Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Από την κυψέλη στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής

Για δεύτερη χρονιά οι μελισσοπαραγωγοί Εκθέτουν τα προϊόντα τους, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Φαίνεται πως η περυσινή επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ μελιού και προϊόντων της μέλισσας «γλύκανε» στην κυριολεξία τους διοργανωτές της, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν το εγχείρημα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Από την ερχομένη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και μέχρι την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ειρήνης στο κέντρο της Κομοτηνής, παραγωγοί μέλη του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ροδόπης πρόκειται να εκθέσουν τα προϊόντα τους στο κοινό, με σκοπό να αναδείξουν τόσο τη γεύση, όσο και τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Το 2ο Φεστιβάλ μελιού και προϊόντων της μέλισσας έχει εμπλουτιστεί φέτος με μια σειρά παραλλήλων εκδηλώσεων, που φιλοδοξούν να προσελκύσουν περισσότερο το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα παράσταση θεάτρου σκιών, μουσικοχορευτική εκδήλωση από παιδιά του παιδικού σταθμού «ο Μορμόλης», παραδοσιακοί χοροί από το σύλλογο Ακρίτες Αμβροσίας, ποντιακοί χοροί από το σύλλογο ποντιακής νεολαίας Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», καθώς και συναυλία του μουσικού σχήματος «Χάρης&Χάρης». Κατά τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, στο χώρο θα παραθέσει ομιλία η λέκτορας του εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, κ. Χρύσα Τανανάκη, με θέμα «Τα προϊόντα της κυψέλης και η διατροφική τους αξία».



«Να ενημερώσουμε το καταναλωτικό κοινό και να το αποτρέψουμε από φαινόμενα εξαπάτησης»

Πέρα από την ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα της κυψέλης, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, κ. Δημήτρης Ζάχος όρισε επίσης ως σκοπό των εκδηλώσεων την ενημέρωση του κοινού για φαινόμενα εξαπάτησής του από προϊόντα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο με την ονομασία «μέλι», αλλά, κατά τον κ. Ζάχο, «στην πραγματικότητα μόνο μέλι δεν είναι, αλλά γλυκαντικές ουσίες». «Παρόλο, που ζητάμε εδώ και χρόνια», υπογράμμισε, «να διευθετηθεί αυτό το θέμα νομοθετικά, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά πρόοδος στο θέμα της ετικέτας, στην οποία πρέπει να είναι υποχρεωμένος κάθε τυποποιητής να αναφέρει το περιεχόμενο της συσκευασίας, ούτως ώστε να προστατεύεται και ο μελισσοκόμος και ο καταναλωτής».


«Χρειαζόμαστε τη συνδρομή των τοπικών αρχών για την προώθηση των προϊόντων μας»

Εκτός από την ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού, οι διοργανωτές στρέφονται και προς τη μεριά της πολιτείας και των τοπικών αρχών, ώστε να συνδράμουν στην προσπάθειά τους για εξωστρέφεια. Εκφράζοντας την ικανοποίηση του ότι ο δήμος Κομοτηνής είναι αρωγός του φεστιβάλ και ο ίδιος ο κ. Πετρίδης θα χαιρετίσει την έναρξή του, εξέφρασε ένα παράπονο προς τη διοίκηση της περιφέρειας, για την άρνησή της να συμβάλει οικονομικά με 6.000 ευρώ, προκειμένου οι παραγωγοί να συμμετάσχουν τον επόμενο μήνα σε μεγάλη διεθνή έκθεση προϊόντων στη Γερμανία. «Για την προώθηση των προϊόντων μας πρέπει να συμμετέχουμε σε εκθέσεις και σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», σημείωσε ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συνεταιρισμού, προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχουν πολλές συζητήσεις για εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό, οι οποίες απαιτούν συνδρομή από τις τοπικές αρχές, για να ευοδωθούν. «Συζητάμε σχεδόν με το μισό πλανήτη», υπογράμμισε, «και εδώ θέλουμε οπωσδήποτε τη συνεργασία της περιφέρειας, για να προωθηθούν αυτά τα προϊόντα μας».


Οι ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων μέλισσας για τον ανθρώπινο οργανισμό

Τέλος, ειδική μνεία έκανε στις ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες των προϊόντων της κυψέλης, τις οποίες εξάλλου θα τις αναλύσει διεξοδικά το ερχόμενο Σάββατο η κ. Τανανάκη. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Ζάχο, το μέλι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού προς οποιαδήποτε ασθένεια, η πρόπολη είναι αντικαρκινικό προϊόν και ευεργετικό για το αναπνευστικό σύστημα και τον προστάσει, η γύρη έχει νευροχαλαρωτικές ιδιότητες, ενώ ο βασιλικός πολτός δημιουργεί πανίσχυρο νευρικό σύστημα, για απόδοση σε όλα τα επίπεδα.

 
Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/