Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

«Nα συστήσουμε το λόμπυ της Θράκης» θα επιδιωχθεί απόψε στην alexpo

Μια εξαιρετική ημερίδα, με τον τίτλο " Προϊόντα του τόπου μου – Προϊόντα της καρδιάς μου", πραγματοποιεί η Ένωση Καταναλωτών Έβρου, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χημικών-παράρτημα ΑΜ-Θ, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες θα μιλήσουν για την πραγματική αξία των τοπικών δικών μας προϊόντων


    ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ






Μια εξαιρετική ημερίδα, με τον τίτλο " Προϊόντα του τόπου μου – Προϊόντα της καρδιάς μου", πραγματοποιεί η Ένωση Καταναλωτών Έβρου, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χημικών-παράρτημα ΑΜΘ, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες θα μιλήσουν για την πραγματική αξία των τοπικών δικών μας προϊόντων, προϊόντων που θα πρέπει και αξίζει να μπούν στην καρδιά μας!

Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο της 15ης Εμπορικής Έκθεσης Αλεξανδρούπολης, μέσα στο χώρο της Έκθεσης, στις 8 και μισή το απόγευμα της Κυριακής 15 Ιουλίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου του Έβρου.

Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Έβρου, Χρήστος Κακαλής, κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και να παρακολουθήσουν την ημερίδα, η οποία κουμπώνει απόλυτα με το πνεύμα των ημερών, για αναζήτηση των Ελληνικών, των τοπικών προϊόντων. Την αφύπνιση δηλαδή των καταναλωτών, οι οποίοι αποφάσισαν να αλλάξουν στάση απέναντι στην αγορά, συνειδητοποιώντας παράλληλα τη δύναμη που διαθέτουν, ως ρυθμιστές της αγοράς, μια και αυτοί κάνουν τις επιλογές όλων των ειδών. «Δεν μπορεί να έχουμε το βραβευμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε όλο τον κόσμο, από το Ελαιοτριβείο Κύκλωπας στη Μάκρη του Έβρου και το πρώτο ελαιόλαδο που μας έρχεται στο μυαλό να είναι από την Καλαμάτα, ή την Μυτιλήνη και να μην το βάζουμε στο τραπέζι μας! Δεν μπορεί οι Κίκονες τα κρασιά της Ροδόπης, να βραβεύονται, ως τα καλύτερα κρασιά του κόσμου και να μην τα αγοράζουμε όλοι στη Θράκη! Θέλω να πω ότι εδώ στη Θράκη έχουμε εξαιρετικά προϊόντα, τα οποία θα πρέπει να μάθουμε να αγοράζουμε, στηρίζοντας τον τόπο μας και τις μελλοντικές θέσεις εργασίας στον τόπο και στη χώρα μας», υποστήριξε με έμφαση ο κ. Κακαλής.

Επι πλέον κάλεσε τον κόσμο να ανταποκριθεί και για ακόμα ένα λόγο, ότι πρέπει επιτέλους οι Θρακιώτες να σχηματίσουν ένα λόμπι δυνατό και να απαιτήσουν από το κράτος την δέουσα μεταχείριση, σαν ισότιμους πολίτες και όχι πολίτες δεύτερης και ακόμα χειρότερα σαν ...ραγιάδες, οι οποίοι καταπίνουν αβασάνιστα το κάθε τι. «Θέλω να έλθει ο κόσμος να γίνουμε πολλοί, για να μπορέσουμε αύριο για το πετρέλαιο θέρμανσης να απαιτήσουμε διαφορετική τιμή, σε σχέση με την Αθήνα και την Κρήτη. Στην Αθήνα χρησιμοποιούν το Φυσικό Αέριο, ενώ στην Κρήτη, δεν χρησιμοποιούν κεντρική θέρμανση, καθώς δεν την χρειάζονται. Κι όμως έχουμε ως Βόρεια Ελλάδα τις ίδιες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, άσχετα αν σε εμάς ο χειμώνας ξεκινά μπορεί και από τα τέλη Σεπτεμβρίου και λήγει τέλος Απριλίου, ή και αρχές Μαΐου. Για να τα διεκδικήσουμε όλα αυτά χρειαζόμαστε κόσμο πολύ».

Αναφερόμενος στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης, αφού συνεχάρη τους ανθρώπους που το ξεκίνησαν και το συνέστησαν, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να γίνει ανάλογη προσπάθεια και στο νομό Έβρου.(σ.σ. προσπάθειες ανάλογες γίνονται και στην Ξάνθη...οπότε πάμε για ένα δυνατές δομές Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας Θράκης, με...προτάσεις και για την γαστρονομία της περιοχής μας, κάτι που λείπει από την περιοχή μας και κα΄τι που θα συντελέσει για την αλλαγήτης κουλτούρας των εμπλεκομένων φορέων και φυσικά των τουριστών).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
20:30 Έναρξη – Χαιρετισμοί
20:45 «Διατροφικές συνήθειες και λιπαρές ύλες» Γιώργος Μπλέκας Αν Καθηγητής – Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ
21:10 «Ελαιόλαδο και Καταναλωτής» Έφη Χριστοπούλου Χημικός, Γευσιγνώστρια παρθένου ελαιολάδου, Εμπειρογνώμων Ε.Ε.
21:30 «Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου» Μαρία Λαζαράκη Χημικός, Γευσιγνώστρια παρθένου ελαιολάδου ΓΓΚ Υπ. Ανάπτυξης
21:50 «Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας» Κώστας Μπούντας Γεωπόνος, Δνση Αγροτικής Οικονομίας κ΄ Κτηνιατρικής Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.
22:15 «Γευσιγνωσία Παρθένου Ελαιόλαδου» Θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο γευσιγνωσίας με δείγματα παρθένου ελαιολάδου που θα προσκομίσουν παραγωγοί της περιοχής.