Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Αποκάλυψη: To non paper του 1998 που αποκάλυπτε δράση τούρκων πρακτόρων στα ελληνικά δάση αλλά και στην Θράκη

Μετά το αυστηρό διάβημα της Αθήνας προς την Αγκυρα για την διερεύνηση στο θέμα των εμπρησμών που αποκάλυψε ο Μεσούτ Γιλμάζ, ακολούθησαν ερωτήσεις σε ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο
        ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ



Με διαβήματα στην Αγκυρα η κυβέρνηση επιλέγει να κλιμακώσει τις πιέσεις της στην Τουρκία, προκειμένου να διαλευκανθεί η απρόσμενη αποκάλυψη του κ. Μεσούτ Γιλμάζ ότι η γείτων χώρα διέθετε μυστικά κονδύλια για να προκαλεί σκόπιμους εμπρησμούς σε ελληνικά δάση την περίοδο 1995-97.

Το σχετικό κείμενο συντάχθηκε με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Στ. Δήμα και επιδόθηκε χθες ταυτοχρόνως στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η κυβέρνηση αξιώνει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης που ανεδείχθη από τις δηλώσεις Γιλμάζ, «ασχέτως της απόπειρας ανασκευής τους» που επιχειρήθηκε χθες από τον ίδιο. Και τούτο, διότι, όπως υπογραμμίζεται, «όσο οι εν λόγω πληροφορίες παραμένουν αδιερεύνητες, δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών». Σημειωτέον, δε, ότι με το ίδιο κείμενο η Αθήνα ζητεί πλήρη ενημέρωση όχι μόνον για τις αρχικές δηλώσεις Γιλμάζ, αλλά και για όλες «τις αντίστοιχες αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν». Και αυτό, επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτουν αναφορές για τη δράση ύποπτων τουρκικών κέντρων στην Ελλάδα και ως εκ τούτου η κυβέρνηση ζητεί πια με τον πλέον επίσημο τρόπο τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης «σκιάς» στις διμερείς σχέσεις.

Πηγές, πάντως, του ΥΠΕΞ παραδέχονταν ότι τα διαβήματα είναι απίθανο να αποδώσουν κάποιο αποτέλεσμα, δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ. Μεσούτ Γιλμάζ αποπειράθηκε χθες να ισχυρισθεί ότι εννοούσε το ακριβώς αντίθετο, αποδίδοντας δηλαδή στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες εμπρησμούς επί τουρκικών εδαφών. Ως εκ τούτου, οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι η επίδοση των διαβημάτων αποβλέπει στη διπλωματική ανάδειξη του θέματος σε διεθνές επίπεδο.

Τον ίδιο στόχο άλλωστε εξυπηρετεί και η ερώτηση που κατέθεσε χθες στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. «Οι αποκαλύψεις που γίνονται τώρα και από επίσημα χείλη διασταυρώνονται με πληροφορίες όπως των στελεχών των Γκρίζων Λύκων, που είχαν ομολογήσει ότι είχαν προκαλέσει εμπρησμούς σε ελληνικά νησιά», σημειώνει ο ευρωβουλευτής και ζητεί από την Κομισιόν να πιέσει την Αγκυρα για τη δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών, με το επιπλέον επιχείρημα ότι «είναι αδιανόητο κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε. να συμπεριφέρονται ως παρανοϊκοί εγκληματίες».

Το θέμα θα συζητηθεί και στη Βουλή, καθώς με ταυτόχρονες ερωτήσεις τους ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντής καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο αν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν σε γνώση των ελληνικών αρχών και της ΕΥΠ ήδη από τη δεκαετία του '90, όπως και να απαντήσουν αν προτίθενται να ζητήσουν αποζημιώσεις από την Τουρκία για όσα κατ' ομολογίαν του πρώην πρωθυπουργού της προκλήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες της στην Ελλάδα.


Η «Κ» είχε αποκαλύψει σχετικό non paper


Η δράση Τούρκων δολιοφθορέων, για τους οποίους μεταξύ άλλων υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες ότι ευθύνονται για τις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση, ήταν γνωστή στις ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου στην οποία αναφέρθηκε στη συνέντευξή του ο κ. Γιλμάζ. Μάλιστα στις 8 Φεβρουαρίου του 1998, η «Κ» είχε αποκαλύψει non paper της τότε κυβέρνησης Σημίτη με αποδέκτες το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους, μέσω του οποίου η Αθήνα απηύθυνε γραπτώς κατηγορίες προς την Αγκυρα για υπονομευτικές δραστηριότητες επί ελληνικού εδάφους.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο εκείνο αναφερόταν στην ύπαρξη τουρκικών μηχανισμών στη δυτική Θράκη οι οποίοι είχαν πλήρη κάλυψη της Αγκυρας για αποσταθεροποιητική και αποσχιστική δράση, στην «ανοχή» των τουρκικών αρχών στην αθρόα εισροή λαθρομεταναστών και τη διακίνηση ναρκωτικών και, τέλος, σε σειρά στοιχείων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και ενέπλεκαν Τούρκους κακοποιούς -με διασυνδέσεις με το τουρκικό παρακράτος- σε εμπρησμούς δασών και άλλες έκνομες ενέργειες στην ελληνική επικράτεια. Είναι ίσως ενδεικτικό, στο φως των σημερινών αποκαλύψεων Γιλμάζ, ότι το έγγραφο αναφέρει πως η Τ. Τσιλέρ, μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του κόμματός της τον Μάιο του 1996, υποστήριξε πως αν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τα μυστικά κονδύλια, θα προκαλούνταν μεγάλη αναταραχή, όχι μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες, το non paper του 1998 παρέθετε υπονομευτικές δραστηριότητες στην ελληνική επικράτεια. Πολύ συγκεκριμένα μάλιστα, στο έγγραφο αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής: Τον Νοέμβριο του 1996 στη διάρκεια ζωντανού τηλεοπτικού προγράμματος για το σκάνδαλο Σουσουρλούκ, ο Χαλούκ Κιρτσί, στενός συνεργάτης ενός εκ των θυμάτων του αυτοκινητικού δυστυχήματος, του καταζητούμενου για πολλές δολοφονίες και εξέχοντος συνεργάτη της ΜΙΤ Τσατλί, γνωστοποίησε με θριαμβευτικό τρόπο ότι συμμετείχε σε εμπρησμούς δασών στην Ελλάδα.

Επίσης, τον Απρίλιο του 1997, ο Γιασάρ Οζ, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Τουρκία επειδή εναντίον του εκκρεμούσε αίτηση έκδοσης στις ΗΠΑ με την κατηγορία του λαθρεμπορίου, είχε αναφέρει -με αφορμή καταγγελίες ότι εμπλέκεται σε εμπρησμούς στην Ελλάδα- ότι «τα όσα έχω κάνει για την πατρίδα μου δεν μπορούν να αποκαλυφθούν παρά μόνο από τις αρμόδιες αρχές και, πάντως, είναι πάρα πολλά».


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/