Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ούτε μία παραγγελία πετρελαίου θέρμανσης στον Έβρο!!!

Αυτά είναι τα αποτελέσματά της εξίσωσής του με το πετρέλαιο κίνησης, που για καθαρά φοροεισπρακτικούς λόγους ανέβασε κατά 40% την τιμή του και την έκανε απλησίαστη για το μέσο νοικοκυριό
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Με 40% ακριβότερη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, οι παραγγελίες για φέτος υπολογίζεται πως θα είναι τουλάχιστον κατά 50% μειωμένες, σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή, η απαγορευτική τιμή, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία, έχουν ως αποτέλεσμα, σε.....
ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να μην υπάρχει ούτε μία παραγγελία για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, ενώ και οι πρατηριούχοι εμφανίζονται απρόθυμοι να το προμηθευτούν.

Όπως έλεγε χθες στη «ΓΝΩΜΗ» η πρόεδρος των βενζινοπωλών βορείου Έβρου Βάσω Καλαϊτζή, «δεν υπάρχει καμία παραγγελία ακόμη, αλλά και να υπάρξει, δεν θα έχουμε πετρέλαιο θέρμανσης για να παραδώσουμε, εφόσον ισχύουν τα σημερινά δεδομένα».


Οι πρατηριούχοι αντιδρούν στη εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ζητούν να εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, όχι μόνο στα πρατήρια, αλλά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων. Σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου, αναμένεται να ξεπεράσει το 1,35 ευρώ/λίτρο, βάζοντας «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ήδη, βεβαίως, πολλά νοικοκυριά έχουν στραφεί σε εναλλακτικές -και φθηνότερες- μορφές θέρμανσης.

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παραγγελίες πετρελαίου εφέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι (καθώς η τιμή θα είναι ακριβότερη κατά 40%) και υπολογίζουν ότι από τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής, απειλούνται με κλείσιμο 2.000 πρατήρια.

Άκαρπη η συνάντηση με Στουρνάρα

Στον «αέρα» είναι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, που κανονικά θα ξεκίναγε χθες Δευτέρα, καθώς η συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των πρατηριούχων και του Γ. Στουρνάρα απέβη άκαρπη.
Οι πρατηριούχοι δήλωσαν ότι δεν θα πωλήσουν πετρέλαιο και ζητούν συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
«Δεν αγοράζουμε πετρέλαιο θέρμανσης δεν πουλάμε πετρέλαιο θέρμανσης», ξεκαθάρισαν εξερχόμενοι της συνάντησης.
Οι ίδιοι αποκάλυψαν πως θα επιδιώξουν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής και επέκριναν την κυβέρνηση για το ότι πλήττει το σύνολο των πολιτών λόγω της αδυναμίας να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο στη θέρμανση και για το αίτημα να επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης ήταν ότι αυτήν τη στιγμή τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν άλλες λύσεις πέρα από την εξίσωση του φόρου και ότι το ζήτημα μπορεί να επανεξετασθεί μόνο όταν βελτιωθούν τα έσοδα του Δημοσίου.

Ούτε μία παραγγελία στον Έβρο

Ούτε μια παραγγελία! Η συγκεκριμένη φράση αντικατοπτρίζει απόλυτα την εικόνα σήμερα στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης, παραμονές ήδη της έναρξης παροχής για τον προσεχή χειμώνα. Η εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως ακριβώς προέβλεπαν οι περισσότεροι, έχει ανατρέψει τις καταναλωτικές συνήθειες των νοικοκυριών αναφορικά με τη θέρμανση κι έχει φέρει επαγγελματίες του κλάδου σε απόγνωση. Κι αν το μέτρο της εξίσωσης αποτέλεσε το ισχυρότερο χτύπημα προς αυτήν την κατεύθυνση, η τοποθέτηση των περισσότερων περιοχών της Περιφέρειάς μας στη Β’ ζώνη του επιδόματος θέρμανσης χαρακτηρίζεται ως τελειωτικό από τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών. Κι αυτό, γιατί ακόμα κι εκείνοι οι καταναλωτές, που ήλπιζαν στην επιστροφή ενός μέρους των εξόδων του πετρελαίου θέρμανσης, που θα χρησιμοποιήσουν, πλέον αντιμετωπίζουν ως πενιχρές αυτές τις προσδοκίες τους. Σημειώνεται πως ακόμα και οι περιοχές που βρίσκονται στο βόρειο Έβρο, έχουν τοποθετηθεί στη Β΄ ζώνη του καθορισμού του επιδόματος.

Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη

Οι πρόεδροι των σωματείων βενζινοπωλών όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ ζήτησαν και είδαν την περασμένη Παρασκευή τον περιφερειάρχη, κ. Άρη Γιαννακίδη, στον οποίο κατέθεσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ζητώντας του να μεσολαβήσει προς την πολιτεία. Σύμφωνα με τον Παρατηρητή της Θράκης, για το μέτρο της εξίσωσης, φυσικά, οι βενζινοπώλες παραδέχτηκαν ότι δεν τρέφουν αυταπάτες ότι μπορεί να ανατραπεί. Σε εκείνο που εστίασαν περισσότερο, ήταν η δυνατότητα αναπροσαρμογής των γεωγραφικών κριτηρίων, που έχουν καθοριστεί για τον υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης.
Πάντως, οι ίδιοι δήλωσαν αποφασισμένοι να μην προχωρήσουν καν στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. Αφενός μεν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιέξοδη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει, κι αφετέρου δε εξαιτίας της αντικειμενικής απουσίας πελατών, όπως έχει διαπιστωθεί από την απουσία παραγγελιών.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις προέδρων σωματείων της Περιφέρειας, μετά από το πέρας της σύσκεψης με τον κ. Γιαννακίδη και τους αντιπεριφερειάρχες.

Νίκος Κεσουδάκης, Νότιος Έβρος «Θα παγώσει κόσμος φέτος»

«Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης καθιστά απαγορευτική την αγορά έστω και ενός λίτρου. Δεν υπάρχει ούτε μια παραγγελία αυτή τη στιγμή σε κανέναν συνάδελφο. Η αιτία είναι η αδυναμία του να αγοράσει ο καταναλωτής πετρέλαιο. Όλοι έχουν ψαχτεί και έχουν βρει εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης. Προσανατολιζόμαστε στο να μην αγοράσουμε καθόλου πετρέλαιο τώρα, στην αρχή της περιόδου, σα μια μορφή αντίδρασης. Θα γίνουν ορισμένες κινήσεις αντίδρασης στο κέντρο και θα δούμε τι αποτελέσματα θα φέρουν. Προσωπικά νομίζω ότι δεν πρόκειται να ανατραπεί η εξίσωση. Είναι μια απόφαση η οποία έχει ψηφιστεί. Το θέμα είναι να καταλάβουν ότι όντως υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα, και για τον κλάδο μας και για τους καταναλωτές. Θα παγώσει κόσμος φέτος».

Βασιλική Καλαϊτζή, Βόρειος Έβρος «Είναι δυνατόν να είμαστε στην ίδια ζώνη με τη Χαλκιδική και με τη Λάρισα;»

«Το πρόβλημα όλο ξεκίνησε από την πρώτη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και είναι ακόμα πιο επώδυνο τώρα ειδικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. Το σίγουρο είναι ότι κανένας μας φέτος δεν πρόκειται να ζεσταθεί, τουλάχιστον από πετρέλαιο. Δεν έχουμε παραγγελίες, αλλά το μόνο που ρωτάει ο κόσμος είναι «πόσο θα πάει;» και «πώς υπάρχει πιθανότητα να πάρω κάποια χρήματα πίσω;». Το οποίο βέβαια δε γνωρίζουμε ακόμα πώς θα πάρει ο κόσμος κάποια χρήματα πίσω. Και το άλλο θέμα είναι ότι έχουν βάλει τον Έβρο στη Β’ ζώνη. Είναι δυνατόν να είμαστε στην ίδια ζώνη με τη Χαλκιδική και με τη Λάρισα;».



Πηγή: http://www.gnomionline.gr/