Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Αδιέξοδο στην σύσκεψη των τριών για τα μέτρα

Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγων της συγκυβέρνησης θα έχουμε την Τετάρτη με ορατό το ενδεχόμενο για αδιέξοδο

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





«Δεν κλείσαμε γιατί η τρόικα δεν αποδέχεται όλες τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου. Υπάρχουν ορισμένα απαράβατα όρια που πρέπει να αντιληφθούν» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος της σύσκεψης στο Μαξίμου. Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο Φ. Κουβέλης είπαν, προς την τρόικα, ότι τα όρια της αντοχής έχουν εξαντληθεί και πρέπει το πακέτο να περιέχει μέτρα δίκαια, αλλά και παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας. Μάλιστα ο κ. Κουβέλης πήγε ένα βήμα πιο πέρα, προειδοποιώντας για τη στάση του κόμματος του: «για μένα και για  τη Δημοκρατική Αριστερά τίποτα δεν είναι δεδομένο.» Πάντως ο Ευ. Βενιζέλος, αν και άφησε αιχμές κατά της Ν.Δ, είπε ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση του με τον πρωθυπουργό. 
«Προσπαθούμε να πείσουμε την τρόικα, ούτε εμείς θέλουμε οριζόντιες περικοπές» είναι η διαρροή από το μέγαρο Μαξίμου.
Είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Αποφασίσαμε να εξειδικεύσουμε και να οριστικοποιήσουμε μέτρα 11.5 δισεκατομμυρίων. Θεωρώ ότι μετά τη συμφωνία μας με την τρόικα θα δοθεί το αντάλλαγμα, η παράταση και θα εκταμιευτεί η δόση για να πέσει χρήμα στην αγορά, ενώ πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του χρέους χωρίς να θιγούν οι άλλες χώρες και οι φορολογούμενοι πολίτες. Ένας τρόπος υπάρχει για να χάσουν τα λεφτά τους οι άλλες χώρες: να συνεχιστεί η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Μας απασχολεί η εξειδίκευση του πακέτου να γίνουν με όρους δικαιοσύνης γιατί υπάρχουν και όρια αντοχής. Πρέπει να υπάρξουν μέτρα κοινωνικής προστασίας.»
Και ο Φ. Κουβέλης: «Συζητήσαμε και πάλι για τα μέτρα. Δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει καμία απόφαση. Διεκδικώ τα μέτρα να είναι δίκαια, να μην είναι άνισα, να μη ματώσουν πάλι τα χαμηλά εισοδήματα, να προστατευτούν οι αδύναμοι. Και όλα αυτά να ενταχθούν σε ένα συνολικό πλαίσιο που θα εντάσσεται σε μία διαδικασία ανάπτυξης. Η ύφεση είναι βαθιά, τα όποια μέτρα πρέπει να συνοδευτούν από παρεμβάσεις ανάπτυξης. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Για μένα, για τη Δημοκρατική Αριστερά, τίποτα δεν είναι δεδομένο.»
Ο κ. Βενιζέλος είχε προσέλθει στη σύσκεψη έτοιμος να εκφράσει την αντίθεση του με τις οριζόντιες περικοπές, ζητώντας να ενισχυθεί ο αναπτυξιακός προσανατολισμός του συνολικού σχεδίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει να θέσει θέμα και για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Ο κ. Κουβέλης πήγε στη σύσκεψη κομίζοντας σχέδιο με ισοδύναμα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ. Τα μέτρα κατά κύριο λόγο είχαν να κάνουν με τις ένοπλες δυνάμεις και την υγεία.
Στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που διεκδικούσε η ελληνική πλευρά, η οποία προέταξε τα ισοδύναμα μέτρα έναντιο των απολύσεων και των περικοπών στις συντάξεις. Ωστόσο η τρόικα επιμένει να μην αποδέχεται ως ρεαλιστικό το στόχο για αύξηση των φορολογικών εσόδων. Θεωρεί αναξιόπιστους τους ελληνικούς ισχυρισμούς και περιμένει πρώτα να δει στην πράξη την αύξηση των εσόδων και μετά συζητήσει αναθεώρηση των στόχων. Ομοίως, ανελαστικοί είναι στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, στη μείωση των μισθών και στις οδυνηρές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας. Οι «ενστάσεις» της τρόικας αποτιμώνται σε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ προβλέπουν κλείσιμο ΔΕΚΟ, απολύσεις, αποκρατικοποιήσεις, μείωση συντάξεων και εφάπαξ, περικοπή δώρων και περισσότερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. 
Στη σύσκεψη, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος. Από την πλευρά της τρόικας, οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), με τον κ. Τόμσεν να δηλώνει μετά, ότι «ήταν μια καλή συνάντηση» και τον κ. Μαζούχ να προσθέτει «δουλεύουμε μέρα- νύχτα».
Όπως και να έχει, τα μέτρα αναμένεται να εξειδικευτούν εντός των προσεχών ημερών ή και ωρών αφού ο Γ. Στουρνάρας είναι υποχρεωμένος να τα παρουσιάσει στη συνεδρία του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, εντός της εβδομάδας θα πρέπει να παρουσιαστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμου.