Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Μέτρα του υπ. Δικαιοσύνης για φυλακές και ανηλίκους


Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση για Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης αναφερόμενος στις ενδείξεις για κινητοποιήσεις στις φυλακές της χώρας, άφησε να εννοηθεί ότι είναι υποκινούμενες από ορισμένους που ενδιαφέρονται τα πράγματα στις φυλακές να μένουν στάσιμα και έριξε ευθύνες εντός και εκτός των φυλακών για κάποιους που δημιουργούν συνθήκες κρίσης για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Οπως ανέφερε, από τα 33 καταστήματα κράτησης μόνο στις φυλακές Κέρκυρας, Γρεβενών, Πάτρας και Κορυδαλλού, μέρος των κρατουμένων απέχουν από το συσσίτιο.

Επιπλέον ανακοίνωσε σήμερα σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ζωής των κρατουμένων στις φυλακές και ειδικά ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία της υγείας των κρατουμένων.

Για το σκοπό αυτό προχώρησε στη σύναψη σειράς συνεργασιών με πανεπιστημιακούς φορείς, (νοσοκομεία κλπ) και αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παροχή ψυχιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών στις φυλακές της χώρας. Ήδη, ψυχίατροι και άλλες ειδικότητες ιατρών έχουν ξεκινήσει τις επισκέψεις στις φυλακές και εξετάζουν κρατουμένους.

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε στον Τύπο, τους επικεφαλής των νοσοκομείων και των άλλων φορέων που συνεργάζονται για το σκοπό αυτό με το υπουργείο Δικαιοσύνης.


Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η εξής:

Ανθρωποι και Φυλακές: Η αλληλεγγύη στην πράξη.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα παροχής Ψυχιατρικών και Ιατρικών Υπηρεσιώνγενικότερα στα Καταστήματα Κράτησης προχωρά στην σύναψη μιας σειράς συνεργασιών με Πανεπιστημιακούς φορείς και αναγνωρισμένες για τη διεθνή προσφορά τους Μ.ΚΟ. προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων.

1. Συνεργασία Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη Β’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν που διευθύνει ο καθηγητής Ελευθέριος Λύκουρας. Η συνεργασία υπεγράφη στις 8/11/2010 και περιλαμβάνει την προσφορά Ψυχιατρικών Υπηρεσιών (παρακολούθηση κρατουμένων δύο φορές την εβδομάδα, θεραπεία, ψυχιατρική αξιολόγηση) από ειδικευμένο προσωπικό στο Ψυχιατρικό Κατάστημα Κορυδαλλού όπου κρατούνται 301 κρατούμενοι, υπό την εποπτεία του επικ. Καθηγητή Αθ. Δουζένη. Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη την Τετάρτη 24/11/2010.

2. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωρά και η συνεργασία με την Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του Α.Π.Θ. που στεγάζεται στο Α.ΧΕ.ΠΑ, υπό τον καθηγητή Απόστολο Ιακωβίδη και που θα προσφέρει ψυχιατρικές υπηρεσίες σε δεκαπενθήμερη βάση στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών, στο οποίο αυτή τη στιγμή κρατούνται 602 κρατούμενοι.

3. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ΔΑΔ έχει ολοκληρώσει τις πρώτες επαφές και με τον Καθηγητή κ. Βενετσάνο Μαυρέα Διευθυντή στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκειμένου η κλινική να προσφέρει ψυχιατρικές υπηρεσίες με ειδικευμένους ψυχιάτρους στα Κ.Κ. Ιωαννίνων και Γρεβενών στα οποία κρατούνται 263 και 651 κρατούμενοι αντίστοιχα.

4. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Διεθνής Ιατρική: Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» σε συνεργασία τους Γιατρούς του Κόσμου και με τη βοήθεια του Νοσοκομείου Κρατουμένων Αγ. Παύλος, προχωρά σε μια παρέμβαση για τη φυματίωση. Η παρέμβαση θα γίνει αρχικά σε πιλοτικό στάδιο και θα αφορά στο σύνολο του πληθυσμού του Κ.Κ. Κορυδαλλού, δηλαδή σε 2341 κρατούμενους. Εκτιμάται ότι η αποτελεσματική πρόληψη και τα μέτρα ελέγχου της νόσου (μέσω διενέργειας της δοκιμασίας Mantoux, ακτινογραφίας θώρακος για τους κρατούμενους που είναι θετικοί στη δοκιμασία και διανομής και συλλογής πτυελοδοχείων για τα ύποπτα κρούσματα) είναι αναγκαία για την μείωση των ποσοστών της φυματίωσης στον πληθυσμό των κρατουμένων αλλά και την αποφυγή της διάδοσης στο γενικό πληθυσμό με τον οποίο έρχονται σε επαφή οι αποφυλακισθέντες. Ο έλεγχος και η πρόληψη της φυματίωσης στους κρατούμενους, εκτιμούν οι Γιατροί του Κόσμου, μπορεί να αποτελέσει την αρχή για τον έλεγχο και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων.

5. Οι Γιατροί του Κόσμου θα επισκεφθούν με κλιμάκιο από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (οδοντίατρους, δερματολόγους, παθολόγους, κ.α. ) το Κ.Κ. Γρεβενών όπου και θα παραμείνουν για μια εβδομάδα με σκοπό να διεξάγουν πλήρη ιατρικό έλεγχο στο σύνολο των κρατουμένων. Εν συνεχεία και για ένα διάστημα 3 έως 6 μηνών θα παραμείνει ένας παθολόγος προκειμένου να παρακολουθεί ιατρικά τους κρατούμενους. Μέχρι τις 20/12/2010 έχουν προγραμματισθεί από τους Γιατρούς του Κόσμου δύο διερευνητικές επισκέψεις (Κορυδαλλό και Γρεβενά) ώστε να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση και εν συνεχεία στα μέσα του Ιανουαρίου 2011 θα ξεκινήσει η υλοποίηση.

6. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Δ.Α.Δ προτίθεται να αγοράσει φορητό ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα με στόχο να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Κρατουμένων Αγ. Παύλος και παράλληλα να διευκολυνθεί η διάγνωση της φυματίωσης στο πρόγραμμα παρέμβασης που θα υλοποιήσει η Ιατρική Σχολή σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

7. Εντός του Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών κοινότητα απεξάρτησης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. δυναμικότητας 40 κρατουμένων, ενώ στις αρχές του 2011 θα λειτουργήσει κοινότητα συμβουλευτικής και απεξάρτησης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. δυναμικότητας 84 κρατουμένων.

8. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με την Κλινική Μαστού του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» που διευθύνει ο χειρουργός Ευάγγελος Φιλόπουλος, έχει ξεκινήσει σε πιλοτική βάση στο Κ.Κ. Γυναικών Ελαιώνα Θηβών, δωρεάν διενέργεια τεστ Παπανικολάου καθώς και εξέταση μαστού σε γυναίκες κρατούμενες. Ξεκινάει άμεσα μέσα στο 2010 και η εξέταση και διάγνωση του καρκίνου του προστάτη στον ανδρικό πληθυσμό κρατουμένων καταστημάτων κράτησης.

9. Τέλος, η Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής που διευθύνει ο καθηγητής παιδιατρικής κος Γιώργος Χρούσος καθώς και η Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής που διευθύνει ο Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κος Γεράσιμος Κολαϊτης, οι οποίες λειτουργούν στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία», θα προχωρήσουν στην αναπτυξιακή αξιολόγηση και στην ψυχοπαθολογική διερεύνηση αντίστοιχα, των παιδιών που κρατούνται μαζί με τις μητέρες τους στα καταστήματα Ελαιώνα και Κορυδαλλού.

Α) Έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση από εκπροσώπους φορέων και υπηρεσιών των πόλεων της Θεσσαλονίκης και Βόλου, με συναφή προς την αποστολή του ΚΕΣΑΘΕΑ δραστηριότητα, με σκοπό την οργάνωση Δικτύου Προστασίας Ανηλίκων.

Β) Ξεκίνησε η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου προστασίας ανηλίκων με την ονομασία ‘Ορέστης’, με τη συμμετοχή μέχρι στιγμής 30 φορέων.

Γ) Υπάρχει ευαισθητοποίηση και από τους πολίτες οι όποιοι δηλώνουν συμμετοχή για τις δράσεις του εθελοντισμού του συμβουλίου. Ο αριθμός των εθελοντών αυξάνεται διαρκώς.

Δ) Θετική ανταπόκριση και συνεργασία με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και τον μητροπολίτη Δημητριάδος.

Ε) Στο άμεσο μέλλον έχει προγραμματιστεί επίσκεψη μελών του συμβουλίου μεταξύ άλλων στην Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο Κρήτης και Ιωάννινα για συνάντηση με τις κατά τόπους Ε.Π.Α.. Υ.Ε.Α. καθώς και φορείς των πόλεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πρόληψης και της αντιμετώπισης της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων ,για την επισήμανση και την επίλυση των προβλημάτων τους, ώστε η δικτύωση όλων των υπηρεσιών και των φορέων για την προστασία των ανηλίκων να γίνει πραγματικότητα.
ΣΤ) Διενεργείται έρευνα για τη λειτουργία των ΕΠΑ, των ΥΕΑ, των Εισαγγελιών Ανηλίκων καθώς και των φορέων που δραστηριοποιούνται σε χώρο της πρόληψης της θυματοποίησης και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας ανηλίκων.

.