Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Οι µικροσυσκευές λέιζερ προκαλούν βλάβες στα µάτια των ανθρώπων


Δείτε γιατί ήταν επικίνδυνη για την όρασή του η επίθεση που δέχτηκε προχθές ο Γιώργος Πεταλωτής

ΤΙ ΛΕΕΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟΥΣ "NEW YORK TIMES";


Ανησυχία προκαλούν στους οφθαλµίατρους τα αυξανόµενα περιστατικά νεαρών που παθαίνουν βλάβες στα µάτια εξαιτίας των µικροσυσκευών λέιζερ.

«Είµαι απολύτως βέβαιος ότι οι περιπτώσεις νέων ανθρώπων που υπέστησαν βλάβες στον αµφιβληστροειδήαπό τηχρήση συσκευών µε ισχυρές ακτίνες λέιζερ είναι λίγες µόνο από αυτές που πρόκειται να ακολουθήσουν», ανέφερε στην εφηµερίδα «New York Times» ο δρ Μάρτιν Σµιντ, ελβετός οφθαλµίατρος.

Μάλιστα πριν από λίγοκαιρό, ο δρ Ρόµπερτ Ζόσεφµπεργκ,από το Ιατρικό Κέντρο Westchester στηΒαλχάλα της νέας υόρκης, δεχόταντην επίσκεψη ενός µαθητή που παραπονιόταν ότι είχε µία θαµπή κηλίδα στο αριστερό του µάτι.

Αποδείχτηκεότι η βλάβη είχεπροκληθεί από µία πράσινη ακτίνα λέιζερ µε ισχύ 50 milliwat,δηλαδή 10φορές περισσότερη από το όριο ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο Αµερικανικός οργανισµός Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA).

Σύµφωνα µε ορισµένους ειδικούς, ο κίνδυνος πρόκλησηςβλαβών στα µάτια από τις µικροσυσκευές λέιζερ είναι τόσο µεγάλος ώστε ακόµη και τα όρια ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο FDA– για επιτρεπόµενη χρήση λέιζερ έως 5 milliwatt – θα πρέπει να µειωθούν δραστικά.

'Οπως στις λάµπες που χρησιµοποιούµε στο σπίτι, έτσι και στα λέιζερ η ισχύ τους µετράται σε watt.Μια πυρακτούµενη λάµπα παράγει περίπου 5 watt ορατούφωτός, ένα leiser pointer 5milliwatέχει τοχιλιοστό της ισχύος της λάµπας. οµως επειδή το φως από τη λάµπα διαχέεται ενώ η δεσµίδα του λέιζερ είναιεστιασµένη, το ερέθισµα που προκαλεί στοµάτι η ακτίνα των 5 milliwat είναι 10.000 φορές εντονότερο.


Πηγή:  http://www.tanea.gr/