Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Παρουσιάστηκε η Χάρτα Πολιτισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού και Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Στην Ξάνθη συνεδρίασε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Πολιτισμού Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε η Χάρτα Πολιτισμού της ΠΑΜ-Θ, των Γιορτών Αγροτικών Προϊόντων στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, των αδελφοποιήσεων καθώς επίσης το προφίλ σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης (facebook) που δημιουργήθηκε από ομάδα έργου της Αντιπεριφέρειας με μηδενικό κόστος.

Την ομάδα στελέχωσαν οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε συνεργασία με τους υπαλλήλους των τμημάτων Πολιτισμού -Τουρισμού στους πέντε νομούς. Σκοπός του έργου η προβολή του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Συγκεκριμένα, το Ημερολόγιο Πολιτισμού αφορά σε έναν πλήρη κατάλογο όλων των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στους πέντε νομούς σε διάστημα ενός χρόνου, με δυνατότητα διαρκούς επικαιροποίησης και διαδραστικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την ενημέρωση σε σχέση με εκδηλώσεις.

Αναφορικά με τις Γιορτές Ανάδειξης των Τοπικών Προϊόντων παρουσιάζονται οι εκδηλώσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα που συνδέονται με προϊόντα τοπικού διατροφικού χαρακτήρα κι έχουν ως στόχο την ανάδειξή τους.

Στο στήσιμο των εκδηλώσεων και των γιορτών τοπικών προϊόντων συνέβαλαν οι Δήμοι της Περιφέρειας και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί συνολικά 300 εκδηλώσεις.

Στο προφίλ στο facebook με τίτλο «Πολιτισμός – Τουρισμός», παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες για ξενοδοχεία και καταλύματα, μουσεία, τα τοπικά προϊόντα όπως και δράσεις προβολής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Είναι σημαντικό ότι έχει μεταφραστεί σε αγγλικά, γαλλικά, τούρκικα και ρωσικά με την αρωγή εργαζομένων στην Περιφέρεια.

Η σελίδα των Τοπικών Προϊόντων θα είναι αναρτημένη τις επόμενες ημέρες στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΜ-Θ, όπως και η Χάρτα του Πολιτισμού, ενώ το προφίλ στο facebook με τίτλο «Πολιτισμός – Τουρισμός» είναι ήδη σε χρήση.

Η παρουσίασή τους στα ΜΜΕ θα γίνει ανά Περιφερειακή Ενότητα ούτως ώστε ο κάθε πολίτης που είναι χρήστης διαδικτύου να λάβει ενημέρωση.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση έλαβε τα εύσημα των παριστάμενων μελών της Επιτροπής ενώ όλοι προσφέρθηκαν να συνδράμουν στη διαρκή τροφοδότηση των σελίδων με ενημερωτικά στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση για τη σχεδιαζόμενη συμμετοχή της Περιφέρειας με Περίπτερο στην World Travel Market στο Λονδίνο από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου 2012, με περίπτερο 7 τμ όπως και στην 28η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» στη Θεσσαλονίκη (22-25 Νοεμβρίου), με περίπτερο 65 τμ.

Αποφασίστηκε η αιχμή του δόρατος να είναι ο χειμερινός τουρισμός και συγκεκριμένα η ΠΕ Δράμας (Ονειρούπολη και Φαλακρό), με αρωγό και τον Δήμο Δράμας, χωρίς να παραλείπονται οι δράσεις και οι ενδιαφέροντες προορισμοί στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.

Προ ημερησίας διατάξεως τέθηκε ένα έγγραφο αίτημα από το μέλος της Επιτροπής Χρήστο Ποτόλια ως προς την ανάδειξη του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Θάσου «Παλατάκι» (σημαντικό μνημείο του 19ου αιώνα) και επ’ αυτού συμφωνήθηκε να το εισηγηθεί ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να σταλεί αίτημα στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα όπου ανήκει για παραχώρησή του στην ΠΑΜ-Θ ή τον Δήμο Θάσου, προκειμένου για την ανάδειξή του.