Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Οι επαφές του νέου Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων στην Θράκη

Συνάντησε τους νόμιμους μουφτήδες Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή και Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου αλλά και τον τοποτηρητή Διδυμοτείχου Μεχμέτ Σερίφ Δαμάτογλου
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΤΥΠΟ;


O Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, που διορίσθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο έθεσε την εν λόγω γραμματεία εκ νέου εν ενεργεία μετά από επτά χρόνια, επισκέφθηκε τη Θράκη για να πραγματοποιήσει διάφορες επαφές. Στα πλαίσια της επίσκεψής του, ο κος Καλαντζής έκανε δηλώσεις στο Αζινλίκτσα.

Ο κος Καλαντζής έκανε τις εξής δηλώσεις: «Είχα την τιμή να συναντηθώ με τους σοφολογιότατους Μουφτήδες και τον τοποτηρητή μουφτή Διδυμοτείχου. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μαζί έναν απολογισμό των προβλημάτων που αφορούν στους μουσουλμάνους πολίτες μας. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που στην Ελλάδα ζει μια γηγενής μουσουλμανική κοινωνία, η μοναδική γηγενής στην Ευρώπη, η οποία βρήκε τον τρόπο να ζει σε ειρηνικό και φιλικό κλίμα με τους χριστιανούς συμπολίτες της. Τα χαρακτηριστικά αυτά, της αρμονικής συμβίωσης και συνεργασίας, του αλληλοσεβασμού και της εκτίμησης που προσδιορίζουν τη Θράκη και τους Θρακιώτες, μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για την Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό, φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει και το κράτος. Στην ανοιχτή και φιλική αυτή προσέγγιση, συμβάλλει επίσης και η ορθόδοξη εκκλησία. Πρόκειται για κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε υπό τις νέες αυτές συνθήκες, καθώς είμαστε αναγκασμένοι να προοδεύσουμε και να επιτύχουμε περισσότερα πράγματα».


Αυτός που θέλει να καταλάβει τι γίνεται στη Θράκη, αντί να μιλά πολύ, θα πρέπει να ακούει

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, μετά από την υπενθύμιση ότι έχει πραγματοποιήσει το διδακτορικό του για τα μειονοτικά θέματα στη Θράκη, δήλωσε: «Έχω κάνει διδακτορικό πάνω στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Το διδακτορικό περιλάμβανε την περίοδο 1912-1929. Ωστόσο, τη Θράκη δεν τη γνωρίζει κανένας καλύτερα από τους Θρακιώτες. Όσον κι αν επιθυμήσει να ασχοληθεί κάποιος με τα θέματα της Θράκης, για να μπορέσει να καταλάβει τι γίνεται εδώ, θα πρέπει να θυμάται πάντοτε ότι πρέπει να έρθει εδώ, να διαβάσει πολύ και αντί να μιλά, να ακούει. Βέβαια, δεν είναι δυνατό να μιλάς εύκολα για τους ανθρώπους εδώ, όπως κάνουν μερικοί, ενώ μένεις μακριά από τη Θράκη».

Ο Γιώργος Καλαντζής συγκρίνοντας την παλαιότερη κατάσταση με τη σημερινή, δήλωσε: «Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. Η πρωτοβουλία που είχε πάρει παλιότερα ο τωρινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η οποία εξασφάλισε την είσοδο των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας με ειδικά κριτήρια στα ελληνικά πανεπιστήμια, είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες αλλαγές. Η πρωτοβουλία αυτή συνέβαλε σημαντικά. Θα πρέπει φυσικά να συνεχιστεί η εφαρμογή και η ενίσχυση αυτού του είδους των πολιτικών. Διότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τα μέλη της μειονότητας καλά ελληνικά για να μπορούν να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας και να μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες. Διότι όταν ζεις σε μια χώρα και δεν γνωρίζεις τη γλώσσα της, τότε είναι πολύ δύσκολο να πράξεις αυτό που πρέπει και αυτό που έχεις δικαίωμα να πράξεις-καθώς μιας και είσαι πολίτης αυτής της χώρας, έχεις και δικαιώματα.

Αρκετές φορές, έχουν γίνει κάποια βήματα για την προστασία, την προώθηση και τη συντήρηση των χώρων λατρείας. Φυσικά και πάντοτε υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν περαιτέρω. Βρισκόμαστε ωστόσο, στη σωστή κατεύθυνση. Εξάλλου, έχει σημασία να θυμόμαστε ότι οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας, διαθέτουν ευρωπαϊκό διαβατήριο και μπορούν να μετακινούνται σε όλη την Ευρώπη».

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής μέσα στα πλαίσια της επίσκεψης του στη περιοχή συναντήθηκε με τους επίσημους μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης κ. Χαφίζ Τζεμαλή Μέτσο και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου καθώς και με τον τοποτηρητή Μουφτή Διδυμοτείχου Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Αλέξης Αλεξανδρής.