Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Επιστήμονας ΔΠΘ: Αν ο Μπιλ Γκέιτς ήταν Έλληνας...

Κάθε άλλο παρά χαρμόσυνα είναι τα μαντάτα για την ελληνική εκδοχή του Bill Gates, σύμφωνα με τον ειδικό επιστήμονα της Νομική Κομοτηνής Παναγιώτη Γιαννόπουλο  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
 
 
Έχει γραφτεί πως εάν ο Μπιλ Γκέιτς ήταν Έλληνας δε θα είχε πάρει ποτέ τραπεζική χρηματοδότηση, ώστε να στήσει τη Microsoft, επειδή δε θα είχε ακίνητα να υποθηκεύσει στην τράπεζα. Με καλή τύχη, σε δέκα χρόνια από σήμερα, αν βρεθεί ένας Έλληνας Μπιλ Γκέιτς, τότε μπορεί να έχουν αλλάξει τόσο ουσιωδώς οι συνθήκες στην ελληνική αγορά, ώστε να χρηματοδοτούνται πλέον ευκολότερα απόπειρες καινοτομίας σε υπέρβαση της σημερινής καχυποψίας, των σύνθετων διοικητικών ενεργειών και του υπάρχοντα συντηρητισμού.

Αυτή είναι η άποψη του ειδικού επιστήμονα της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), Παναγιώτη Γιαννόπουλου, ο οποίος στο πλαίσιο του ετήσιου πολυσυνεδρίου «Money Show» - οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα Σάββατο στη Θεσσαλονίκη - θα αναπτύξει το θέμα των ενδεχόμενων θετικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην επιχειρηματικότητα.


Οι ευθύνες των τραπεζών

«Υπήρχε πάντα στην Ελλάδα μια τάση, οι όποιες συμβάσεις εργασίας να εκλαμβάνονται ως μόνιμες. Έτσι, ακολουθούσαν ατέλειωτοι δικαστικοί αγώνες, στοιχείο ενδεικτικό του ελληνικού συντηρητισμού. Παράλληλα, επικρατούσε πάντα μια αρρωστημένη νοοτροπία που ήθελε τα νέα παιδιά να μην έχουν άλλο όνειρο από το να μπουν στο δημόσιο», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Μάλιστα, τόνισε πως με λίγη τύχη η νομοθετική τάση που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα. Ως τέτοια, ανέφερε - ενδεικτικά - τη ρύθμιση των εμπορικών μισθώσεων, τη διευκόλυνση της συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης αλλά και τη διδασκαλία μιας μορφής υπευθυνότητας στα τραπεζικά ιδρύματα, ώστε να μη δανείζουν άκριτα.

Ειδικά για το τελευταίο επισήμανε χαρακτηριστικά: «Το να πετά μια τράπεζα τα χρήματα από το παράθυρο και στη συνέχεια, ενώ είναι και εκείνη υπεύθυνη για μια κακή επένδυση, να κυνηγά τον λήπτη του δανείου για μια ζωή είναι απάνθρωπο και άστοχο». Ο κ. Γιαννόπουλος εκτιμά ότι αν αλλάξει το χρηματοοικονομικό περιβάλλον και μπει φρένο στη διαφθορά και την κακοδιαχείριση του κράτους, τότε ο Έλληνας επιχειρηματίας θα μπορέσει να δραστηριοποιηθεί πιο δυναμικά και να έχει λόγο να είναι περισσότερο αισιόδοξος.

.