Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Σήμερα η αναγόρευση του Χρόνη Αηδονίδη σε «Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου»

Μετά από πρόταση των Μητροπολιτών Αλεξ/πόλεως και Διδυμοτείχου

Η τιμητική εκδήλωση γίνεται την παραμονή της εορτής του Αγίου Ανδρέα στο Φανάρι
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Τη μεγάλη μορφή της Θράκης, τον Χρόνη Αηδονίδη, θα αναγορεύσει σε «Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», ο οικουμενικός πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά από πρόταση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπολέως και Σαμοθράκης κ.κ. Ανθίμου και του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Νέας Ορεστιάδος κ.κ. Δαμασκηνού. Η εκδήλωση, θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου, την παραμονή της θρονικής εορτής του Αγίου Ανδρέα στο Φανάρι.

Ο μεγάλος δάσκαλος Χρόνης Αηδονίδης αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη του θησαυρού της μουσικής μας παράδοσης, δημοτικής και βυζαντινής και με την πολύτιμη διδασκαλία του τη διαφυλάσσει και τη διασώζει για τις επόμενες γενιές ες αεί. Για την πολυετή και πολύτιμη αυτή προσφορά του, η διάκριση που του επιφυλάσσει η πνευματική κοιτίδα του ορθόδοξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι, αν μη τι άλλο, άξια και δίκαιη.

Όλα αυτά τα χρόνια είναι αναρίθμητες οι διακρίσεις και οι τιμές που έχει δεχθεί ο Χρόνης Αηδονίδης για την πολύτιμη προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό, από κρατικούς και άλλους φορείς, πάρα πολλούς δήμους ανά την Ελλάδα και πολιτιστικούς συλλόγους στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Από αυτές ξεχωρίζουν: η απόδοση του Μεγαλόσταυρου από τον πρώην μητροπολίτη Θηβών και νυν αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο, οι βραβεύσεις από τον σύλλογο Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Έβρου δια χειρός του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, από το Λαογραφικό Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων δια χειρός του Αρχηγού της ΕΛΑΣ Α. Δημοσχάκη, από την Πανθρακική Ένωση Αμερικής, από την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και τον Ακαδημαϊκό Μουσικό Όμιλο «Μαΐστορες της Μακεδονίας», από την Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος, από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, από το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας, κ.ά.

Πέρυσι , η νομαρχία Έβρου ανακήρυξε το 2009, ως «Έτος Χρόνη Αηδονίδη» και διοργάνωσε προς τιμήν του ημερίδα και διάφορες συναυλίες στον Έβρο και επιμελείται τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του, ενώ στις 15 Αυγούστου το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, τον τίμησε ως εξέχουσα προσωπικότητα της χώρας μας που έχει συμβάλει στη διατήρηση και διάδοση της παράδοσης και της φήμης του Θρακικού Ελληνισμού. Από το 2008 επίσης, στο νεόκτιστο εκκλησιαστικό πολιτιστικό κέντρο «Ανθίμειον» της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, φιλοξενείται μεγάλο μέρος του προσωπικού και καλλιτεχνικού αρχείου του, σε αίθουσα με το όνομά του, το οποίο ο ίδιος ο καλλιτέχνης δώρισε στη Μητρόπολη.

Ο Χρόνης Αηδονίδης έχει αναμφισβήτητα αφήσει το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής και θα μυεί στα θαυμάσια μυστικά της πολιτισμικής κληρονομιάς μας τις γενιές που έρχονται, ες αεί.

.