Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Από την Λιβύη στην Τυνησία το πλοίο Ίλιον

Συνεχίζει το ταξίδι - μυστήριο, αντί να έρθει για τα δρομολόγια Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης για τα οποία και πληρώθηκε

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥ
ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ



Συνεχίζει το ταξίδι-μυστήριο το πλοίο ΙΛΙΟΝ. Την Πέμπτη είχε βγει από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης και από το βράδυ της Παρασκευής βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι Σφαξ της Τυνησίας.

Η Σφαξ ή Σαφάκις είναι πόλη και λιμένας της Τυνησίας, η δεύτερη σε πληθυσμό της χώρας με 360.000 κατοίκους και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Βρίσκεται στη κεντροανατολική Τυνησία, στη βόρεια ακτή του Κόλπου του Γκαμπές (γνωστότερος και ως Μικρή Σύρτη) και σε απόσταση περίπου 270 χλμ. ΝΑ από την Τύνιδα. Έχει κτιστεί στη θέση δύο αρχαίων οικισμών. Σήμερα αποτελεί ένα από τους σπουδαιότερους λιμένες της βορείου Αφρικής καθώς επίσης και σπουδαίο σιδηροδρομικό κόμβο.

Ο λιμένας Σφαξ άρχισε να κατασκευάζεται το 1895, στην αρχή ως αλιευτικός λιμένας για να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε εμπορικό κέντρο και αγορά φωσφορικών αλάτων. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πετρελαϊκά κοιτάσματα όπου και έχουν αναπτυχθεί βιομηχανίες φωσφάτων.

Περί τον 16ο αιώνα ενώ όλη η παράλια περιοχή της Τυνησίας αποτελούσε ισπανική κτήση κατάφερε τελικά ν’ αποσπασθεί και να αναδειχθεί σε σπουδαίο κέντρο των Βερβέρων πειρατών, καλούμενη εξ αυτού γενικά Μπαρμπαριά. Στα τέλη του 19ου αιώνα ολόκληρη η περιοχή καταλήφθηκε από τους Γάλλους και αποτέλεσε προτεκτοράτο της Γαλλίας. Στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Σφαξ καταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Άξονα και αναδείχθηκε σε μεγάλη στρατιωτική βάση. Μετά το τέλος του πολέμου, επανήλθε ως προτεκτοράτο στη Γαλλία μέχρι το 1956, όπου ολόκληρη η περιοχή της Τυνησίας ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.





Πηγή:  http://alexpolisonline.blogspot.com/