Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Εμπόδια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον Έβρο

Σε ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος η βουλευτής Ελένη Τσιαούση αναφέρει ότι η έγκριση άδειας από τον ΔΕΣΜΗΕ έχει λήξει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Για αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι αγρότες του Νομού Έβρου, διότι η έγκριση άδειας από τον ΔΕΣΜΗΕ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έχει λήξει, με συνέπεια να μην έχουν προλάβει να ξεκινήσουν την επένδυσή τους, κάνει λόγο σε ερώτησή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η βουλευτής Έβρου ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση

Στην ερώτησή της η Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι: «Σε απόγνωση βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος του Νομού Έβρου, που είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (αξιοποιώντας τον νόμο 3851/10) στα χωράφια του, αλλά δεν πρόλαβε να ξεκινήσει την επένδυση διότι παρήλθε το χρονικό διάστημα των 6 μηνών των εγκρίσεων των αδειών που εξέδωσε η ΔΕΣΜΗΕ. Ήδη έχουν περάσει αρκετές ημέρες χωρίς να έχει εγκατασταθεί κανένα φωτοβολταϊκό σύστημα, διότι οι αγρότες της περιοχής δυσκολεύονται και καθυστέρησαν χρονικά στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα έξοδα για την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης.

Ο επενδυτής-αγρότης προκειμένου να υλοποιήσει την επένδυσή του χρειάζεται χρόνο ώστε να επιλέξει την τράπεζα με την οποία θα συνεργαστεί (επιτόκιο, όρους χρηματοδότησης) και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί τους καλύτερους όρους, επίσης θα πρέπει να αναζητήσει τον κατάλληλο κατασκευαστή και να συμφωνήσει επίσης τους όρους κατασκευής με συνέπεια το χρονικό διάστημα των 6 μηνών που δίνεται μετά την έγκριση της άδειας της ΔΕΣΜΗΕ να μην επαρκεί και την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελεί αδήριτη ανάγκη, γι’ αυτό και θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε τροποποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας διότι αρκετά επενδυτικά σχέδια στην περιοχή του Νομού Έβρου, ενώ έχουν πλέον την κατάλληλη ετοιμότητα δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν, δεσμεύοντας και εγκλωβίζοντας σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο».

Με την ερώτησή της η Ε. Τσιαούση ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να δοθεί η απαιτούμενη παράταση (τουλάχιστον 6 μήνες) μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή – αγρότη με τη ΔΕΣΜΗΕ, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα επενδυτικά τους σχέδια.
.