Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ιδρύεται Σύνδεσμος Τούρκων και Ελλήνων Δημοσιογράφων

Αποφασίστηκε στην Έκτη Συνδιάσκεψη της Σμύρνης

Θα έχει τη μορφή μη κυβερνητικής οργάνωσης

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ



Η ίδρυση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, του Συνδέσμου Τούρκων και Ελλήνων Δημοσιογράφων, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν δημοσιογράφοι και από τις δύο χώρες, αποφασίστηκε στην Εκτη Συνδιάσκεψη Τούρκων και Ελλήνων Δημοσιογράφων στη Σμύρνη.



Η συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης με την οποία ανακοινώνεται η ίδρυση της οργάνωσης που θα αποκαλείται Σύνδεσμος Τούρκων και Ελλήνων Δημοσιογράφων.



Το πλήρες κείμενο της Κοινής Διακήρυξης της Εκτης Τουρκο-Ελληνικής Συνδιάσκεψης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχει ως εξής:
«Τούρκοι και Ελληνες δημοσιογράφοι, οι οποίοι συμμετείχαν στην Εκτη Τουρκο-Ελληνική Συνδιάσκεψη Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη της Τουρκίας, από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2010, αποφάσισαν να ιδρύσουν κοινή οργάνωση, η οποία θα ονομάζεται "Σύνδεσμος Τούρκων και Ελλήνων Δημοσιογράφων".
Μετά από δύο ημέρες συναντήσεων και συζητήσεων, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη ύπαρξης μιας οργανωτικής δομής για να συνεχίσει και να επεκτείνει την εργασία που είχαν αναλάβει ως τώρα οι "ομάδες επαφής" των δημοσιογράφων.
Ο Σύνδεσμος θα διοικείται από συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από ίσο αριθμό μελών από τις δύο χώρες και από εναλλασσόμενη προεδρία. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το νομικό καθεστώς του Συνδέσμου θα ανακοινωθούν σε ένα μήνα.
Σύμφωνα με το Καταστατικό, το οποίο υιοθετήθηκε προσωρινά από τη Συνδιάσκεψη, ο Σύνδεσμος θα προσπαθήσει να προωθήσει το διάλογο και τις ανταλλαγές ανάμεσα στους δημοσιογράφους των δύο χωρών, να οργανώνει συνδιασκέψεις, να προωθεί τις ανταλλαγές ανάμεσα σε νέους δημοσιογράφους και να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι δύο πλευρές να παρουσιάζουν, η μία την άλλη, "όπως ακριβώς είναι".


Κατά τη διάρκεια των διήμερων συναντήσεων συζητήθηκε σε πολλά επίπεδα και με προοπτική στο μέλλον η ενδεκάχρονη προσέγγιση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι μολονότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τρόπο κάλυψης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις δύο πλευρές, απαιτείται περισσότερο έργο, ώστε να επιτευχθούν ακόμη υψηλότερες προδιαγραφές δημοσιογραφικής πρακτικής και επίπεδα αμοιβαίας κατανόησης».