Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

150-250 πρόσφυγες περνούν καθημερινά τον Εβρο

Αναμένεται νέο κύμα αφροασιατών τέλη Οκτωβρίου

600-700 ευρώ το κέρδος  στους δουλεμπόρους για κάθε κεφάλι

Προσβληματισμός στις αρχές. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ





Ενα νέο, αριθμητικά ισχυρό κύμα «Αφροασιατών» μεταναστών αναμένουν οι (προβληματισμένες) αρχές του Εβρου τουλάχιστον έως τα τέλη του επόμενου μήνα, που θα διευρύνει περαιτέρω τη μεγάλη αύξηση εισροής που παρατηρείται από την αρχή του χρόνου στην περιοχή.
Εως τις αρχές Σεπτεμβρίου οι αστυνομικές διευθύνσεις Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης μετρούσαν περισσότερους από 24.300 λαθρομετανάστες από ασιατικές και αφρικανικές χώρες, αριθμός-ρεκόρ σε σύγκριση με το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου των προηγούμενων ετών.
Αρμόδια πηγή, μιλώντας στην «Κ», τονίζει ότι σήμερα «το σκηνικό της εισροής λαθρομεταναστών από τα χερσαία σύνορά μας, κατά γενική ομολογία έχει μεταβληθεί» και παρά τα μέτρα αποτροπής που λαμβάνονται και με τη συμβολή της Frontex -της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης- τα κύματα λαθρομεταναστών από την Τουρκία δεν ανακόπτονται.
Οι συνοριοφύλακες εντοπίζουν ημερησίως 150-250 οικονομικούς μετανάστες στον βόρειο Εβρο, περιοχή που έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα ως η... διευρυμένη πύλη εισροής λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους λαθρομετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα το 2010 από τον βόρειο Εβρο, περίπου 18.000 πέρασαν στο ελληνικό έδαφος από χερσαίο τμήμα μήκους 12,5 χιλιομέτρων μεταξύ Καστανιών και Βύσσας, δηλαδή το πλέον επιτηρούμενο!
Ακόμη και την περίοδο των μεγάλων πλημμυρών του περασμένου Μαρτίου, κατά την οποία τεράστιες εκτάσεις είχαν καλυφθεί από τα νερά, οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ορεστιάδας δεν σταμάτησαν να καταγράφουν εισροή λαθρομεταναστών από τους οποίους το 20% είναι γυναίκες και παιδιά. Το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου-Ιουλίου, μάλιστα για κάθε μήνα ξεχωριστά, ξεπέρασε το 300% η παράνομη εισροή, σε σχέση με πέρυσι.
Η χερσαία «τρύπα» των 12,5 χιλιομέτρων, διάσπαρτη τα προηγούμενα χρόνια από ναρκοπέδια, επιλέγεται από τα καραβάνια των μεταναστών «γιατί θέλουν να γίνουν αντιληπτοί μόλις μπουν στο ελληνικό έδαφος» αλλά και γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν τη διέλευση από τα επικίνδυνα νερά του Εβρου. Από τις αρχές του χρόνου, έχουν πνιγεί περισσότεροι από 50 λαθρομετανάστες, με χειρότερη από τις τραγωδίες αυτή του περασμένου Μαΐου στα Μαράσια, όπου πνίγηκαν σχεδόν οι μισοί από μια μεγάλη ομάδα περίπου 40 προσφύγων.
«Ολοι τους σχεδόν γνωρίζουν τις διαδικασίες και ξέρουν ότι κρατούνται ελάχιστες ημέρες πριν πάρουν το σχετικό έγγραφο με το οποίο αφήνονται ελεύθεροι να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας μας με την προϋπόθεση να την εγκαταλείψουν σ’ ένα μήνα», ανέφερε η ίδια πηγή.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τη μεγάλη φετινή εισροή προσφύγων από τον Εβρο.
- Είναι πλέον πολύ «οικονομικότερα»: Από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά κατέβαλλαν στα κυκλώματα έως και 5.000 ευρώ, ενώ για το πέρασμα του Εβρου δίνουν 600-700 ευρώ.
- «Είναι ασφαλέστερα», γιατί κινούνται μέσω χερσαίων συνόρων και δεν διακινδυνεύουν τη ζωή τους.
Το αδιαχώρητο των συνοριακών τμημάτων στον Εβρο, τα φαινόμενα εξεγέρσεων, απόπειρες αυτοκτονιών και απεργιών πείνας έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, η οποία ζητεί από το Αρχηγείο της Αστυνομίας «να προχωρήσει στην άμεση λήψη νέων μέτρων και ενισχύσεων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό γιατί η κατάσταση στον Εβρο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη».


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/