Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ στην Θάσο

Πραγματοποίησε χθες ο Αρης Γιαννακίδης συναντήσεις εργασίας για σημαντικά έργα υποδομών που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ΑΜ-Θ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Συναντήσεις εργασίας πραγματοποίησε την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 στη Θάσο ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης για σημαντικά έργα υποδομών στο ΕΣΠΑ ΑΜ-Θ.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Πατήρας, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής ΑΜ-Θ Βασίλης Πιτσινίγκος, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Καβάλας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και της Περιφέρειας.
Στην πρώτη συνάντηση στο Δημαρχείου Θάσου, συζητήθηκαν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ ΑΜ-Θ και το ΕΠΕΡΑΑ, όπου επισημάνθηκε ότι όποιο αίτημα υπεβλήθη από τον Δήμο Θάσου και διέθετε ωριμότητα πληρώντας τα κριτήρια σκοπιμότητας, η Περιφέρεια το ενέταξε.

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ανταποκρίθηκε στο αίτημα να υπάρξει σχεδιασμός ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θάσου, με χρηματοδότηση 380.000 ευρώ.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης του έργου «Βελτίωση – Ασφαλτόστρωση Οδού Λιμεναρίων – Κάστρου, προϋπολογισμού 3.650.000 ευρώ, με δικαιούχο τον Δήμο Θάσου, έργο που στοχεύει στην προσέλκυση τουριστών μέσα από την αναγέννηση ενός γραφικού παραδοσιακού οικισμού.

Σημαντικό έργο για τις επόμενες γενιές αποτελεί η «Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Θάσου», με δικαιούχο την ΙΘ΄ ΕΠΚΑ, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με αρχικό προϋπολογισμό 1.645.00 ευρώ, του οποίου η απόφαση ένταξης τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε στο 1.800.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας επιπρόσθετες εγκαταστάσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα κι επισκεψιμότητα του Θεάτρου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκε η πρόοδος έργων ύδρευσης προϋπολογισμού 8.350.000 ευρώ, με δικαιούχο την ΔΕΥΑ Θάσου, για τους οικισμούς Σκάλα Παναγιάς, Σκάλα Ποταμιάς, Σκάλα Ραχωνίου και Λιμένα Θάσου, για τα οποία διαπιστώθηκε επίσης η ικανοποιητική εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Στην τρέχουσα περίοδο στο ΠΕΠ- ΑΜΘ, είναι ενταγμένα έργα που αφορούν στον Δήμο Θάσου με συνολικό προϋπολογισμό 21,4 εκ. ευρώ.

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά σε έργα ενταγμένα στο ΕΠΕΡΑΑ, όπως είναι ο βιολογικός καθαρισμός και εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης Πρίνου, με προϋπολογισμό 9.140.800 ευρώ, ο βιολογικός καθαρισμός και εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης Λιμεναρίων Ποτού, με προϋπολογισμό 14.191.000 ευρώ, καθώς και η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Μούργενα, με προϋπολογισμό 470.000 ευρώ.

Τέλος, συζητήθηκε η πρόοδος του έργου του βιολογικού καθαρισμού Μαριών, με χρηματόδοτηση της ΠΑΜ-Θ ύψους 500.000 ευρώ, καθώς και το έργο του βιολογικού καθαρισμού Καλλιράχης, το οποίο υπεβλήθη προς ένταξη στο ΠΕΠ – ΑΜ-Θ, με προϋπολογισμό 2.117.000 ευρώ.
Η επίσκεψη στη Θάσου έκλεισε με σύσκεψη που έλαβε χώρα στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Θεολόγου, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα της περιοχής.

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης μετέφερε ότι η Περιφέρεια σχεδιάζει την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του νησιού και ταυτόχρονα γίνεται η προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020.


.