Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η Μπέττυ Μαγγίρα μιλά για την νέα της δουλειά στην Κύπρο

Το μνημόνιο χτύπησε και τα αστέρια της σόουμπιζ που μετανάστευσαν από την Ελλάδα στην Μεγαλόνησο, ωστόσο η Ξανθιώτισσα δίνει μια άλλη εκδοχή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ





Εφυγαν από την Ελλάδα για να ξεφύγουν από την τρόικα, εξαιτίας της οποίας οι παραγωγές μειώθηκαν και οι αμοιβές περιορίστηκαν. Τώρα όμως που η κρίση χτυπά την πόρτα της Μεγαλονήσου, τα μπάτζετ πέφτουν και οι πληρωμές καθυστερούν


Ανέκαθεν η Κύπρος έδινε καταφύγιο στους εκπροσώπους της ελληνικής σόουμπιζ και τους υποδεχόταν με ανοιχτές αγκάλες και καλές αμοιβές. Οι πολλές (για τα δεδομένα της μικρής αγοράς) παραγωγές που γίνονταν στην τηλεόραση και στο θέατρο, έδιναν καλό μεροκάματο στους Eλληνες ηθοποιούς και παρουσιαστές, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι να μεταναστεύουν στο Νησί της Αφροδίτης.



Μάλιστα, αρκετοί Κύπριοι συνάδελφοί τους δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για την προτίμηση που έδειχναν οι παραγωγοί στα πρόσωπα του ελληνικού σταρ σίστεμ. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, το νησί αποτέλεσε αποκούμπι για τους Eλληνες που εγκατέλειψαν την «άνυδρη» επαγγελματικά Ελλάδα. Παναγιώτης Μπουγιούρης, Γιάννης Βόγλης, Μέμος Μπεγνής, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Σάκης Μπουλάς, Μάξιμος Μουμούρης, Ανδρέας Μικρούτσικος, Νίκος Μουρατίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν εργαστεί σε κυπριακές παραγωγές.
Αναμφισβήτητα, η Κύπρος υπήρξε για τη σόουμπιζ πεδίο δόξης λαμπρό, στάτους, ωστόσο, που αναμένεται να διαταράξει το επερχόμενο μνημόνιο. Αλλωστε, ήδη η σόουμπιζ του νησιού είχε αρχίσει να νιώθει την «καυτή» ανάσα της κρίσης.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους των κυπριακών καναλιών, τα μπάτζετ των παραγωγών έχουν μειωθεί περίπου 15-20% και κανείς δεν αποκλείει την περαιτέρω μείωση, ενώ ηθοποιοί ισχυρίζονται πως έχουν ξεκινήσει οι καθυστερήσεις στις πληρωμές.


Εβελιν Καζαντζόγλου
Η όμορφη παρουσιάστρια πήρε την απόφαση να μετακομίσει μόνιμα στην Κύπρο, μολονότι είχε δουλειά στην Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο παρουσιάζει στο Mad Κύπρου καθημερινή εκπομπή. «Η απόφαση να φύγω ήταν για να σωθώ από κάτι που ερχόταν. Προσπάθησα δηλαδή να δω μπροστά, αλλά δεν ήξερα ότι το ΔΝΤ θα με... κυνηγήσει. Θα δοκιμάσω να πάω και στη Γερμανία... Η Κύπρος ήταν σωτήρια λέμβος για αρκετούς ανθρώπους που βρήκαν καλές δουλειές. Αλλά, να πω την αλήθεια, ακόμα δεν έχουμε αρχίσει να βιώνουμε την έλευση της τρόικας. Αλλά είχαν γίνει από πριν μικρές μειώσεις στους μισθούς και εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση. Πριν από έναν χρόνο περίπου που ήρθα στην Κύπρο τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα και πιο αισιόδοξα για τους Ελληνες. Και συνεχίζουν να είναι».


Νικολέττα Καρά
Δύο σίριαλ έκανε η ηθοποιός για την κυπριακή τηλεόραση, εκ των οποίων το ένα ήταν το «Daddy Cool» με τον Σάκη Μπουλά. «Πιστεύω ότι στην Κύπρο το πρόβλημα τώρα ξεκινάει. Δηλαδή, ενώ έχει τελειώσει η προβολή της σειράς που έκανα και έχουν παιχτεί όλα τα επεισόδια εδώ και είκοσι μέρες, δεν έχουμε εξοφληθεί ακόμα. Προσωπικά δεν έχω πάρει ούτε καν το 1/4 των χρημάτων που μου οφείλουν. Πάντως, ξέρω ότι δουλειές θα γίνουν του χρόνου στην Κύπρο, αλλά ίσως έχουν ξεκινήσει και εκεί τα ''παρατράγουδα'' σε ό,τι αφορά το οικονομικό. Ναι, θα μπορούσαμε να πούμε, τουλάχιστον μέχρι και τη σειρά που έκανα με τον Σάκη Μπουλά, ότι επικρατούσε μια αισιοδοξία. Χωρίς να υπονοώ ότι όλα ήταν απλά και εύκολα».


Γιάννης Τσιμιτσέλης
«Τα πράγματα πλέον δυσκολεύουν και για την Κύπρο. Σίγουρα πιο παλιά ήταν καλύτερη η κατάσταση, αλλά μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα και μιλάμε για αγορά 700.000 ανθρώπων. Οι Κύπριοι γουστάρουν πολύ το θέαμα και προσπαθούν να κάνουν παραγωγές, και αυτό είναι προς τιμήν τους. Από τη στιγμή που δεν μπορείς να βρεις εργασία στη χώρα σου, σίγουρα θα ψάξεις να βρεις εναλλακτικές. Σίγουρα η Κύπρος λειτούργησε ως αποκούμπι και στο τέλος ίσως καταλήξει να είναι η βασική μας δουλειά, αν συνεχίσει η κατρακύλα στην Ελλάδα. Σαν λέξη το αποκούμπι δεν μου αρέσει, αλλά σήμερα, ακόμα και με μνημόνιο, υπάρχει η δυνατότητα να δουλέψει κάποιος στην Κύπρο».


Μέμος Μπεγνής
«Ημουν τυχερός γιατί ξεκίνησα να δουλεύω στην Κύπρο όταν η κρίση στην Ελλάδα είχε αρχίσει να διαφαίνεται. Βγήκα κερδισμένος, γιατί οι ελληνικές σειρές είχαν μειωθεί και ήταν μια μεγάλη ανάσα για μένα. Αν δεν είχα την Κύπρο, θα ήταν πολύ δύσκολα. Ημουν δύο χρόνια εκεί για καθημερινό σίριαλ και αν μου δινόταν η ευκαιρία θα ξαναπήγαινα. Αλλά πια είναι δύσκολο, λόγω της κατάστασης. Υπήρχε πολλή αισιοδοξία και από μένα και από συναδέλφους μου, γιατί είχαμε την κρίση στην Ελλάδα και στο νησί μάς καλοδέχονταν. Ηταν ένα αποκούμπι».


Μάνος Παπαγιάννης
«Πολλοί Ελληνες ηθοποιοί πήγαιναν στην Κύπρο και πριν την κρίση και εργάζονταν εκεί. Τώρα είναι πιο εμφανής αυτή η ιστορία, αλλά τα νούμερα είναι ίδια. Εμείς για τη νέα παραγωγή που θα κάνουμε στον ΑΝΤ1 Κύπρου, το ''Βαλς με 12 Θεούς'', έχουμε ξεκινήσει τα γυρίσματα, προχωράμε και οι συνθήκες είναι ίδιες, παρά το (επερχόμενο) μνημόνιο».

Μ. Μαγγίρα
Το κλίμα αντιστρέφεται

Η ηθοποιός και παρουσιάστρια αποκαλύπτει ότι έχει αδυναμία στους Κύπριους και ίσως γι' αυτό να επέλεξε να παρουσιάσει το σόου «Got to dance». Η ίδια μας λέει ότι όταν εργαζόταν στην Κύπρο το κλίμα ήταν πολύ καλό.
«Οσο για τις αμοιβές, που ακούγεται ότι πάνε οι Ελληνες για... αρπαχτή στην Κύπρο, δεν ισχύει. Τα ποσά δεν είναι τόσο μεγάλα όσο λένε. Η Κύπρος ακολουθεί τα χνάρια της Ελλάδας. Οι Ελληνες ηθοποιοί, απ' όσο ξέρω, ήταν ευχαριστημένοι πριν από λίγο καιρό. Τώρα πάντως, από φίλους που συζητούν να δουλέψουν στην κυπριακή τηλεόραση, δεν έχουν ακόμα κλείσει και βρίσκονται σε συζητήσεις αρκετό καιρό. Κάτι που πριν δεν συνέβαινε. Με το που τα έβρισκες στο οικονομικό, έκλεινε και η δουλειά. Μάλλον έχει αρχίσει να αντιστρέφεται το καλό κλίμα».


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/