Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Σιδηρόφρακτες οι ΕΟΖ: προβληματισμός στο Επιμελητήριο Ξάνθης

Μετά από αίτημα της Περιφέρειας, το ΕΒΕ συζήτησε στην αποψινή συνεδρίαση τις απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο γύρω από μια σειρά ζητημάτων που είναι σημαντικά για την μελέτη

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Σε εξέλιξη είναι η διαβούλευση για τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το σχετικό σχέδιο για τη δημιουργία τους στην περιοχή της ΑΜΘ.


Μετά από αίτημα της Περιφέρειας, το Επιμελητήριο της Ξάνθης συζήτησε στη συνεδρίαση της Δευτέρας τις απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο γύρω από μια σειρά ζητημάτων που κρίνονται σημαντικά στο στάδιο της εκπόνησης της σχετικής μελέτης.

Ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι ο τρόπος που θα συμπεριληφθούν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις στις ζώνες, όπως η πιθανολογούμενη στη ΒΙΠΕ Ξάνθης. Όπως έχει καταστεί σαφές, οι ΕΟΖ θα είναι θύλακες σιδηρόφρακτοι που θα διέπονται από ειδικό φορολογικό και δασμολογικό καθεστώς και άρα η ύπαρξη επιχειρήσεων που είναι σήμερα εγκατεστημένες στις περιοχές που θα οριοθετηθούν ως ΕΟΖ, αποτελεί ερωτηματικό. Αυτό που προτείνεται είναι εφόσον μια υφιστάμενη επιχείρηση θέλει να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς να έχει το δικαίωμα, αλλά όταν δεν επιθυμεί να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν και πάλι οι σοβαρές επιφυλάξεις για τη μορφή της ΕΟΖ στη Θράκη και τις για τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και για το είδος της δραστηριότητας που μπορεί να αναπτυχθεί, όπως η αποθήκευση αποβλήτων. Πάντως από την πλευρά του Στέλιου Μωραΐτη επισημάνθηκε ότι για το εργασιακό καθεστώς μέσα στις Ζώνες θα ισχύει η νομοθεσία της χώρας.


Αυτόνομες περιοχές και όχι ελληνικό κράτος

Ως προς το μοντέλο Διοίκησης, το Επιμελητήριο προτείνει ένα μικτό σύστημα με τη συμμετοχή ιδιωτών, κατά πλειοψηφία και Δημοσίου. Άλλωστε με βάση τις εκτιμήσεις εντός των ΕΟΖ δεν θα υπάρχει δικαιοδοσία του κράτους αλλά θα λειτουργούν ως αυτόνομες περιοχές. Στο ερώτημα γύρω από εκτάσεις που θα μπορούσαν να προταθούν και να αποτελέσουν ΕΟΖ στην περιοχή, η άποψη του Επιμελητηρίου της Ξάνθης, δεν υπάρχουν κάποιοι χώροι πλην της ΒΙΠΕ Ξάνθης, με δυνατότητα επέκτασης.

"Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα είμαστε σε ετοιμότητα για να καταθέτουμε τις απόψεις όποτε αυτές ζητούνται" είπε κλείνοντας ο Στέλιος Μωραΐτης, κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος. Ο φορέας εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου για το θέμα των ΕΟΖ αφού ενημερωθούν επαρκώς τα μέλη της Διοίκησης.

Κατά τα άλλα, στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η συμμετοχή του ΕΒΕ σε τρεις αναπτυξιακές συμπράξεις και σειρά άλλων υπηρεσιακών ζητημάτων ενώ κόντρα υπήρξε μεταξύ Προέδρου και αντιπολίτευσης για το θέμα της αναβολής της συνεδρίασης την Παρασκευή για τυπικούς λόγους. Τέλος, από τον Πρόεδρο και τον Α. Αγκόρτζα έγινε ενημέρωση για την προ 15ημέρου συνάτηση γύρω από το μέλλον της Αναπτυξιακής.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/