Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Οι κρυμμένες κεραίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης


Όλα όσα συνέβησαν
στην προτελευταία
συνεδρίασή του με τη
συγκεκριμένη σύνθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Το ζήτημα που τέθηκε προ ημερησίας διάταξης από το Νίκο Ανταμπούφη για το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές της Ξάνθης, κυριάρχησε στην προτελευταία συνεδρίαση του της απερχόμενης θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, το βράδυ της Δευτέρας.

Στην ερώτησή του ο επικεφαλής της παράταξης ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις ενεργών πολιτών της Ξάνθης για την ύπαρξη των καμουφλαρισμένων κεραιών και επεσήμανε ιδιαίτερα όσα έχει υποστηρίξει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ότι «η εκάστοτε Πολεοδομική Υπηρεσία δύναται να διατάξει την κατεδάφισή τους αυτεπάγγελτα», ρωτώντας γιατί δεν έχει διαταχθεί η κατεδάφισή τους μέχρι τώρα και αν προτίθεται ο Δήμος να τις απαγορεύσει με απόφασή του.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης αμφισβήτησε ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να κατεδαφίσει άμεσα τις κεραίες ως αυθαίρετες κατασκευές και ότι η διαδικασία μπορεί να αποβεί μακροχρόνια. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν πρόκειται ο Δήμος να αδειοδοτήσει τέτοιες κατασκευές στο μέλλον. Στο αίτημα του Νίκου Ανταμπούφη να υπάρξει μια απόφαση του Δήμου που θα ξεκαθαρίζει εκ των προτέρων ότι απαγορεύει και δεν επιθυμεί την εγκατάσταση τέτοιων κεραιών στα όρια του Δήμου, ο Μιχάλης Στυλιανίδης αντέδρασε λέγοντας πως ο Δήμος «δεν νομοθετεί και δεν μπορεί να απαγορεύσει κάτι που ήδη απαγορεύεται». Υποστήριξε ότι η νόμιμη διαδικασία προχωρά κανονικά αλλά ίσως αποβεί μακροχρόνια. «Αν προσφύγει κάποιος στα δικαστήρια θα περμένουμε χρόνια» ανέφερε.

Το αίτημα για απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επανέλαβε και ο επικεφαλής της παράταξης ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ Χρήστος Πούλιος που έδωσε τη διάσταση της ηθικής στήριξης που οφείλει να εκδηλώσει ο Δήμος με μια απόφασή του, εφόσον οι κεραίες εγκαθίστανται παράνομα. Από την πλευρά του ο Θανάσης Ξυνίδης επανέλαβε το αίτημα να υπάρξει συλλογική έκφραση του Δήμου απέναντι στο πρόβλημα λαμβάνοντας και πάλι την αρνητική θέση του Δημάρχου.


Απογοητευμένοι οι κάτοικοι

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν κάτοικοι που έχουν κινητοποιηθεί για το πρόβλημα και παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Σταύρος Λαφτσόπουλος από την Οδό Δημοκρίτου σημείωσε, εξερχόμενος του δημοτικού συμβουλίου:

"Δεν μας ικανοιποιούν ως πολίτες και ως κατοίκους όσα ακούσαμε σήμερα. Πιστεύουμε ότι ο Δήμαρχος δεν είναι σωστά ενημερωμένος και θα κάνουμε μια προσπάθεια ως πολίτες να συναντηθούμε μαζί του και να τον ενημερώσουμε υπέυθυνα βάσει εγγράφων με την ελπίδα ότι θα καταλάβει πιο είναι το σωστό. Το ζήτημα για μας είναι η καταστολή και τί πρόκειται να κάνει ο Δήμος γι΄αυτό.» Εκτίμησε ότι η θέση του Δημάρχου πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες άδειες δεν αποτελεί πολιτική απόφαση αφού είναι σαφές πως, εφόσον δεν έχουν άδεια από την ΕΕΤΤ και την Περιφέρεια, οι κεραίες είναι παράνομες και, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να δώσει άδεια η Πολεοδομία.

Παράλληλα, ζήτησε από το κοινό να ερμηνεύσει την άποψη που εξφρασε η ΕΕΤΤ ότι «αρμόδιος και αποκλειστικό φορεάς για την κατεδάφιση είναι η Πολεοδομία του Δήμου, είτε μετά την απόφαση διοικητικών κυρώσεων από την ίδια επιτροπή είτε αυτεπάγγελτα. "Εμείς θα τα πούμε στο Δήμαρχο και ελπίζουμε να πάρει τη σωστή απόφαση" κατέληξε.


Κατά πλειοψηφία όλες οι εγκρίσεις έργων.

Αν και υπηρεσιακά τα περισσότερα θέματα οι εντάσεις ήταν συνεχείς μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης η οποια καταψήφισε όλες τις εγκρίσεις έργων με έντοννη κριτική, στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προφανώς να υπήρξε και ένα δείγμα για τη στάση της αντιπολίτευσης στη νέα θητεία, μετά το οριακό αποτέλεσμα των εκλογών.

Διαμάχη προκλήθηκε στο θέμα της έγκρισης, εκτός ημερησίας διάταξης, του θέματος της πρόσληψης 5 συμβασιούχων για τις ανάγκες των Παιδικών Σταθμών. Η αντιπολίτευση αντέδρασε και άφησε υπόνοιες ότι πρόκειται για συνεχή τακτική της δημοτικής αρχής με τις επείγουσες ανάγκες για σύναψη συμβάσεων. Ο Δήμαρχος προκάλεσε τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Χρήστο Πούλιο, εφόσον έχει ενδείξεις ή αποδείξεις πως κάτι περίεργο συμβαίνει, να πάει στον εισαγγελέα και επεσήμανε ότι η σχετική απόφαση ήταν ομόφωνη στο Νομικό Πρόσωπο των παιδικών σταθμών.

Έκρηξη προκάλεσε το θέμα της έγκρισης, ως επείγοντος, συμπληρωματικών εργασιών στην περιοχή της Μ. Βόγδου και της Ηρώων, μετά από ανάγκες που προέκυψαν κατά την κατασκευή του έργου της ενοποίησης και την αύξηση των θέσεων στάθμευσης των ΤΑΞΙ. Ο Θανάσης Ξυνίδης θεώρησε υπέρογκο το ποσό των 120.000 ευρώ για την αναπροσαρμογή καθώς και 140.000 ευρώ συνολικά μαζί μα τα λάθη προεμέτρησης της μελέτης και αντέδρασε έντονα, ερχόμενος σε διαμάχη και με το Δήμαρχο Ξάνθης . Το θέμα καταψήφισαν όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης.


Αλλαγή στο Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Θεάματος και Πληροφόρησης.

Επίσης μετά από παραίτηση του Αλή Ογλού Εϊγήτ από το Δ.Σ. του Δημοτικού Ραδιοφώνου, θεωρώντας ότι έχει πάψει να διαθέτει την υποστήριξη του συνδυασμού που τον επέλεξε με την προσχώρησή του στο συνδυασμό της δημοτικής αρχής, ο Νίκος Ανταμπούφης έκανε γνωστό ότι τη θέση του καταλαμβάνει ο δημοσιογράφος Σαμή Καραμπουγιούκογλου με αναπληρωματικό το Δημήτρη Φυσεκίδη.


Νεοεκλεγέντες στο Δημοτικό Συμβούλιο

Οι μοναδικοί νεοεκλεγέντες συμβούλους που παρακολούθησαν την προτελευτία συνεδρίαση του απερχόμενου συμβουλίου ήταν ο Γιάννης Δρεμσίζης και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος . Οι υπόλοιποι μάλλον δεν ενδιαφέρονται για το θεσμό και τη λειτουργία του. Δικαιολογημένως απόντες ήταν οι κύριοι Ταρενίδης και Δημαρχόπουλος που είχαν Νομαρχιακό Συμβούλιο.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/