Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Επεισόδια, πετροπόλεμος, χημικά και συλλήψεις έξω από το Βελλίδειο

Πρωτοφανή πράγματα έζησε απόψε η Βόρεια Ελλάδα

Σε θάλαμο αερίων μετατράπηκε η Θεσσαλονίκη

ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Από επεισόδια συνοδεύθηκαν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς λίγο πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, υπήρξαν εντάσεις και εκτεταμένη χρήση χημικών έξω από αυτό. Πάνω από 25.000 άτομα συνολικά υπολογίζεται ότι διαδήλωσαν στους δρόμους της συμπρωτεύουσας στις έξι συνολικά διαφορετικές συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, επαγγελματικοί κλάδοι, οργανώσεις πολιτών αλλά και οι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την περιφρούρησή τους μετακινήθηκαν στην συμπρωτεύουσα συνολικά 7.000 αστυνομικοί από κάθε γωνιά της χώρας, στην μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση που έχει γίνει στην Β. Ελλάδα από την Σύνοδο Κορυφής του 2003.


Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών πέρασε μπροστά από το Βελλίδειο την ώρα που η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν σε εξέλιξη, χωρίς να σημειωθούν συμπλοκές. Ωστόσο νωρίτερα επικράτησαν εντάσεις μεταξύ Αγανακτισμένων και ΜΑΤ επί της οδού Γερμανού, ενώ συμπλοκές σημειώθηκαν και μεταξύ οπαδών του Ηρακλή και αστυνομικών που τους εμπόδισαν στην Τσιμισκή να προσεγγίσουν το Βελλίδειο. Τα σοβαρότερα επεισόδια όμως σημειώθηκαν περίπου μια ώρα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ταξί και ΜΑΤ, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών και η περιοχή να μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων, την ώρα που οι επίσημοι αναγκάζονταν να εισέλθουν στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης από την... πίσω πόρτα και υπό βροχή μπουκαλιών και... αυγών.

Μετά την ομιλία Παπανδρέου και μέχρι τα μεσάνυχτα οι περισσότεροι διαδηλωτές είχαν αποχωρήσει και έμεναν ελάχιστες ομάδες, κυρίως αντιεξουσιαστών, στους χώρους γύρω από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι άναβαν κάδους και πετούσαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, στην διάρκεια της ημέρας η αστυνομία προχώρησε σε 94 προσαγωγές υπόπτων, ενώ συνολικά δύο άτομα συνελήφθησαν, ένα για κατοχή βεγγαλικών και ένα για παραβίαση του νόμου περί όπλων καθώς βρέθηκε στην κατοχή του σπρέι. Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προανήγγειλε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που θα καταγγέλλει τα επεισόδια αλλά και την αστυνομοκρατία που παρατηρήθηκε στην πόλη, ενώ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα, όπου επίσης υπήρξαν εντάσεις και πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συλλήψεις...

.