Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Στο Βανκούβερ αντί για την Ξάνθη η Defkalion

Όλα δείχνουν ότι άλλη μια χαμένη ευκαιρία είχαμε για την Θράκη μας, αφού η εταιρία παίρνει οριστικά τα μπογαλάκια της και φεύγει για άλλες υπερατλαντικές πολιτείες

     ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει τα τελευταία χρόνια σε άλλες χώρες, είτε μεταφέροντας την έδρα τους στο εξωτερικό, είτε ιδρύοντας θυγατρικές ή συγγενείς επιχειρήσεις και μεταφέροντας την παραγωγή τους. Ανάμεσα σε αυτές και αρκετές Θρακιώτικες επιχειρήσεις, κάθε μεγέθους, που έχουν μετακινηθεί σε Βουλγαρία (κυρίως), Τουρκία και αλλού.

Η κίνηση εξόδου των επιχειρηματικών κεφαλαίων από την χώρα και την περιοχή, αποτελεί μια μορφή εξωστρέφειας, η οποία κατ΄ αρχήν έχει αρνητικότατες επιπτώσεις στους τομείς της ανάπτυξης, της απασχόλησης και των φορολογικών εσόδων. Το φαινόμενο αυτό παρόλο που διαρκεί χρόνια, δεν φαίνεται να απασχολεί τους κυβερνώντες που ηθελημένα ή άθελα τους, κάνουν ότι μπορούν για να το επιτείνουν και τίποτα για να το αποτρέψουν. Ακόμα και οι ανακοινώσεις φυγής των τελευταίων ημερών από δυο μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις με πολυεθνική και εξαγωγική δραστηριότητα, την ΦΑΓΕ και την 3 Ε (Coca Cola Hellenic) δεν φαίνεται να τους ταρακούνησαν όσο θα έπρεπε.

Η Ελλάδα αυξάνοντας τους φόρους, διατηρώντας την χαώδη πολυνομία και μην μπορώντας να περιορίσει την δαιδαλώδη γραφειοκρατία, παραμένει μια χώρα αποτρεπτική για νέες άμεσες ξένες επενδύσεις και αφιλόξενη για τις λειτουργούσες επιχειρήσεις. Ανίκανοι ή διεφθαρμένοι, πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί εξακολουθούν να το εκφράζουν αυτό καθημερινά και σε συνδυασμό με μια βαθιά καλλιεργημένη αρνητική στάση της κοινωνίας, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον για το επιχειρείν.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμπλοκή των επενδυτικών σχεδίων (παραδείγματα για την περιοχή μας η Bommidala στη ΣΕΚΑΠ, οι Αμερικανοί στην ΕΝΚΛΩ, τα υδροπλάνα και άλλα πολλά) και την έξοδο όχι μόνο της ΦΑΓΕ και της 3 Ε, αλλά εκατοντάδων μικρότερων, φιλόδοξων και δυναμικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν και τόσο τα μέσα ενημέρωσης αλλά αποτελούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Μία από αυτές τις επιχειρήσεις και η Defkalion που δήλωσε πριν λίγες μέρες στο forum της στο διαδίκτυο ότι μεταφέρεται στο Βανκούβερ του Καναδά. «Ένα μέρος της ομάδας μας βρίσκεται ήδη στο Βανκούβερ προετοιμάζοντας τις υποδομές και την άδεια εργαστηρίου που απαιτείται για την έρευνα-ανάπτυξη και τις άλλες δραστηριότητες, ενώ οι υπόλοιποι πακετάρουν για την μετακόμιση» αναφέρει ο διαχειριστής στις 30 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι η Defkalion Green Technologies εργάζεται στην εφαρμογή της παραγωγής ενέργειας από ψυχρή σύντηξη νικελίου και υδρογόνου. Στο θέμα αυτό είναι στραμμένο το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον, με αμφισβητήσεις, αντιπαραθέσεις και πολλές παράλληλες έρευνες που τείνουν να ανατρέψουν τα δεδομένα στον τομέα της ενέργειας. Η ελληνική εταιρία που απέκτησε τα παγκόσμια δικαιώματα (πλην ΗΠΑ) μιας επαναστατικής εφεύρεσης του Ιταλού καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μπολόνια Αντρέα Ρόσσι, είχε ανακοινώσει στις 23/6/2011 την δημιουργία του πρώτου εργοστασίου της στην Ξάνθη. Προχώρησε μάλιστα στην επιλογή του κατάλληλου χώρου (φωτο) και εξέτασε βιογραφικά επιστημόνων από την περιοχή, μερικά από τα οποία χαρακτήρισε ως "εξαιρετικά".

Πολύ γρήγορα η Defkalion έγινε αντικείμενο αντιπαραθέσεων ντόπιων πολιτικών και μέσων ενημέρωσης και προκάλεσε τα τοπικά αρνητικά αντανακλαστικά, με τον βουλευτή Ξάνθης Αλέξανδρο Κοντό να καταθέτει ερώτηση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Ανάπτυξης, στην οποία ανέφερε: «Έντονη ανησυχία στους πολίτες του Ν. Ξάνθης, έχει προκαλέσει, η βιομηχανική εφαρμογή της πρόσφατης επιστημονικής ανακάλυψης ψυχρής σύντηξης νικελίου και υδρογόνου, η οποία έχει προκαλέσει και διαμάχες μέσα στην επιστημονική κοινότητα, από την εταιρεία Defkalion Green Technologies, με τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή. Η ανησυχία αυτή, επικεντρώνεται στις επιπτώσεις που πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρξουν, στην υγεία των κατοίκων, στο περιβάλλον, αλλά και αν διασφαλίζεται η ασφάλειά τους...»! Ακολούθησαν μια σειρά από ανατρεπτικά περιστατικά που οδήγησαν λίγους μήνες μετά στη ρήξη της Defkalion με τον Ρόσσι που συνεργάστηκε πλέον με αμερικανική εταιρία! Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, η εταιρία συνέχισε για ένα περίπου χρόνο μόνη της την έρευνα και ανάπτυξη της εφαρμογής, αλλά το μηδενικό ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας σε συνδυασμό με τα προβλήματα της χώρας που περιορίζουν τις δυνατότητες έρευνας και χρηματοδότησης, οδήγησαν στην απόφαση της μεταφοράς της στο Βανκούβερ, καταγράφοντας για μας άλλη μια χαμένη ευκαιρία.