Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Καταγραφή του χάρτη της βιοποικιλότητας της περιοχής της Ξάνθης

Είναι ένα από τα αντικείμενα στα οποία οδηγεί το πρόγραμμα Reverse που υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και σε 14 ακόμα χώρες

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Η καταγραφή του χάρτη της βιοποικιλότητας της Ξάνθης είναι ένα από τα αντικείμενα στα οποία οδηγεί το πρόγραμμα Reverse που υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιείται ταυτόχρονα σε 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει σαν αντικείμενο τις ανταλλαγές για την προστασία της βιοποικικότητας, πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη η δεύτερη συνάντηση με τίτλο «Βιοποικιλότητα, μια αλυσίδα που δεν θέλουμε να σπάσει». Στη διάρκεια της ημερίδας, μέλη της ομάδας έργο καθώς επίσης και εκπαιδευτικοί εξέθεσαν σε μαθητές γυμνασίου ζητήματα σχετικά με τη βιοποικιλότητα και τον πλούτο της περιοχής, αποτελέσματα προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν καθώς και στοιχεία για τους βιότοπους της περιοχής



Παρών στην ημερίδα ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, ο οποίος καλοσώρισε μαθητές και εκπαιδευτικούς στη συνάντηση και εξέθεσε τους στόχους του προγράμματος που υλοποιεί η Π.Ε.Ξάνθης, ως συνέχεια της πρώην Ε.Ν.Α. Στις δηλώσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές, που συμμετέχουν ήδη στις περιβαλλοντικές ομάδες, ώστε να καταστούν πρεσβευτές αυτού του πλούτου που καταγράφεται» . Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης η ανταλλαγή εμπειριών και οι πρακτικές για την προστασία της βιοποικιλότητας, έχουν σαν τελικό στόχο την καταγραφή σε κάθε περιοχή, βασισμένη σε τρεις τομείς:Γεωργία-Κτηνοτροφία,Χωροταξία, Τουρισμός.





Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Ιφιγένεια Χρυσογέλου, ανέφερε στις δηλώσεις της ότι στη δεύτερη συνάντηση συμμετείχαν οι περιβαλλοντικές ομάδες του 3ου και του 6ου Γυμνασίου. Σύμφωνα με την κυρία Χρυσογέλου, «Οι περιβαλλοντικές ομάδες του 3ου και του 6ου Γυμνασίου Ξάνθης παρακολούθησαν αυτή την ημερίδα η οποία είναι μέρος της διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου που υλοποιείται εδώ και 2 χρόνια και της ευαισθητοποίησης των μαθητών στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στην περιοχή της Ξάνθης.»

Όλος ο κύκλος των συναντήσεων, παράλληλα με την κατά τόπους καταγραφή της βιοποικιλότητας οδηγεί σε μια τελική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την πανευρωπαϊκή καταγραφή.

.