Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Ενα διαφορετικό Πάσχα στην Πόλη

Πάνω από 70.000 συμπατριώτες μας έχουν ταξιδέψει μέσα στο πρώτο διμηνο εκεί, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη ηλεκτρονικές χαρτογραφήσεις των εκκλησιών της

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



«Για να δεις την Κωνσταντινούπολη χρειάζεσαι πάνω από ένα ταξίδι. Ξεκινάς στο πρώτο από το τουριστικό προφίλ της και από τα επόμενα αρχίζεις να αναζητάς όλο και περισσότερες ψηφίδες της ιστορίας της» μου ανέφερε Ελληνας της Πόλης στο πρώτο μου ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Και είναι γεγονός ότι η μακραίωνη ιστορία της Πόλης, συνδεδεμένη και με την παρουσία του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, πάντα εντυπωσιάζει τους Ελληνες επισκέπτες. Αλλωστε, η Κωνσταντινούπολη αποτελεί ισχυρό και σταθερό τουριστικό πόλο έλξης των Ελλήνων, ιδίως την περίοδο του Πάσχα. Είναι ενδεικτικό παρότι, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, καταγράφεται μείωση της ζήτησης για ταξίδια, είτε σε προορισμούς εντός Ελλάδας είτε εκτός, πως η Κωνσταντινούπολη διατηρεί τις δυνάμεις της.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας οι αφίξεις από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα κατά το πρώτο δίμηνο του 2012 σημείωσαν μείωση μόλις 0,93%.

Τον φετινό Ιανουάριο και Φεβρουάριο ταξίδεψαν από την Ελλάδα στην Τουρκία 71.125 άτομα, έναντι 71.793 ατόμων της αντίστοιχης περιόδου του 2011 (η οποία μάλιστα είχε άνοδο 11% σε σχέση με το 2010).

Εκτός από το Πατριαρχείο και την Αγία Τριάδα, που προτιμούν οι περισσότεροι Eλληνες, κυρίως κατά την πρώτη τους επίσκεψη στην Πόλη, υπάρχουν πολλές άλλες εκκλησίες που λειτουργούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα ήταν ωραία αν κάποιοι πήγαιναν και σε αυτές. «Στις εκκλησίες με λίγο κόσμο είναι πολύ πιο κατανυκτικά να παρακολουθείς τη λειτουργία και, επιπλέον, οι ντόπιες κοινωνίες νιώθουν χαρά να γεμίζει η εκκλησία τους με κόσμο» αναφέρει στην «Κ» Κωνσταντινουπολίτης. Για τον λόγο αυτόν η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) παρουσιάζει στην ηλεκτρονική της σελίδα (www.conpolis.eu/Koimitiria/Koimitiria.aspx) έναν χάρτη με τις εκκλησίες της Πόλης.

Μια πρώτη ιντερνετική περιήγηση έδειξε 82 εκκλησίες και αγιάσματα, με κάποιες να έχουν χτιστεί εδώ και τρεις αιώνες. Στοιχεία για τις εκκλησίες, τα αγιάσματα και τα κοιμητήρια υπάρχουν επίσης και στις ιστοσελίδες www.ec-patr.org/afieroma/churches/index.php?lang=gr, www.omogeneia-konstantinoupoli.com/church/kilise.html και στο http://eistinpolin. wordpress.com/2008/06/02/ekklisies. Βέβαια, προσοχή για όσους ενδιαφέρονται: χρειάζεται ένα τηλεφώνημα στο Πατριαρχείο για τις ώρες λειτουργίας και για το εάν πραγματoποιείται, και πότε, θεία λειτουργία σε κάθε εκκλησία.

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/