Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Εκπαίδευση ιστιοπλόων σε Κεραμωτή, Πόρτο Λάγος, Φανάρι

Θεωρητικά και πρακτικά
μαθήματα, ενώ ακολουθούν
άλλα δύο τμήματα της σχολής
του ΙΟΚ Δήμου Παγγαίου


       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Οκτώβρη, όπως ήταν προγραμματισμένο, το διήμερο ταξίδι στη Θράκη του πρώτου τμήματος της σχολής του Ι.Ο.Κ. Δήμου Παγγαίου. Οι εννέα μαθητές με όλες τις σχετικές προμήθειες για το ταξίδι συγκεντρώθηκαν στο σκάφος ΥΨΙΠΥΛΗ το πρωί του Σαββάτου και αναχώρησαν από το λιμάνι της Καβάλας με ανατολική κατεύθυνση. Ο τελικός προορισμός για τη διανυκτέρευση του Σαββάτου αφέθηκε να αποφασιστεί αργότερα, ανάλογα πάντα με τον καιρό και τη διάθεση του πληρώματος.

Κινούμενοι μόνο με τα πανιά, με μέτριο ανατολικό άνεμο και σχετικό κρύο για την εποχή, το πλήρωμα περνούσε από το στενό Κεραμωτής Θάσου το μεσημέρι. Εκεί έπρεπε να ληφθεί και η απόφαση του τελικού προορισμού. Ο καιρός σύμφωνα και με το δελτίο θα έφθανε το βράδυ τα 6 με 7 μποφόρ από τις 110 μοίρες. Έτσι η Σαμοθράκη που ήταν και ο αρχικός στόχος έμοιαζε πολύ μακριά με ανάποδο καιρό.

Η γωνία της πλεύσης διόρθωνε ιδανικά ταξιδεύοντας δεξήνεμοι προς το Φανάρι – Πόρτο Λάγος. Η σύντομη αγκυροβολία στον όρμο Βάθης στη Θάσο ξεκούρασε το πλήρωμα και η απόφαση για ακτές Θράκης δεν άργησε, μια και όσο περνούσαν οι ώρες και έπεφτε ο ήλιος, το κρύο έδειχνε τα δόντια του. Ο δίαυλος του Πόρτο Λάγους με τους ειδικούς σηματοδότες του αποτελεί την καλύτερη περιοχή για άσκηση ναυτιλίας. Το πλήρωμα οδήγησε με ασφάλεια το σκάφος στο λιμάνι του Λάγους χωρίς καθόλου χρήση δορυφορικής πλοήγησης.

Την Κυριακή μετά το σύντομο θεωρητικό μάθημα στο σκάφος, το πλήρωμα αναχώρησε για το διπλανό λιμάνι του Φαναρίου. Η ευρύτερη περιοχή με τα αβαθή της θέλει ιδιαίτερη προσοχή, μια και κάθε χρόνο αρκετά σκάφη μικρά και μεγάλα προσαράζουν στις ξέρες από κακούς υπολογισμούς. Η στάση για καφέ στο Φανάρι συνοδεύτηκε και από επίδειξη τεχνικής αναχώρησης από πλαγιοδέτηση με αντίθετο άνεμο. Το φρέσκο βοριαδάκι σκούντησε πρίμα με καλές ταχύτητες το εκπαιδευτικό σκάφος στο ταξίδι της επιστροφής. Τα Άβδηρα, οι εκβολές του ποταμού Νέστου και η Κεραμωτή με τη Θάσο χρησίμευσαν για ασκήσεις εύρεσης στίγματος με διόπτευση σημείων στεριάς. Επίσης ο πρίμα καιρός έδωσε την ευκαιρία σε πολλές ασκήσεις πότζας, κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι τελευταίες δύο ώρες πριν την Καβάλα έγιναν νύχτα δίνοντας την ευκαιρία για λίγη εξάσκηση με τα πλοϊκά φώτα. Σειρά τώρα έχουν στα επόμενα Σαββατοκύριακα τα άλλα 2 τμήματα της σχολής του ΙΟΚ Δήμου Παγγαίου. Στην αποστολή μετείχαν οι Βαγγέλης Τσιγγαλίδης, Μαρία Θεοχαρίδου, Στέλλα Αδρίμη, Μάκης Νεφραίμ, Κική Τσιότρα, Σάκης Δεληγιαννίδης, Σοφία Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Σαρρής, Βασίλης Ιωάννου και ο εκπαιδευτής Στάθης Σοφίτσης.

.