Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Σήμερα η απόφαση για Εφραίμ, στον οποίο συμπαραστέκεται με επιστολές η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους

Θα επανεξεταστεί η κατάσταση της υγείας του για να αποφασιστεί αν είναι σε θέση να μεταφερθεί σε νοσοκομείο

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Σήμερα, στις 10 το πρωί, θα επανεξετασθεί η κατάσταση της υγείας του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, προκειμένου να αποφασιστεί πότε θα είναι σε θέση να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καρυών, Κωνσταντίνος Δοκουσλής, σήμερα το πρωί θα εκδοθεί νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία του ηγούμενου που μέχρι στιγμής εμφανίζει σαφή βελτίωση. Ο ηγούμενος Εφραίμ διεγνώσθη με λοίμωξη του αναπνευστικού, δισκοπάθεια και απορρύθμιση σακχάρου.

Στο μεταξύ, σε συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους, αποφασίστηκε η αποστολή, στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, επιστολής συμπαράστασης στον ηγούμενο Εφραίμ, όπως και η σύνταξη επιστολής προς τον εισαγγελέα του Αρείου Παγου Ιωάννη Τέντε με την παράκληση να επανεξετασθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την προφυλάκιση του ηγουμένου.

Τέλος, με τρίτη επιστολή τους στο υπουργείο Εξωτερικών θα εκφράσουν τη δυσφορία της αγιορείτικης ηγεσίας για την μη τήρηση, όπως υποστηρίζουν, των διαδικασιών που προβλέπει ο καταστατικός χάρτης στη διαδικασία εξέτασης του ηγουμένου από τον εισαγγελέα και τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν καθώς απαιτείτο η παρουσία εκπροσώπου της Ιεράς Επιστασίας.

Στο μεταξύ, σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, κρατά αποστάσεις από την απόφαση προφυλάκισης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι εκφέρουν γνώμη, καθώς δεν έχουν γνώση της δικογραφίας». Καταλήγει πάντως, ότι η κράτηση πρέπει να διατάσσεται ως εξαιρετικό μέτρο με μεγάλη προσοχή και φειδώ.

Παράλληλα, με εντολή του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, στην Μονή μετέβη ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο ηγούμενος είχε κριθεί προφυλακιστέος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που αποφάσισε να ταχθεί υπέρ της ανακριτικής άποψης που ζητούσε να οδηγηθεί στη φυλακή ο αρχιμανδρίτης. Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Ματζούνης ήταν αυτός, μετά την απολογία του ηγούμενου, που έκρινε ότι στον κατηγορούμενο πρέπει να επιβληθούν, αντί της προφυλάκισης, περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα), καθώς και χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ.


Σε «δίκαιη δίκη» ελπίζει η Ρωσική Εκκλησία

Την ανάγκη να υπάρξει αναμονή έως την έγκυρη δικαστική εξέταση των δεδομένων της υπόθεσης της μονής Βατοπεδίου εξέφρασε ο πρωθιερέας Βλαντίμιρ Βιγκιλιάνσκι, διευθυντής της υπηρεσίας Τύπου του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, σημειώνοντας ταυτοχρόνως ότι ελπίζει σε δίκαιη, έντιμη και μη πολιτική δίκη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, του οποίου τη δράση εγκωμίασε.

Μιλώντας στο δορυφορικό δίκτυο «Βέστι» ο πατέρας Βλαδίμηρος είπε «θα πρέπει να περιμένουμε τη δέουσα δικαστική διαδικασία, τόσο από την πλευρά των κατηγόρων, όσο και από εκείνη της υπεράσπισης του πατέρα Εφραίμ. Και μόνο το δικαστήριο μπορεί να ζυγίσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Θα ελπίσουμε ότι αυτό θα είναι δίκαιο, έντιμο δικαστήριο, ότι εκεί δεν θα υπάρχει πολιτική ή αντιχριστιανική διαπλοκή, αλλά μοναδικός στόχος θα είναι να μάθουμε την αλήθεια».

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου ο κ. Βιγκιλιάνσκι τον χαρακτήρισε «μια από τις προσωπικότητες της Ορθοδοξίας στον πλανήτη με το μεγαλύτερο κύρος», που αντιμετωπίζεται στη Ρωσία με σεβασμό και τιμή, σημειώνοντας ότι η γνώμη αυτή διαμορφώνεται «εξ όσων οι άνθρωποι βλέπουν με τα μάτια τους» και αυτό αφορά και στην ποιμαντική και ιεραποστολική δραστηριότητά του «και στο πώς διατηρεί το μοναστήρι, ποιοι κανονισμοί υπάρχουν εκεί, τι είδους μοναχοί, πώς διεξάγονται οι λειτουργίες».
Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Κυρίλλου υπενθύμισε ότι «οι κατηγορίες εναντίον του αρχιμανδρίτη Εφραίμ για δήθεν παράνομες συναλλαγές διατυπώνονται από καιρό, ήδη εδώ και μερικά χρόνια» και ενώ εξήγησε ότι για άγνωστες οικονομικές υποθέσεις δεν μπορεί να έχει άποψη, πρόσθεσε ότι όσοι άνθρωποι έχουν συναναστραφεί τον πατέρα Εφραίμ, μεταξύ αυτών και ο ίδιος, που τον έχει γνωρίσει προ πολλού, από τις επισκέψεις στον 'Αθω, «τον αντιμετωπίζουμε με μέγιστο σεβασμό και όλες του οι ενέργειες δείχνουν ότι είναι απίθανο να υπάρξουν κάποια δείγματα πως έπραξε όσα τον κατηγορούν».

Σε πολλές ρωσικές ιστοσελίδες με ορθόδοξο εκκλησιαστικό περιεχόμενο και κοινωνικής δικτύωσης έχει ξεκινήσει συγκέντρωση υπογραφών κατά της σύλληψης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ενώ συνεχής είναι η ειδησεογραφική κάλυψη από την Ελλάδα για το θέμα με κεντρικά πρακτορεία ειδήσεων και ΜΜΕ της χώρας να αναφέρονται ακόμη και πολλές φορές την ημέρα στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι χαρακτήρισε τον ηγούμενο Εφραίμ «επιφανή παράγοντα της ορθόδοξης Εκκλησίας, γνωστό κήρυκα και έναν από τους πρωταγωνιστές της γενικής ανοικοδόμησης του μοναστηριού του τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

Το Ρωσικό Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη δικαστική απόφαση κατά του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «ανεπίτρεπτη πολιτικοποίηση μιας δικαστικής απόφασης».

Ταυτόχρονα, πηγές του Πατριαρχείου Μόσχας εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις τόσο στη ρωσική όσο και στην παγκόσμια Ορθοδοξία θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες και χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή αγριότητα» την απόφαση προφυλάκισης ενός μοναχού παραμονές Χριστουγέννων.

.