Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Ζητά την ένταξη του Έβρου στην Α' Ζώνη της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ο βουλευτής Έβρου Μαρίνος Ουζουνίδης, που έχει την πιο έντονη δραστηριότητα στην Βουλή το τελευταίο διάστημα και κατέθεσε σχετικό ερώτημα στην Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ





Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Άδικη και μη ορθολογική η απόφαση ένταξης του Νομού Έβρουμστην Β΄ κλιματολογική ζώνη για το πετρέλαιο θέρμανσης και τη χορήγηση επιδόματος»

Κύριε Υπουργέ,
Μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν από το υπουργείο Οικονομικών για το πετρέλαιο θέρμανσης, τη χορήγηση επιδόματος και τις γεωγραφικές ζώνες ο Νομός Έβρου περιλαμβάνεται στη δεύτερη ζώνη, γεγονός που μειώνει κατά πολύ το επίδομα. Κι αυτό συμβαίνει σε μία περιοχή η οποία δεν έχει κανέναν εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης, όπως συμβαίνει σε άλλους Νομούς οι οποίοι καλύπτονται από φυσικό αέριο.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο Νομός Έβρου βρίσκεται στη δεύτερη ζώνη, στην οποία ανήκουν επίσης οι νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, και Ροδόπης. Για άλλη μια φορά η θέσπιση ενός τέτοιου μέτρου απομονώνει και υποβαθμίζει την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Έβρου. Η απόφαση αυτή δεν είναι σωστή και ζητούμε να διορθωθεί διότι πρόκειται για μία περιοχή όπου ο χειμώνας διαρκεί σχεδόν μισό έτος και η επιβάρυνση με τη δαπάνη του πετρελαίου θέρμανσης στον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθίσταται δυσβάσταχτη.
Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης είναι πολύ υψηλό για όλα τα νοικοκυριά, οι δείκτες ανεργίας βρίσκονται στα ύψη και οφείλει η Κυβέρνηση να το επανεξετάσει. Με τον υπάρχοντα σχεδιασμό για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης και την οριοθέτηση των κλιματολογικών ζωνών ως έχουν για άλλη μια φορά παραγκωνίζεται ο Έβρος και η τοπική κοινωνία οδηγείται σε αδιέξοδο επιβαρυνόμενη με επιπλέον κόστη στα οποία και δύσκολα μπορεί να αντεπεξέλθει.
Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει και ανάλογη μέριμνα και ειδικές ρυθμίσεις για τα σχολεία και την επιχορήγησή τους. Οι ανάγκες για θέρμανση των μαθητών δεν είναι ίδιες σε όλη τη χώρα, όμως η επιχορήγηση των σχολείων γίνεται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια. Με αποτέλεσμα οι ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές του Νομού να μην μπορούν φέτος να καλύψουν τις ανάγκες αυτές. Διότι τα περισσότερα σχολεία στεγάζονται σε παλιά κτίρια που έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης και με τις τιμές που θα έχουμε φέτος θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα.

ΕΡΩΤΑΣΤΕ:
 Προτίθεστε να λάβετε υπόψη τις ιδιόμορφες κλιματολογικές συνθήκες του παραμεθόριου Νομού Έβρου και να προχωρήσετε στην επανεξέταση του ζητήματος ένταξης του Νομού Έβρου στην σωστή κλιματολογική ζώνη (δηλαδή στην Α΄ κλιματολογική ζώνη και όχι στην Β’ κλιματολογική ζώνη ) για το πετρέλαιο θέρμανσης και τη χορήγηση επιδόματος;
 Υπάρχει ανάλογος σχεδιασμός ώστε να υπάρξει διαβάθμιση στην επιχορήγηση πετρελαίου των σχολείων και να γίνει αυτή με βάση γεωγραφικά κριτήρια καθώς οι ανάγκες για θέρμανση των μαθητών δεν είναι ίδιες σε όλη τη χώρα, και υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός αποφεύγοντας τις περσινές ντροπιαστικές καταστάσεις και ελλείψεις;

Αθήνα 21 Σεπτεμβρίου 2012
Ο ερωτών βουλευτής
Μαρίνος Ουζουνίδης