Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Παρουσίαση του Ιστορικού Μουσείου Αλεξ/πολης που εγκαινιάζεται απόψε

Διαδραστικό, σύγχρονο, με πολύτιμα κειμήλια κι αρχειακό υλικό, αντανακλά την προσπάθεια του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Έβρου
ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ


Σήμερα το βράδυ στις 8μ.μ. γίνονται τα προγραμματισμένα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης που ταξιδεύει τον επισκέπτη του μέσα από τα 200 τ.μ στην ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. «Ο Χρόνος» το επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ν. Έβρου Νικόλαο Πινάτση, την γραμματέα Τζούλια Φανφάνη-Μαλακόζη και το παρουσιάζει αποκλειστικά για τους αναγνώστες του.

Η μόνιμη έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνει θεματικές ενότητες για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ευρήματα της περιοχής, τη δημιουργία της πόλης και τη σχέση της με το σιδηρόδρομο και το λιμάνι, την αστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, την οικονομική και πολιτική διαδρομή της, την πνευματική και κοινωνική ζωή και τις πληθυσμιακές ομάδες που τη συγκρότησαν. Η έκθεση αρθρώνεται μέσα από μια σύγχρονη μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση, με τη χρήση φωτογραφικών συνθέσεων και αναπαραστατικού υλικού, με διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα και προβολές, όπως επίσης και με συλλογές τεκμηρίων και κειμηλίων από δωρεές αρχειακού υλικού συλλεκτών και ιδιωτικών και δημόσιων φορέων. Για την ολοκλήρωσή του εργάστηκαν πολλοί εξειδικευμένοι επιστήμονες ώστε να εκπληρώνει τις σύγχρονες απαιτήσεις και ν’ αποτελεί σημείο αναφοράς.


Ένα σημαντικό απόκτημα για τον Έβρο, το μουσείο σας κ. Πρόεδρε.

-Όντως, μετά από πολλών χρόνων προσπάθειες και δουλειά πάρα πολλών ανθρώπων που συνεργαστήκαμε με έναν πολύ συστηματικό και επιστημονικό τρόπο, καταλήξαμε να εγκαινιάζουμε τη μόνιμη συλλογή του ιστορικού μουσείου Αλεξανδρούπολης που αφορά στην ιστορία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής. Στήθηκε και σχεδιάστηκε με τους πιο σύγχρονους μουσειολογικά τρόπους, ενώ αξιοποιεί πολύ μεγάλο βαθμό στην υψηλή τεχνολογία

Φιλοδοξούμε το μουσείο να αποτελέσει ένα μόνιμο σημείο αναφοράς γύρω από θέματα ιστορίας, ιστορικής μνήμης και μάλιστα να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και εκπαιδευτικό και ερευνητικό, έτσι ώστε και οι επισκέπτες της πόλης μας, του νομού μας και της Θράκης γενικότερα, αλλά και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να συλλέξουν γνώσεις γύρω από ιστορικά θέματα, φοιτητές, καθηγητές κλπ, να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα πάρα πολύ πλούσια αρχεία που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια.


Να σταθούμε στα κειμήλια και στα εκθέματα. Υπάρχουν πρωτότυπα πράγματα, πέρα από τα εκμαγεία που αφορούν την αρχαία εποχή, όλα τα άλλα είναι πραγματικά κειμήλια τα οποία δωρήθηκαν, αποκτήθηκαν…

-Είναι συγκινητική η προσφορά και η ανταπόκριση του κόσμου, αν λάβουμε υπόψη μας ότι δεν έχει γίνει ακόμη όλη αυτή μας η προσπάθεια τόσο γνωστή σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού μας και πιστεύουμε ότι με το που θα αρχίσει να λειτουργεί το μουσείο αυτή η συγκέντρωση κειμηλίων, τεκμηρίων και φωτογραφικών και άλλων στοιχείων θα είναι ακόμη πιο πλούσια. Όντως σε αυτή την φάση ένα μέρος των εκθεμάτων μας είναι σε επίπεδο αναπαραστατικό, με φωτογραφικό υλικό που έχει αποτυπωθεί από τα πλούσια φωτογραφικά αρχεία των συλλεκτών και φωτογράφων της πόλης μας, υπάρχουν όμως και πολλά αντικείμενα που είναι πρωτότυπα, όπως χάρτες, φωτογραφικό υλικό, αρχεία εφημερίδων, οικογενειακά κειμήλια, γενικά ότι μπορεί να συνθέσει και να καταγράψει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας.


Βλέπουμε ακόμη και τα πρώτα τούβλα που είχαν δημιουργηθεί με την επωνυμία Έβρος.

-Φαίνονται τούβλα με τις επωνυμίες Έβρος, Δεδέαγατς και με την επωνυμία Πέτρου που δείχνει το όνομα του κατασκευαστή. Είναι κάποια σπάνια εκθέματα, όχι τόσο από άποψη οικονομικής αξίας, ιδιαίτερα όμως αξίας ιστορικής και πολιτισμικής και τέτοια εκθέματα συμπληρώνονται και με οικογενειακά κειμήλια από πάρα πολλές οικογένειες που τα εμπιστεύτηκαν για να τα παρουσιάσουμε έτσι ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα ο επισκέπτης – ερευνητής και ο κάτοικος της πόλης, ο μεγαλύτερος για να θυμηθεί εκείνες τις δεκαετίες που παρουσιάζεται η σοβαρή ανάπτυξης της πόλης μας, αλλά και οι νεότεροι για να γνωρίσουν την ιστορία των γονιών και των παππούδων τους.


Πάρα πολύ έξυπνο αυτό το σταντ με τις δεκάδες φωτογραφίες, όπου βλέπει κανείς τον κοινωνικό βίο της Αλεξανδρούπολης, από εκδηλώσεις, μαθητικές, κοινωνικές, θρησκευτικές τελετέ κ.α.

-Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι ο διαδραστικός χαρακτήρας, έχουμε πάρα πολλά πράγματα τα οποία με την συμμετοχή του κόσμου μπορούν να δείχνουν την πληροφορία, να δίνουν γνώση γύρω από την ιστορία όπως οι διαδραστικοί χάρτες στους οποίους μπορεί να συμμετέχει κάποιος βρίσκοντας κάθε φορά ένα σύστημα μικρών φωτεινών σημείων όλα τα μνημεία της πόλης μας, επίσης αυτός ο τοίχος με τις φωτογραφίες, γιατί σύμφωνα με το πνεύμα της διαδραστικότητας αυτός ο πίνακας θα αλλάζει συχνά, ώστε κάθε φορά να ανανεώνεται με φωτογραφίες που θα μας φέρνουν εδώ, οι φίλοι και οι κάτοικοι της πόλης και οι οικογένειες τους.

Επίσης, σε όλες τις τηλεοράσεις, που υπάρχουν στην κάθε ενότητα, θα υπάρχει όσο υλικό έχει συγκεντρωθεί το οποίο δεν μπορούσε να εκτεθεί στον χώρο που διαθέτουμε, και μέσω του υπολογιστή κι ενός διαδραστικού συστήματος αφής θα μπορούμε να βλέπουμε το υπόλοιπο υλικό…


Σε ποιους θα θέλατε να πείτε ένα ευχαριστώ για την συμβολή τους.

-Πρέπει να πω ότι πάντα μια σοβαρή δουλειά γίνεται με συμμετοχή πάρα πολλών ανθρώπων που ενδιαφέρονται και μάλιστα και σε επίπεδο σχεδιασμού χρειάζεται διεπιστημονικότητα. Ασχολήθηκαν πάρα πολλοί επιστήμονες κάτω από το συντονισμό του συλλόγου, όπως αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, μουσειολόγοι, ιστορικοί. Θέλω να ευχαριστήσω και τα μέλη του συμβουλίου που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, να ευχαριστήσω τον καθηγητή του Δημοκριτείου κ. Χατζόπουλο ο οποίος ήταν επικεφαλής στην επιστημονική ομάδα η οποία ήταν υπεύθυνη για την συλλογή υλικού και την καταγραφή και την τεκμηρίωση του, όλους τους συλλέκτες της περιοχής οι οποίοι βοήθησαν πολύ προσφέροντας υλικό και όλες τις οικογένειες των Αλεξανδρουπολιτών οι οποίοι προσέφεραν κάτι από τα οικογενειακά τους αρχεία.


Ο πρόεδρος του συλλόγου αρχαιοφίλων Νικόλαος Πινάτσης ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωσή του

Τέλος πρέπει να ευχαριστήσω τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που με την προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε το 2009 έγινε δυνατή η υλοποίηση αυτού του έργου, την τότε υπερνομαρχία και τον υπερνομάρχη Γιώργο Μηνόπουλο , τη νομαρχία Έβρου με τον νομάρχη Νίκο Ζαμπουνίδη και το δήμος Αλεξανδρούπολης με τον δήμαρχο Γιώργο Αλεξανδρή».


Το μουσείο μπορεί να επεκταθεί και σε άλλο όροφο, φιλόδοξα σχέδια υπάρχουν όπως μας εξομολογείται το συμβούλιο, ακτινοβολεί την αγάπη του συλλόγου στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και την ιστορία της, ενώ σκοπεύει να δώσει πολλά. Κυρίως να οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα με μικρά παιδιά και νέους, κάτι που θα δώσει μια αίσθηση στην ιδέα ανοιχτού μουσείου πόλης ώστε να γίνει αγαπητό απ όλες τις ηλικίες. Αξίζει πάντως να το επισκεφθείτε βρίσκεται στην κεντρικότερη λεωφόρο της Αλεξανδρούπολη απέναντι από το δημαρχείο και δίπλα στην στρατιωτική Λέσχη.

Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας και διαθέτει όλες τις διευκολύνσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πηγή:  http://www.xronos.gr/