Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Καταγραφή των Θρακικών λαογραφικών περιοδικών του 1930 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Αυτό το μεγάλο έργο υλοποιείται με τη στήριξη των συμβασιούχων 
στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Δημιουργικές δραστηριότητες, όπως θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, επιτραπέζια παιχνίδια, αινίγματα, παραμύθια και πολλές άλλες δράσεις για τα παιδιά περιελάμβανε το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης, που υλοποιήθηκε στη δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής. Ξεκίνησε παράλληλα με αυτό του δήμου Κομοτηνής για τους θερινούς μήνες και εξυπηρέτησε 46 παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Για τις ανάγκες του προγράμματος, αξιοποιηθήκαν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου και ολοκληρώθηκε χθες, με την τελική εκδήλωση που ετοίμασαν οι συμμετέχοντες, στο χώρο της βιβλιοθήκης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά τις απογευματινές ώρες που επέλεξαν οι γονείς.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ 46 ΠΑΙΔΙΑ

Χάρη στην πολύτιμη συνεργασία των νέων που έχουν την ευκαιρία να εργαστούν μέσω των πεντάμηνων συμβάσεων, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, είπε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Πολιτικών του δήμου Κομοτηνής Γιώργος Μανανάς, μιλώντας για νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη να εργαστούν και ικανότητες να το κάνουν. «Πραγματικά το προσωπικό που πήραμε εδώ κάνει εξαιρετική δουλειά. Ήταν 46 παιδιά και μαζί με τους εργαζόμενους απασχολήθηκαν όλο το καλοκαίρι και έγινε μία φοβερή δουλειά». Στο πρόγραμμα απασχολήθηκαν δύο ψυχολόγοι και μία κοινωνική λειτουργός. Με το κλείσιμο των δράσεων η βιβλιοθήκη μοίρασε υλικό με φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών και βλέποντας τα οι γονείς ενθουσιάστηκαν από το αποτέλεσμα, δήλωσε ο κ. Μανανάς μεταφέροντας την επιθυμία τους να συνεχιστεί και το χειμώνα. «Εμείς με όσες δυνάμεις έχουμε και όσο έχουμε το προσωπικό, θα το κάνουμε», τόνισε. Οι συμβασιούχοι δεν αποκλείεται να απασχοληθούν στο πλαίσιο αυτό και τις απογευματινές ώρες του χειμώνα, στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. «Και μόνοι τους οι εργαζόμενοι μας είπαν ότι θα ήθελαν να το κάνουν εάν υπάρχει φυσικά ενδιαφέρον από τους γονείς και χρόνος από τα παιδιά».
ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Τα παιδιά να σημειωθεί ότι απασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια τους προγράμματος για τρία δίωρα την εβδομάδα με ζωγραφική, ποιήματα, προβολές, παραμύθια και δράσεις με στόχο την δημιουργική απασχόληση τους. «Αυτά τα προγράμματα σκοπεύουμε να τα συνεχίσουμε όσο θα έχουμε αυτά τα παιδιά εδώ», είπε η Αργυρώ Σαλπιγγίδου υπεύθυνη του τμήματος Παιδείας του δήμου Κομοτηνής και πρόσθεσε ότι, «οπωσδήποτε θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το δήμο αλλά και μέσω του διαδικτύου όπου και εμείς ετοιμάζουμε τη δική μας σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».


ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1930

Χάρη στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, η δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής, ενισχύθηκε με προσωπικό που στηρίζει τις δομές του. Εκεί, εκτός από τις δύο ψυχολόγους και τη μία κοινωνική λειτουργό, απασχολούνται μία βιβλιοθηκονόμος, μία φιλόλογος και μία ακόμα εργαζόμενη που προσφέρει διοικητική στήριξη. Με τη βοήθεια του νέου προσωπικού, στη βιβλιοθήκη καταγράφονται ήδη τα αρχεία των λαογραφικών περιοδικών που έχουν ξεκινήσει από το 1930 να εκδίδονται από τα Θρακικά Σωματεία των Αθηνών και της Κομοτηνής, των οποίων τα περιεχόμενα δεν έχουν καταγραφεί και αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμα παρά μόνο στο χώρο της βιβλιοθήκης. Είναι βιβλία σε πρωτότυπη μορφή τα οποία δε δανείζονται, δε φωτοτυπούνται, παρά μόνο φωτογραφίζονται στη βιβλιοθήκη.

Το γεγονός της καταγραφής θα δώσει την ευκαιρία σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να ενημερώνεται για τα περιεχόμενα τους και να έχει τα στοιχεία που χρειάζεται ακόμα και στον υπολογιστή του μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτή είναι η προσφορά των λεγόμενων πενταμήνων στο τμήμα Παιδείας, είπε η κ. Σαλπιγγίδου. «Έχουμε σχέδια, μακάρι να μας δοθεί η ευκαιρία να τα ολοκληρώσουμε γιατί η δουλειά της καταγραφής είναι πολύ δύσκολή, είναι μόνο δύο κοπέλες που ασχολούνται». Ανάμεσα στα σχέδια της βιβλιοθήκης είναι και η αξιοποίηση της κινητής βιβλιοθήκης, που πέρσι έμεινε ακινητοποιημένη λόγω έλλειψης προσωπικού. «Εάν αυτό δεν το καταφέρουμε, θα προσπαθήσουμε να διακινήσουμε βιβλία και σε οικισμούς, τουλάχιστον περιορισμένες μέρες το μήνα».


Πηγή:  http://xronos.gr/