Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Εξονυχιστικός περιβαλλοντικός έλεγχος στα αποκαΐδια της Alfa Beta Roto

Αναζητείται η αποδεκτή διαχείριση των υπολειμμάτων της φωτιάς για την απομάκρυνσή τους από το χώρο
Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜ-Θ βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας, με υπηρεσιακούς παράγοντες


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Η αναζήτηση περιβαλλοντικά αποδεκτής διαχείρισης των καμένων μπαζών της Alfa Beta Roto, προκειμένου οι επιχειρηματίες να μπορέσουν να λειτουργήσουν στο χώρο με νέες εγκαταστάσεις, αποτέλεσαν αντικείμενο της χθεσινής επίσκεψης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜ – Θ Θύμιου Σώκου στον τόπο της τραγωδίας. Ο κ. Σώκος βρέθηκε στην Κομοτηνή νωρίς το πρωί, όπου αρχικά παρέστη στην κηδεία του 30χρονου εργαζόμενου Σταμάτη Βουδάκη, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια και την οδύνη του για την απώλεια και δηλώνοντας την συμπαράστασή του στην οικογένεια του αδικοχαμένου, εν ώρα εργασίας, νέου. Αμέσως μετά την τέλεση της εξόδιου ακολουθίας στο ναό Κοσμά του Αιτωλού ο γενικός γραμματέας μαζί με τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη είχαν μία σύντομη συνομιλία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, από όπου και αναχώρησαν λίγο αργότερα.

Θύμιος Σώκος: Πρώτο μας μέλημα η προστασία της δημόσιας υγείας

Ακολουθήσαμε στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής τον Θύμιο Σώκο που έφθασε χωρίς τον περιφερειάρχη, αλλά συνοδευόμενος από τους Παναγιώτη Γεωργιάδη γενικό διευθυντή Διεύθυνσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Λαμπρινή Ρίζου προϊσταμένη Διεύθυνσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ΑΜ-Θ και Τάσο Παπαγιαννάκη από την επιτροπή αποκατάστασης περιβαλλοντικών ζημιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Στο χώρο τους υποδέχτηκε ο Γεώργιος Σωτηρόπουλος τεχνικός διευθυντής Alfa Beta Roto, ο οποίος περιέγραψε το μέγεθος της καταστροφής. Ο κ. Σώκος περιηγήθηκε ανάμεσα στα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η φωτιά της 22ης Ιουλίου, όπου δήλωσε ότι, «μέριμνα και φροντίδα όλων και κυρίως των επιχειρηματιών είναι να δημιουργηθούν το συντομότερο οι νέες εγκαταστάσεις. Είναι μία βιομηχανία σε ακμή που πρόσφερε σημαντικά στην τοπική οικονομία. Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Από τις πρώτες ενδείξεις διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να σχηματίσουμε πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συντονιστούμε και να είμαστε όσο πιο αποτελεσματικοί γίνεται για την αποκατάσταση και την επανέναρξη της λειτουργίας με καινούριο εργοστάσιο». Παράλληλα εξέφρασε την πρόθεσή του να συνδράμει η πολιτεία στην προσπάθεια των επιχειρηματιών να επαναλειτουργήσουν την επιχείρησή τους, «στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας θα βοηθήσουμε, οικονομικά και ηθικά, ώστε να περιορίσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν».

Καθημερινές δειγματοληψίες στις λίμνες νερού και μπαζών

Υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Χωροταξίας και Περιβάλλοντος συνέλεξαν στοιχεία από τον τόπο της πυρκαγιάς, ενώ καθημερινά γίνεται λήψη δειγμάτων από τα λίμνες νερού και μπαζών, που έχουν σχηματιστεί στο χώρο. Η επιτροπή αποκατάστασης περιβαλλοντικών ζημιών ανέλαβε να κάνει την ταυτοποίηση των στερεών υπολειμμάτων της καύσης, μεταλλικών, ξύλινων ή των υλικών που υπήρχαν στο εργοστάσιο, ώστε να αποφασίσει τον τρόπο διαχείρισης τους. Το σύνηθες είναι η διάκριση να γίνεται ανάμεσα σε αδρανή επικίνδυνα υλικά, εξήγησε στο «Χ» ο Τάσος Παπαγιάννης και πρόσθεσε, «από τη στιγμή που κάποια υλικά κριθούν επικίνδυνα, γίνεται ταυτοποίηση τι είδους υλικά είναι και προχωρά η αδρανοποίηση – διαχείρισης τους από εταιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και είναι διαπιστευμένες. Ήδη κατά την κανονική λειτουργία του εργοστασίου, ένα κομμάτι από τους διαλύτες που δεν μπορεί να ανακτηθεί, παραδίδονται για αδρανοποίηση σε συγκεκριμένη εταιρία στην Θεσσαλονίκη».

Εντός μήνα η απόφαση διαχείρισης των καμένων υπολειμμάτων

Πρώτο μέλημα για την επιτροπή είναι να μην γίνει απομάκρυνση των καμένων υπολειμμάτων από το χώρο χωρίς να ελεγχθούν και να διοχετευτούν είτε σε χυτήρια, είτε σε κοινές χωματερές. «Αυτή ακριβώς είναι ευθύνη δική μας», ανέφερε ο κ. Παπαγιαννάκης και προς αποφυγή του πανικού εξήγησε ότι, «από τα υπολείμματα αυτά δεν κινδυνεύει κάποιος που περνάει έξω από το εργοστάσιο ή που κατοικεί παραδίπλα. Είναι υπολείμματα καύσης, είναι μεταλλικά κομμάτια, στερεά, που δεν μπαίνουν στο νερό ή στον αέρα». Παράλληλα έκανε γνωστό ότι ήδη ο τεχνικός διευθυντής της επιχείρησης Γεώργιος Σωτηρόπουλος έχει λάβει σχετικό έγγραφο να μην απομακρυνθεί κανένα από τα υπολείμματα της καύσης μέχρι να γίνει ταυτοποίηση τι είδους υλικό είναι, αν είναι επικίνδυνο και σε τι βαθμό. Σε διάστημα ενός μήνα, μετά τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων, θα μπορεί να εκδοθεί μίας ασφαλής απόφαση για τον τρόπο διαχείρισης των υπολειμμάτων της φωτιάς.

Αυτόνομη Παρέμβαση: Αίτημα λειτουργίας Ινστιτούτου Υγιεινής κι Ασφάλειας στην Κομοτηνή

Στο μεταξύ με χθεσινή ανακοίνωση η Αυτόνομη Παρέμβαση παράταξη στο Εργατικό Κέντρο με αφορμή το τραγικό ατύχημα επανέφερε το αίτημα λειτουργίας στην Κομοτηνής παραρτήματος του Ινστιτούτου Υγιεινής κι Ασφάλειας. Μεταξύ άλλων αναφέρει, «το ατύχημα υπενθυμίζει την αναγκαιότητα, της αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους τόπους εργασίας και κυρίως σ’ εκείνους τους χώρους, όπου η επικινδυνότητα είναι μεγάλη, σε χώρους με εύφλεκτα και επικίνδυνα υλικά. Υπενθυμίζει την αναγκαιότητα, στην βιομηχανία, της συνεχούς εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού και της εξειδίκευσης που χρειάζεται. Αντίθετα το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που πλασάρεται, θεωρεί υπέρτατο αγαθό το κέρδος, απαξιώνοντας την μισθωτή εργασία και τον εργαζόμενο, ενώ τους κανόνες Υγιεινής κι Ασφάλειας τους θεωρεί αναγκαίο κακό.


Γι’ αυτό επιβάλλεται το ΕΛΙΝΥΑΕ (Ινστιτούτο Υγιεινής κι Ασφάλειας) να κάνει ουσιαστικότερη δουλειά, που θα βοηθά πραγματικά την μείωση των εργατικών ατυχημάτων. Στην Κομοτηνή θα λειτουργούσε γραφείο του ΕΛΙΝΥΑΕ, αλλά δυστυχώς δεν λειτούργησε ποτέ. Επιβάλλεται να επανδρωθούν και να εξοπλιστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, που έχουν τελείως ξεχαρβαλωθεί από την πολιτική του μνημονίου, ώστε να παίζουν τον ρόλο τους. Ελπίζουμε ότι οι αιτίες του ατυχήματος θα ερευνηθούν σε βάθος, όχι μόνο για να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, αλλά κυρίως για να μην θρηνήσουμε πλέον νέα θύματα».

Στο μεταξύ η εταιρεία ήδη μεταφέρει μέρος της παραγωγικής της δραστηριότητας στο εργοστάσιο της Αθήνας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πελάτες της ενώ έχει αναπτύξει συνεργασίες και με άλλες παρεμφερείς μονάδες.



Πηγή:   http://www.xronos.gr/