Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

H oμιλία του Μιχάλη Κογιομτζή στους συμβούλους του

Η ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Αλεξανδρούπολης Μιχάλη Κογιομτζή στη συνάντηση των μελών της δημοτικής παράταξης «μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», το μεσημέρι της Κυριακής 19ης Σεπτεμβρίου.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΟΜΙΛΙΑ





«Φίλες και φίλοι,


Απευθύνομαι σε σας με ειλικρίνεια και σεβασμό όπως πάντα έκανα μέχρι σήμερα.

Έχοντας πλήρη γνώση των δυσκολιών και της ευθύνης που συνεπάγεται η νέα εποχή στην αυτοδιοίκηση.

Γνωρίζοντας τους δύσκολους καιρούς της πληγωμένης εθνικής μας αξιοπρέπειας που διανύουμε, τις εποχές δυσπιστίας και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, πιστεύω ακράδαντα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεισφέρει, μπορεί να συνεισφέρει και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής...»


Είμαι πεπεισμένος ότι τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν ξεκάθαρες θέσεις, αποφασιστικές ενέργειες, αποτελεσματικές λύσεις.


Τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν ισχυρή συστράτευση, δημιουργική σύνθεση, κοινό αγώνα. Με συναίσθηση των δυσκολιών που φέρνει το καινούργιο, με επίγνωση των μεγάλων μας ευθυνών, με ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα, με επεξεργασμένες προγραμματικές θέσεις και προτάσεις για την οργάνωση, λειτουργία και ανάπτυξη του νέου δήμου μας, συγκροτήσαμε τον συνδυασμό «μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», που θα διεκδικήσει τις ψήφους των πολιτών του νέου Δήμου Αλεξανδρούπολης, που περιλαμβάνει τους σημερινούς δήμους Φερών, Τραϊανούπολης και Αλεξανδρούπολης, στις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη του 2010.


Επιθυμία δική μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική κοινωνική συμμαχία, να υπογράψουμε όλοι μαζί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Στόχος μας είναι η αυτόνομη, η συλλογική, η ισότιμη και χωρίς ηγεμονισμούς λειτουργία του νέου Δήμου, με σεβασμό στη διαφορετική προσέγγιση, με συναινετικές, άμεσες και δημοκρατικές διαδικασίες.

Θα προσπαθήσουμε ΜΑΖΙ να δημιουργήσουμε μια ανοικτή δημοτική παράταξη που να διαπερνά τους παραδοσιακούς δημοτικούς συνδυασμούς. Φιλοδοξούμε ΜΑΖΙ να εκφράσουμε τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, για ένα νέο ανοικτό Δήμο που θα απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των ανθρώπων της, που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και θα καθορίζει τη νέα αναπτυξιακή της ταυτότητα.

Θέλουμε ΜΑΖΙ να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να κυριαρχήσει ο διάλογος για τα μεγάλα προβλήματα του νέου Δήμου, για την ανάπτυξη και το μέλλον του. Επιλέγουμε ΜΑΖΙ συνειδητά να βαδίσουμε σε νέους δρόμους, να χτίσουμε νέες σχέσεις, να ορίσουμε κανόνες συλλογικής προσπάθειας, να προβάλλουμε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο τοπικής εξουσίας.


Βασικός στόχος είναι η ενεργοποίηση πολιτών κάθε ηλικίας με σκοπό να αλλάξουν τα δεδομένα στο νέο Δήμο, τη νοοτροπία και τη στάση όλων μας, με την ανάδειξη Δημοτικής Αρχής, σε ένα νέο Δήμο πάνω σε στέρεες βάσεις. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν αυτόματα και άμεσα. Χρειάζεται ο καθένας μας να αποφασίσει να αγωνισθεί για τη λύση τους, να κάνουμε μια μελετημένη ιεράρχηση, να θέσουμε προτεραιότητες και ταυτόχρονα να δούμε την καθημερινότητα και να δράσουμε δυναμικά ώστε να την αντιμετωπίσουμε.


Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η προσπάθειά μας είναι δύσκολη. Έχουμε όμως επίσης συναίσθηση των δυνατοτήτων μας. Προσωπικά, δεν σκόπευα ποτέ και δεν πρόκειται ούτε τώρα να κρυφτώ στα δύσκολα, είμαι εδώ, δηλώνω παρών και αναλαμβάνω αυτή την πρωτοβουλία ως επικεφαλής του συνδυασμού «μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», τον οποίο εσείς καλείστε να στηρίξετε οργανωτικά και να αποτελέσετε το κορμό του. Σας κοιτάμε στα μάτια, ξεκινούμε με ειλικρίνεια, με αυτήν θα πορευτούμε και αυτή θα μας ακολουθεί και στο μέλλον.

Είμαι ευτυχής που εκτός από μένα και άλλοι πολλοί συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και συστρατεύονται στην κοινή αυτή προσπάθεια. Που ο κάθε ένας ξεχωριστά έχει να επιδείξει, πέρα από το ήθος, εργατικότητα, εμπειρία και επιτυχίες στον τομέα τον οποίο δραστηριοποιείται. Και που τώρα τις ικανότητες αυτές επέλεξε συνειδητά να τις θέσει στη διάθεση του συνόλου.


Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Λασκαράκη, και την παράταξη του «ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», που μέσα από μια δύσκολη απόφαση γι’ αυτόν και με μια μεγάλη προσωπική υπέρβαση, έβαλε όπως πάντα, πάνω απ’ όλα το συμφέρων των πολιτών και του τόπου, δείχνοντας σε όλους εμάς τον στόχο που πρέπει να έχουμε.

Επιθυμώ επίσης δημόσια να ευχαριστήσω τον Γιώργο Ραπτόπουλο, ο οποίος αποδείχθηκε υπερασπιστής της συλλογικότητας, προτάσσοντας το καλό του Δήμου και όχι το προσωπικό.

Οι βασικές αρχές οι οποίες μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν σε αυτή τη πορεία μας είναι:

• Η αρχή της εξυπηρέτησης και προστασίας του πολίτη.

• Η αρχή της διαφάνειας και της νομιμότητας

• Η αρχή της χρηστής και αδιάφθορης διοίκησης.

• Η αρχή της ακεραιότητας και της αμεροληψίας.


Προτεραιότητές μας:

• Η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του νέου Δήμου με αναβάθμιση των υπηρεσιών και των στελεχών του, για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, αποκεντρωμένου Δήμου για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

• Η αναπτυξιακή πορεία του νέου Δήμου με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

• Ο νέος σχεδιασμός για την χωροταξία, την πολεοδομία και τις υποδομές, (χρήσεις γης, σχέδιο πόλης και οικισμών, έργα αγροτικά, κυκλοφοριακό, παραλιακή ζώνη, ελεύθεροι χώροι κλπ)

• Η ενίσχυση της Κοινωνικής Πολιτικής για τη δημιουργία ενός Δήμου Ανθρωπιάς & Αλληλεγγύης.

• Η αναβάθμιση των υπηρεσιών παιδείας & η επένδυση στο πολιτισμό, στον αθλητισμό και στη νεολαία.

• Η στήριξη της τοπικής οικονομίας: Πράσινη ανάπτυξη, Τουρισμός, Επιχειρηματικότητα & δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

• Η στήριξη της αγροτικής οικονομίας.


Σήμερα η συνάντηση μας αυτή θέλουμε να είναι το οργανωτικό μας ξεκίνημα. Θα σας παρουσιάσουμε το οργανωτικό περίγραμμα της παράταξης μας και στο οποίο πρέπει όλοι μας να συμμετέχουμε.

Ευχόμενος στο εξής ο προεκλογικός αυτός αγώνας να διεξαχθεί με τρόπο που να αξίζει στον πολιτικό μας πολιτισμό, σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ.»