Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τις εισαγωγές τροφίμων ζητα η Τσιαούση

Η βουλευτής Έβρου
κατέθεσε αναφορά προς
τον υπουργό Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κώστα Σκανδαλίδη

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ



Την εντατικοποίηση των ελέγχων που διεξάγουν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, ώστε να αποφευχθούν οι παράνομες εισαγωγές μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών στη χώρα μας, ζητάει με αναφορά της η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κυρία Ελένη Τσιαούση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πραγματοποιούνται παράνομες εισαγωγές μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών στην περιοχή μας από γειτονικές χώρες. Ενώ παράλληλα έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο της παραχάραξης γνωστών σκευασμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Αυτού του είδους οι πρακτικές, όπως σημειώνεται στην αναφορά, ενέχουν μεγάλο κίνδυνο για το περιβάλλον, το χρήστη και τον καταναλωτή με δεδομένο ότι οι ουσίες αυτές είναι απαγορευμένες σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε αλλά και την Ελληνική νομοθεσία. Επιπλέον θέτουν σε κίνδυνο άμεσα τις εξαγωγές πολλών γεωργικών μας προϊόντων διότι, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, στο Ευρωπαϊκό Εμπόριο Γεωργικών Προϊόντων η ανίχνευση και μόνο υπολειμμάτων απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε μια μικρή παρτίδα, μπορεί να καταδικάσει είτε σε περιορισμό είτε απαγόρευση τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μιας χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα και στην καλύτερη περίπτωση τις εξαγωγές μόνο ορισμένων γεωργικών προϊόντων αυτής. Παράλληλα η παράνομη διακίνησή τους συνεπάγεται απώλεια φορολογικών εσόδων και συναλλάγματος σε δύσκολες εποχές για τη χώρα μας.

Όπως υπογραμμίζει η κυρία Τσιαούση: »οι υπηρεσίες του Υπουργείου κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες, ώστε να πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους τόσο στα σημεία εισόδου της χώρας μας όσο και στους αγρούς κατά την διάρκεια των ψεκασμών, όπου γίνεται χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών. Προκειμένου οι έλεγχοι αυτοί να είναι αποτελεσματικοί, απαιτείται να διευρυνθεί η γκάμα των δραστικών που ελέγχονται από τα εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των παραγόμενων τροφίμων προς όφελος του καταναλωτή, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις εξαγωγές των γεωργικών μας προϊόντων.»