Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Περισσότερες αιματηρές ληστείες στη Β. Ελλάδα


Σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφεται πλήθος εγκλημάτων, στην κορυφή των οποίων είναι οι ληστείες και οι κλοπές, ο αριθμός των οποίων τα προηγούμενα χρόνια σημειωνόταν σε διάστημα τεσσάρων εικοσιτετραώρων
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Περισσότερο βίαιο γίνεται τα τελευταία χρόνια το έγκλημα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η στατιστική καταγράφει συνεχή αύξηση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας ανηλίκων.

Σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη μέσα σε ένα 24ωρο, όπως αυτό που πέρασε, καταγράφεται πλήθος εγκλημάτων, στην κορυφή των οποίων είναι οι ληστείες και οι κλοπές, ο αριθμός των οποίων τα προηγούμενα χρόνια σημειωνόταν σε διάστημα τεσσάρων εικοσιτετραώρων.

Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε ένα 24ωρο συνελήφθησαν δύο νεαροί που είχαν διαπράξει 7 ληστείες στο ΑΠΘ, άλλοι τρεις που είχαν διαπράξεις 15 διαρρήξεις σε Σταυρούπολη και Εύοσμο, δύο τσαντάκηδες, τρεις κλέφτες καυσίμων από φορτηγά, ένας φυγόποινος, ενώ ερευνάται η εισβολή άγνωστων κακοποιών σε σπίτι στο Πανόραμα που έδεσαν και φίμωσαν οικιακή βοηθό.

Στην Ξάνθη, οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο ανηλίκους και μία ανήλικη, ηλικίας 14–17 ετών, που έσπαζαν με πέτρες τις βιτρίνες καταστημάτων και αφαιρούσαν χρήματα και αντικείμενα.

Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., το έγκλημα διαρκώς εξελίσσεται και βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες του. Ορισμένες από τις παλιότερες αιτίες διάπραξης εγκλημάτων χρόνο με τον χρόνο «αποσύρονται» από το αστυνομικό δελτίο (π.χ. φόνος τιμής ή εν βρασμώ ψυχής) ενώ αυξάνονται τα επιθετικά, βίαια και πιο αιματηρά περιστατικά για λίγα χρήματα.
«Παλιότερα –ανέφερε αστυνομική πηγή– οι διαρρήκτες παρακολουθούσαν π.χ. ένα διαμέρισμα και έμπαιναν όταν έλειπαν οι ιδιοκτήτες. Τώρα καταγράφονται περιπτώσεις που μπαίνουν αδιαφορώντας αν είναι μέσα οι ιδιοκτήτες».

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον διευθυντή Ασφαλέιας κ. Αθ. Παζαρλή, τον τελευταίο μήνα έχει επιτευχθεί εξιχνίαση ληστειών σε ποσοστό που αγγίζει το 40% και διαρρήξεων σε ποσοστό 20%. Συγκριτικά, μεταξύ 2010 και 2011, στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται σταθεροποίηση των δεικτών εγκληματικότητας και μια μικρή μείωση που αποδίδεται στο πλήγμα που έχουν δεχθεί οργανωμένα κυκλώματα ομογενών και Γεωργιανών, συμμοριών που ξήλωναν ΑΤΜ και αλβανικής σπείρας με καλάσνικοφ, που εξαρθρώθηκαν από την αστυνομία. Πριν από δύο ημέρες, με τη σύλληψη 37χρονου, εξιχνιάστηκαν 12 ληστείες σε ΕΛΤΑ, φαστ φουντ και σούπερ μάρκετ.


Στόχος τα χρήματα από τις τράπεζες
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., πάντως, παρατηρούν διαφορές στο έγκλημα, που σχετίζεται με την οικονομική κρίση. «Εχουμε, ανέφερε αστυνομική πηγή, περιπτώσεις που ο στόχος είναι τα χρήματα που σηκώνουν κάποιοι από τις τράπεζες, φοβούμενοι ότι η χώρα θα επιστρέψει στη δραχμή και πιστεύουν ότι θα είναι περισσότερο ασφαλή αν τα έχουν στο σπίτι». Σε μια τέτοια περίπτωση, στην Πυλαία, τρία άτομα αφαίρεσαν από ηλικιωμένη πριν από λίγες ημέρες 120.000 ευρώ, ποσό το οποίο είχε πάρει από την τράπεζα την προηγούμενη ημέρα.

.