Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Τέσσερις δεσμευτικές προτάσεις για την αγορά της ΣΕΚΑΠ

Θα κατατεθούν στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ξανθης

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Τέσσερις φαίνεται πως είναι τελικά οι δεσμευτικές προσφορές που θα κατατεθούν στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΣΕΚΑΠ, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής.
Πιο συγκεκριμένα οι τέσσερεις επιχειρήσεις που αναμένεται να καταθέσουν τη δεσμευτική τους προσφορά, προχωρώντας στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας πώλησης των μετοχών, είναι οι εξής:

1) Damco Energy Α.Ε.: Εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου.

2) Ηλίας Δ. Παπαδόπουλος Α.Ε.: Εταιρεία επεξεργασίας καπνών με έδρα στο Κιλκίς. Έχει μακροχρόνια συνεργασία με τη ΣΕΚΑΠ, ενώ συμμετείχε και στην προηγούμενη διαδικασία πώλησης.

3) Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat A.S. (Τουρκία). Έχει μακροχρόνια συνεργασία με τη ΣΕΚΑΠ, η οποία παράγει για λογαριασμό της σειρά σημάτων. Συμμετείχε και στην προηγούμενη διαδικασία πώλησης, ενώ δήλωσε ότι προτίθεται να συνεργαστεί με Έλληνα επενδυτή στη συγκεκριμένη επένδυση, εφόσον προκριθεί στην επόμενη φάση.

4) York Capital Management Global Advisors LLC (ΗΠΑ). Εταιρεία Επενδυτικών Κεφαλαίων παγκόσμιου βεληνεκούς, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 14,5 δισ. δολαρίων. Οι φάκελλοι των δεσμευτικών προσφορών θα εξεταστούν μέχρι το τέλος του μήνα και στις αρχές Νοεμβρίου θα ανακηρυχθεί ο πλειοδότης του διαγωνισμού.

Η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία στις 31 Δεκεμβρίου 2011 είχε εμφανίσει στον ισολογισμό της έσοδα της τάξης των 29,5 εκατ. ευρώ, έναντι 36 εκατ. ευρώ το 2010, παρουσιάζοντας μείωση κατά 18,1% σε ποσοστό και κατά 6,5 εκατ. ευρώ σε αξία.

Παράλληλα, κατεγράφη ζημία προ φόρων 15,4 εκατ. ευρώ το 2011, έναντι αντίστοιχης ζημίας 13,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση. Μετά την πρόβλεψη για τους φόρους της χρήσης, η καθαρή ζημία ανήλθε σε 15,8 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρής ζημίας 18,6 εκατ. ευρώ το 2010. Τα αρνητικά ίδια κεφάλαια την παρελθούσα χρήση διαμορφώθηκαν στα 32 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των υποχρεώσεων να φθάνει τα 107 εκατ. ευρώ και τον αριθμό υπαλλήλων να ανέχρεται στους 252. Στη διετία 2010-2011 η ΣΕΚΑΠ έχει εμφανίσει συνολικές ζημίες 33 εκατ. ευρώ.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον απεγκλωβισμό της Αγροτικής τράπεζας από την καπνοβιομηχανία ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο όταν ακυρώθηκε η πώληση σε ινδικό όμιλο. Η αιτία για το «ναυάγιο» της συμφωνίας με την ινδική «Bommidala Enterprises», φέρεται να ήταν ο δεύτερος βασικός μέτοχος της βορειοελλαδίτικης εταιρείας, η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας), με ποσοστό 34%, που μπλόκαρε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά 30 εκατ. ευρώ, της ΣΕΚΑΠ.