Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Τρελά κέρδη από το βαμβάκι (και στην Θράκη)

Ρεκόρ δεκαπενταετίας στην τιμή του «λευκού χρυσού»

70% πάνω σε σχέση με πέρυσι πωλούν το προϊόν οι βαμβακοκαλλιεργητές λόγω των καταστροφών σε Κίνα- Ινδία

                   ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η εκκοκκιστική περίοδος ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους βαμβακοκαλλιεργητές. Η τιμή του βαμβακιού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης καταγράφει ρεκόρ δεκαπενταετίας ξεπερνώντας το 1 δολάριο ανά λίβρα. Η ζήτηση συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά αφού οι ζημιές στις καλλιέργειες του Πακιστάν, της Κίνας και της Ινδίας από τις βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει την παραγωγή και μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι ζημιές ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως στην τιμή του «λευκού χρυσού».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή ξεπέρασε το 1 δολάριο ανά λίβρα μετά το 1995, τιμή που συνιστά αύξηση κατά 60% τον τελευταίο χρόνο.

Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες οι εισαγωγές βάμβακος από το Πακιστάν αναμένονται αυξημένες κατά 100% στις 3,5 εκατ. μπάλες, ενώ αυξημένες αναμένονται εφέτος και οι εισαγωγές της Κίνας και της Ινδίας, που είναι οι δύο μεγαλύτερες χώρες στην παραγωγή και κατανάλωση βάμβακος παγκοσμίως.

«Οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν πριν από τις πλημμύρες, τον περασμένο Απρίλιο» διευκρινίζει στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Υφαντουργίας κ. Ι. Ακκάς, ο όμιλος του οποίου λειτουργεί δύο εκκοκκιστήρια σε Θράκη και Θεσσαλία. «Η ζήτηση ήταν από τότε αυξημένη καθώς οι χώρες της Ασίας όχι μόνο δεν έχουν πληγεί από την κρίσηαλλά εμφανίζουν και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.Επίσηςτα αποθέματα δεν ήταν πολλά αφού πολλοί παραγωγοί είχαν στραφεί τα τελευταία χρόνια σε άλλες καλλιέργειες. Οι πλημμύρες ήταν το κερασάκι στην τούρτα και οδήγησαν στην τρελή κούρσα του προϊόντος στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων» επισημαίνει ο κ. Ακκάς. Η εκκοκκιστική περίοδος στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Νοεμβρίου. Ηδη οι τιμές έχουν διαμορφωθεί και αναμένεται να επηρεάσουν την τσέπη των παραγωγών, τα μεγέθη των εκκοκκιστηρίων και των κλωστηρίων αλλά και τη λιανική πώληση, δηλαδή το κόστος του τελικού προϊόντος.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η παραγωγή του σύσπορου βάμβακος θα ανέλθει στους 750.000 τόνους, εκ των οποίων θα παραχθούν 250.000 τόνοι εκκκοκκισμένου βάμβακος. Η εγχώρια αγορά θα απορροφήσει τους 50.000 τόνους και οι υπόλοιποι 200.000 θα εξαχθούν σε καλές τιμές στο εξωτερικό, όπου η απορρόφηση θεωρείται εξασφαλισμένη. Η εξαγωγή των 200.000 τόνων εκτιμάται ότι θα φέρει συνάλλαγμα της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ στη χώρα.

Οι παραγωγοί πωλούν στα εκκοκκιστήρια 0,50 ευρώ το κιλό το σύσπορο βαμβάκι, τιμή που είναι κατά 70% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα είναι διπλά κερδισμένοι αφού η συνδεδεμένη στρεμματική επιδότηση από την ΕΕ αυξήθηκε από 50 ευρώ το στρέμμα σε 80 ευρώ. Τα εκκοκκιστήρια με τη σειρά τους πωλούν στις νηματουργίες το εκκοκκισμένο βαμβάκι γύρω στο 1,7 ευρώ το κιλό. Βεβαίως, αρκετά κλωστήρια είχαν κλείσει συμβόλαια με χαμηλότερες τιμές, κοντά στα 0,80-0,85 ευρώ το κιλό. Τα κλωστήρια για να μειώσουν τις απώλειες από το κόστος της πρώτης ύλης θα πρέπει να μετακυλίσουν στο τελικό προϊόν ένα σημαντικό μέρος της ανατίμησης. Ηδη οι τιμές του νήματος κυμαίνονται στα 4 ευρώ το κιλό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι τελικές τιμές των ενδυμάτων μπορεί να αυξηθούν ως και 25%.

Σε καλύτερη μοίρα φαίνεται να είναι οι όμιλοι με κάθετη δραστηριότητα. Δηλαδή, αυτοί που διαθέτουν και εκκοκκιστήρια αλλά και κλωστήρια.


Πηγή:   http://www.tovima.gr/