Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Κωνσταντινούπολη: Ο μοναδικός μαθητής στο ελληνικό σχολείο του Καντίκιοϊ

Δημοσίευμα για τα μειονοτικά σχολεία και τους μαθητές από την ελληνική μειονότητα στην εφημερίδα «Ραντικάλ» κάνει ιδιαίτερη μνεία στον μικρό Βαλάντη, τον οποίο η εφημερίδα φωτογράφησε στην τάξη του

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης μαραζώνει. Το μαρτυρούν οι ελληνικής καταγωγής μαθητές των σχολείων. Αυτή η εικόνα της αφόρητης μοναξιάς είναι ρουτίνα στο ελληνικό μειονοτικό δημοτικό σχολείο του Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα).

Ο Βαλάντης Μιχαηλίδης είναι ο μοναδικός μαθητής στο δημοτικό σχολείο. Είναι δέκα ετών και πηγαίνει στην τετάρτη τάξη του δημοτικού. Δεν έχει παρέα στα διαλείμματα, παρά μόνο τους δύο δασκάλους του, που καμιά φορά παίζουν μαζί του ποδόσφαιρο. Οι υπόλοιπες αίθουσες στο σχολείο, που ιδρύθηκε το 1871, έχουν εγκαταλειφθεί και η τραπεζαρία χρησιμοποιείται πλέον ως χώρος αποθήκευσης.


228 μαθητές στα ελληνικά σχολεία

Η περίπτωση του μικρού Βαλάντη αποκαλύφθηκε από την τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», η οποία δημοσιοποίησε εκτενές ρεπορτάζ γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στα 22 ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης, όπου έχουν απομείνει μόλις 228 μαθητές συνολικά. Καθημερινά ο αριθμός των μαθητών φθίνει, όπως συμβαίνει και με την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, που αριθμεί γύρω στα 3.000 μέλη. Από τα 22 μειονοτικά σχολεία μόνο στα δέκα εξακολουθούν να υπάρχουν μαθητές. Το δημοτικό σχολείο στο Μπακίρκιοϊ δεν έχει ούτε ένα μαθητή τα τελευταία έξι χρόνια. Το Μαράσλειο στο Φανάρι έχει μόλις έξι μαθητές. Η Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι έχει 60 μαθητές και το Ζωγράφειο Λύκειο, που χτίστηκε το 1883 στην πλατεία Ταξίμ, έχει 41 μαθητές. Στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο φοιτούν 120 μαθητές.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην τουρκική εφημερίδα, η Συνθήκη της Λοζάνης προβλέπει ότι μόνο ελληνικής καταγωγής Τούρκοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να φοιτούν στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Τουρκίας. Το 2006, η κυβέρνηση παρουσίασε νομοσχέδιο που επέτρεπε και στα παιδιά Ελλήνων πολιτών να φοιτούν στα μειονοτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά δεν το προώθησε λόγω της αντίδρασης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που ιδρύθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Μέσω της τουρκικής εφημερίδας, ο διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου, Γιάννης Δεμιρτσίογλου, απευθύνει έκκληση προς τις τουρκικές αρχές να μην αφήσουν τα σχολεία να κλείσουν και να επιτρέψουν τη φοίτηση σε αυτά σε όσους θέλουν να μάθουν ελληνικά. Ο ίδιος αναρωτιέται: «Γιατί τα παιδιά των Ελλήνων εμπόρων που ζουν στην Κωνσταντινούπολη να μην μπορούν να φοιτούν στα μειονοτικά σχολεία;». Οπως προσθέτει, «το 1923 υπήρχαν 2.280 μαθητές στα μειονοτικά σχολεία της πόλης, το 1973 μειώθηκαν σε 1.080 και σήμερα έχουν απομείνει 214».


Πηγή:  http://www.aggelioforos.gr/