Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

To πόρισμα του ΟΠΑΠ για τα ύποπτα παιχνίδια

Στοιχεία που εστάλησαν στον εισαγγελέα αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής»

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ;

Ενα ακόμη εργαλείο στα χέρια της Δικαιοσύνης που ερευνά τα φαινόμενα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο αποτελεί, πέρα από τις βεβαιώσεις κερδών του ΟΠΑΠ, το πόρισμα που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ» έχει συνταχθεί για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες των ελληνικών διοργανώσεων και η UEFA φέρεται να θεωρεί ότι το αποτέλεσμά τους χειραγωγήθηκε για στοιχηματικούς λόγους.

Τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τη διαβίβαση των τριών πρώτων φακέλων στη Δικαιοσύνη ζητήθηκε η συνδρομή του ΟΠΑΠ στην έρευνα. Δηλαδή, ζητήθηκε η γνώμη του Οργανισμού μέσω του δικού του συστήματος προστασίας και των ειδικών που διαθέτει.

Το πόρισμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει σταλεί στις εισαγγελικές αρχές και ορισμένα στοιχεία από αυτό φέρνει για πρώτη φορά σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ».

Τα παιχνίδια για τα οποία ζητήθηκε η γνώμη του ΟΠΑΠ είναι 25. Τα άλλα 15 που αφορούν διοργανώσεις που διεξήχθησαν πέρυσι παραδόθηκαν στην εισαγγελία Πρωτοδικών και στο ΣΔΟΕ στις 11 Νοεμβρίου.

Από τα 25 παιχνίδια τα 16 δεν συμπεριλήφθηκαν στα κουπόνια του ΟΠΑΠ. Αυτό συνέβη, διότι ο ΟΠΑΠ παρότι εξακολουθεί να αποτελεί μέγα χορηγό του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής, επιλέγει να βάζει ελάχιστα παιχνίδια του συγκεκριμένου πρωταθλήματος στα κουπόνια του.

Από τα εννέα παιχνίδια που ήταν στα κουπόνια, στα τέσσερα μπήκε φραγή ενώ σε δύο η θέση του ΟΠΑΠ φέρεται να είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το αποτέλεσμά τους ενδεχομένως χειραγωγήθηκε. Για ένα παιχνίδι ο οργανισμός δεν εκφράζει γνώμη, έναν αγώνα τον κρίνει «φυσιολογικό» ερχόμενος σε αντίθεση με την UEFA και για έναν ακόμη αναφέρει ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις. Οι αγώνες που συμπεριλήφθηκαν στα κουπόνια του ΟΠΑΠ και στη συνέχεια μπήκε φραγή -δηλαδή απαγορεύτηκε το ποντάρισμα- είναι οι Πανθρακικός - ΠΑΣ Γιάννινα, Διαγόρας - Εθνικός Π., Διαγόρας - Καλλιθέα και Καβάλα - Αγροτικός Αστέρας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ελληνικοί αγώνες πρέπει συνδυαστικά να παιχτούν με άλλους δύο και όχι μονοί.

Eπίσης πρέπει να επισημανθεί ότι οι αγώνες και οι βαθμίδες πιθανής χειραγώγησής τους αποτελούν στοιχεία που κατέθεσε τον περασμένο Απρίλιο στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης και ουδέποτε διαψεύστηκαν από κανέναν.

Επιφυλάξεις επίσης έχουν εκφραστεί για τον αγώνα Πανθρακικού - ΠΑΣ Γιάννινα που φέρεται να απασχόλησε όχι μόνο τον ΟΠΑΠ αλλά και άλλες εταιρείες του εξωτερικού. Δύο ημέρες πριν από την τέλεσή του στο παιχνίδι μπήκε φραγή αφού από το σύστημα παρακολούθησης πονταρισμάτων διαπιστώθηκε ότι τεράστια ποσά είχαν επενδυθεί στη νίκη των φιλοξενούμενων όπως και τελικά έγινε. Δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου έκαναν λόγο και για επαγγελματική σχέση μεταξύ κορυφαίων παραγόντων των δύο ομάδων. Το παιχνίδι διεξήχθη στο πλαίσιο του περσινού πρωταθλήματος τη Σούπερ Λίγκας και ο ΠΑΣ νίκησε 2-1. Η UEFA το χαρακτήρισε «ελαφρώς ύποπτο».

Φραγή από τον ΟΠΑΠ μπήκε σε τρεις αγώνες της Β' Εθνικής της περιόδου 2008 - 2009. Το Διαγόρας - Εθνικός διεξήχθη τη 1/2/09 και έληξε 2-2. Το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε με γκολ που μπήκαν στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο. Το 1-2 έγινε στο 78' και το τελικό 2-2 στο 83'. Η UEFA χαρακτήρισε τον αγώνα «διεφθαρμένο».

Το Διαγόρας - Καλλιθέα διεξήχθη στις 7/3/09 και έληξε 0-0. Στο κουπόνι του ΟΠΑΠ το «Χ» έδινε 3,25. Το παιχνίδι μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Η UEFA το χαρακτήρισε «ελαφρώς ύποπτο». Στις 22 Νοεμβρίου στην εκπομπή «Δίκη στο Blue Sky» υποστήριξε ότι είχε ακούσει περίεργα πράγματα για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Ο αγώνας Καβάλας - Αγροτικού Αστέρα είναι ο μοναδικός που χαρακτηρίστηκε από την UEFA ως «άκρως διεφθαρμένος». Διεξήχθη στις 14/3/09, έληξε 4-1 και είχε τηλεοπτική μετάδοση.

Ο ΟΠΑΠ «δεν παίρνει θέση» για τον αγώνα Καλλιθέα - Πανθρακικός που διεξήχθη στις 28/10/09 για το κύπελλο. Εληξε 1-0 στο 89' και ο άσος έδινε 3,25. Η UEFA τον χαρακτηρίζει «σοβαρά ύποπτο».

Επίσης θεωρεί ότι ήταν «όλα φυσιολογικά» στον αγώνα Ιωνικού - Ατρόμητου (Β' Εθνική '08 - '09) που συμπεριλήφθηκε στο κουπόνι και έληξε 0-1. Η UEFA τον θεωρεί «ύποπτο». Τέλος, «δεν προκύπτουν ενδείξεις χειραγώγησης» για τον αγώνα Ολυμπιακός Β. - Ατρόμητος που διεξήχθη στις 2/2/09, έληξε 1-1, παίχτηκε στον ΟΠΑΠ, είχε τηλεοπτική μετάδοση και η UEFA τον χαρακτηρίζει «ύποπτο».


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/