Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Αποκάλυψη: προτίμησαν να ανακαινίσουν εκκλησία αντί να φτιάξουν πλανητάριο στην Ορεστιάδα

Απίστευτη υπόθεση αναφορικά με τις προτεραιότητες των δημοτικών αρχών και τα κονδύλια που χάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τώρα θα έρθουν μόλις 500.000 ευρώ αντί για 1,7 εκατ
           ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ


Όλα ξεκινούν από το πρόγραμμα interreg και τη συνεργασία δήμων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Ο πρώην Δήμος Βύσσας ύστερα από επίμονες προσπάθειες του Δημάρχου Παναγιώτη Σιανκούρη είχε εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες που του έδινε το πρόγραμμα, έτσι κατάφερε να εντάξει αναπλάσεις, όπως για παράδειγμα τις πλατείες Βύσσας και Καβύλης και Καστανεών, αλλά και την παράχθια περιοχή του Άρδα από το αναψυκτήριο Καστανεών μέχρι τα σύνορα. Τα παραπάνω έργα αφορούν στη συνεργασία με το Δήμο Σβίλεγκραντ και αναμένεται να υλοποιηθούν από το σημερινό Δήμο Ορεστιάδας.

Ο Δήμος Βύσσας είχε προχωρήσει σε συνεργασία και με το Δήμο Αρντίνο της Βουλγαρίας. Μάλιστα η κοινή πρόταση που κατέθεσαν ίσως να ήταν από τις πιο ευνοϊκές που κατατέθηκαν για ελληνικούς Δήμους καθώς από τα 2 εκ. € που ήταν το μέγιστο ποσό για κάθε πρόταση, το 1.700.000 € αφορούσε στο πλανητάριο Βύσσας και μόλις 300.000 € στον αστρονομικό σταθμό του Δήμου Αρντίνο. Ο φάκελος κατατέθηκε. Η πρόταση της Βύσσας εγκρίθηκε με καλή βαθμολογία, για λίγο όμως δεν εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου της Βουλγαρίας κι έτσι το έργο δεν προχώρησε. Αυτό όμως δε σήμαινε ότι κόλλησε. Και πράγματι μόλις το interreg άνοιξε πάλι ο δήμος Αρντίνο πρότινε στον Καλλικρατικό Δήμο Ορεστιάδας να υποβάλουν και πάλι την κοινή πρόταση, με τη Βουλγάρικη πλευρά να προχωρά στις απαραίτητες βελτιώσεις.

Σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Ορεστιάδας, ο αντιδήμαρχος Ορεστιάδας κ. Τάσος Παπαδόπουλος, ο οποίος προέδρευε υποστήριξε ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στην κατάθεση άλλου φακέλου σε συνεργασία με το Δήμο Σβίλεγκραντ. Δηλαδή απέρριψε την πρόταση για το πλανητάριο.

Το έργο αφορά στην ανακαίνιση εκκλησίας στον Κυπρίνο. Εκτός από το γεγονός ότι στην προηγούμενη κατάθεση το συγκεκριμένο έργο είχε απορριφθεί το κόστος του αγγίζει τις 500.000 €. Αν γίνει δηλαδή το έργο ο κύκλος εργασιών θα είναι κατά περίπου 1/3 μικρότερος από το έργο του πλανηταρίου.

Πρέπει να τονιστεί ότι άλλο πλανητάριο δεν υπάρχει στην περιοχή. Κυρίως όμως πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το Ευγενίδιο Ίδρυμα δεσμεύεται εγγράφως ότι θα παρέχει για όσο διαστημα λειτουργεί το πλανητάριο το απαραίτητο λογισμικό αξίας 250.000 € ετησίως .

Σ’ αυτή τη φάση δε θα σχολιάσουμε τα περί επιλογών για την ανάπτυξη της περιοχής. Θα το κάνουμε όμως πολύ σύντομα.

Το thraki Νεα επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Ορεστιάδας κ. Τάσο Παπαδόπουλο για το θέμα, ο οποίος υποστήριξε ότι δε βρήκε το φάκελο για το πλανητάριο. Από την πλευρά του ο πρώην Δήμαρχος Βύσσας κ. Παναγιώτης Σιανκούρης τόνισε ότι φάκελος υπάρχει κι ότι δεν τον κρατάει κλειδωμένο στο συρτάρι του.

 
Πηγή:  http://www.thrakinea.gr/