Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Αναφορά της Τισαούση στην Βουλή για τα ΑΜΕΑ

Απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ


Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί κατά τη διαδικασία χορήγησης Δελτίων Μετακίνησης, καθώς και στα επιδόματα των ΑμεΑ για το έτος 2010 στην Αλεξανδρούπολη.

Στην αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Με την αρ. πρωτ. Π3α/Φ.11/Γ.Π.οικ.109583/6.9.2010 Διευκρινιστική Εγκύκλιο βάση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ 560/30.04.2010) καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα οικονομικά εισοδηματικά κριτήρια και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση στους Δικαιούχους Άτομα με Αναπηρία των Δελτίων Μετακίνησης για το έτος 2010. Επίσης σύμφωνα με την ανωτέρω Εγκύκλιο οι Δικαιούχοι μπορούν να λαμβάνουν τα Δελτία Μετακίνησης τόσο από τις αρμόδιες Δ/νσεις – Τμήματα Κοινωνικής Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που ανήκουν, όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέχρι τις 30-09-2010 και έκτοτε χορηγούνται μόνο από τις αρμόδιες Δ/νσεις – Τμήματα Κοινωνικής Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στις οποίες ανήκουν οι δικαιούχοι.






Δυστυχώς στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης οι συμπολίτες μας τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες κινδυνεύουν όχι μόνο να μην πάρουν τα δελτία μετακίνησης, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν και το επίδομά τους, εξαιτίας των μη τακτικών συνεδριάσεων της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής. Πάνω από 1.000 ΑΜΕΑ έχουν εγκλωβιστεί στη φαύλη αυτή διαδικασία, η οποία ξεκίνησε από τις αρχές του έτους με τις απεργίες των ιατρών μέλη των Υγειονομικών Επιτροπών και συνεχίστηκε λόγω των καλοκαιρινών αδειών του προσωπικού. Αν και υπήρξε δέσμευση από την πλευρά των Επιτροπών ότι πρόκειται να πραγματοποιηθούν έκτακτες συνεδριάσεις, για να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων που είχε συγκεντρωθεί, ωστόσο τίποτα από τις δεσμεύσεις τους δεν υλοποιήθηκε με συνέπεια ακόμη και σήμερα να εκκρεμούν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στα τέλη του 2009 και να μην έχουν περάσει από αξιολόγηση, με αποτέλεσμα να έχει παρέλθει το χρονικό όριο του εξαμήνου μέσα στο οποίο προβλέπεται να γίνει η αξιολόγηση από της Επιτροπή. Έτσι τα ΑΜΕΑ να είναι αναγκασμένα να επαναλάβουν την ίδια χρονοβόρα διαδικασία συγκέντρωσης εγγράφων και εξετάσεων, χάνοντας αρκετούς μήνες επιδόματος που δικαιούνται, εξαιτίας γραφειοκρατικών καταστάσεων.


Παράλληλα λόγω την προεκλογικής περιόδου έχουν σταματήσει και πάλι οι αξιολογήσεις των αιτήσεων από τις Υγειονομικές Επιτροπές, με συνέπεια να παραμένουν σε μια συνεχή αγωνία και αβεβαιότητα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που δικαιούνται τόσο το επίδομα όσο και το δελτίο για τη διευκόλυνση της μετακίνησής τους, ενώ αρκετά άτομα από ότι φαίνεται δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 30-09-2010.


Κύριε Υπουργέ,


Εκτός των προαναφερθέντων προτείνουμε όπως:


- Να μεριμνήσετε ώστε να συγκροτηθούν, -για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ της Αλεξανδρούπολης-, άμεσα υγειονομικές επιτροπές, καθώς και να καθοριστούν και οι απαραίτητες έκτακτες συνεδριάσεις τους, για την εξέταση και αξιολόγηση του μεγάλου όγκου αιτήσεων που έχει συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα.


Να μεριμνήσετε ώστε να επεκτείνεται τη προβλεπόμενη χρονική περίοδο (πέρα από τις 30-09-2010), για τη προσκόμιση των δικαιολογητικών των ΑΜΕΑ που αφορά τη χορήγηση δελτίων μετακίνησής τους, προκειμένου να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων των αιτήσεων και των γνωματεύσεων των επιτροπών, που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλούς μήνες για τα ΑΜΕΑ που κατοικούν στην Αλεξανδρούπολη».


Με την αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από τον κύριο Υπουργό, για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις περαιτέρω ενέργειες προκειμένου, να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων των ΑΜΕΑ και γνωμάτευσης της Υγειονομικής Επιτροπής (όπου αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας), ώστε να μπορέσουν πλέον, να λάβουν τα ΑΜΕΑ που κατοικούν στην Αλεξανδρούπολη έγκαιρα, τόσο το επίδομα που δικαιούνται όσο και το Δελτίο Μετακίνησης για το έτος 2010, επεκτείνοντας το χρονικό όριο μετά τις 30-09-2010.