Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Νέες αποκαλύψεις από τα WikiLeaks για την Θράκη

Οι αναφορές για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τους ανεξάρτητους βουλευτές Σαδίκ και Φαϊκογλου και την υπόθεση του κατασκόπου Στ. Λάλας από την Χρυσούπολη
           ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Εκρηκτικές είναι οι αποκαλύψεις της ομάδας των ερευνητών, ανάμεσα στους οποίους και μέλη της ομάδας του WikiLeaks, για την Ελλάδα, σύμφωνα με διαβαθμισμένα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που φέρνει στο φως η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Αν και προφανής στόχος της εφημερίδας είναι να χτυπηθεί μέσα από αυτές τις αποκαλύψεις η Ντόρα Μπακογιάννη, που βρίσκεται σε κόντρα με τον Θέμο Αναστασιάδη, υπάρχουν ορισμένες αναφορές στο τρισέλιδο δημοσίευμα με τις αποκαλύψεις των τηλεγραφημάτων που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Θράκης.

Η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων ξεκινά από το 1990, σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 24 Αυγούστου του 1990, το οποίο είχε αποσταλεί από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα προς το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Από τα αναφερόμενα στο τηλεγράφημα που είχε συντάξει ο τότε πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα κ. Μάικλ Σωτήρχος φαίνεται πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής «συνεργάζεται» με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ότι από κοινού προετοίμαζαν αποφάσεις της Βουλής!

Αποκαλύπτεται επίσης ότι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είχε «καρφώσει» σε συνομιλητή της πως ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, διπλωματικός σύμβουλος του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν υπεύθυνος για τη μεταστροφή της απόφασης του Καραμανλή να επιτρέψει τη μεταστάθμευση αμερικανικών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού στη βάση του Ελληνικού. Η επιχειρούμενη προσγείωση αμερικανικών ιπτάμενων τάνκερ στην Ελλάδα είχε σκοπό να ενισχυθούν οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ που συμμετείχαν στον πόλεμο του Κόλπου, ο οποίος είχε ξεκινήσει τρεις εβδομάδες νωρίτερα, δηλαδή στις αρχές Αυγούστου του 1990.

Το τηλεγράφημα είχε χαρακτηριστεί PREL, που αναφέρεται στις εξωτερικές σχέσεις, και PGOV, που αντιστοιχεί σε ενδοκυβερνητικά θέματα, και είχε θέμα «τη μεταστάθμευση αμερικανικών ιπτάμενων τάνκερ στην Ελλάδα και την ελληνική στήριξη στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση». Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «παρά την ξαφνική υπαναχώρηση του Προέδρου , ο Μητσοτάκης είναι προετοιμασμένος να ενδώσει στο αίτημά μας για τη στάθμευση των ιπτάμενων τάνκερ τύπου KC-135 στην Ελλάδα». Επισημαίνεται ότι κάτι τέτοιο ωστόσο έπρεπε να ψηφιστεί από την Βουλή σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. «Μια απόλυτη πλειοψηφία είναι απαραίτητη και ο Μητσοτάκης είναι βέβαιος ότι θα συγκεντρώσει τις 151 ψήφους από το δικό του κόμμα και επιπλέον τις ψήφους των δύο μουσουλμάνων», επισημαίνει το αμερικανικό τηλεγράφημα, αναφερόμενο προφανώς στους τότε ανεξάρτητους βουλευτές Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ και Ξάνθης Αχμέτ Φαΐκογλου.

Το συγκεκριμένο αμερικανικό τηλεγράφημα, που είχε διαβαθμιστεί ως απόρρητο, είχε πέραν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επίσης κοινοποιηθεί σε μονάδες του ΝΑΤΟ στη Χαϊδελβέργη και στο Ράμσταϊν, στην αμερικανική αεροπορική βάση του Οφατ στη Νεμπράσκα, στο αρχηγείο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ουάσινγκτον, στο αμερικανικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο και στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Κάιρο και στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Στο τέλος του τηλεγραφήματος, οι Αμερικανοί διπλωμάτες ενημέρωναν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «ο πρεσβευτής έχει συγκροτήσει μια ειδική ομάδα για να συνεργαστεί με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Αμυνας προκειμένου να εντοπίσουν εναλλακτικά αεροδρόμια προτού ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό να προσεγγίσει τον Καραμανλή και να διακινδυνεύσουμε μια απόρριψη απ’ αυτόν, η οποία ίσως να περιπλέξει την έγκαιρη έγκριση του αιτήματός μας για μεταστάθμευση των ιπτάμενων τάνκερ. Ο υπουργός Αμυνας Βαρβιτσιώτης και το ΓΕΕΘΑ συμπεριέλαβαν τη Λήμνο μεταξύ των εναλλακτικών που προτάθηκαν σε μια έμμεση προσπάθεια να “νομιμοποιήσουν” την παρουσία Ελλήνων στρατιωτικών στο νησί. Πέρα από τις διεθνείς επιπλοκές που ενδεχομένως προκαλέσει η χρήση της Λήμνου, το πρόβλημα παραμένει η διασφάλιση της έγκρισης από τη Βουλή». Από το τηλεγράφημα, είναι εμφανής η αμερικανική θέση ότι κακώς υπάρχουν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Όπως επισημαίνει το Θέμα", οι ερευνητές του WikiLeaks το επόμενο διάστημα φέρνουν στοιχεία για τις υποχωρήσεις και την παρελκυστική τακτική της κυρίας Μπακογιάννη σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων, καθώς και για τις φιλοαμερικανικές θέσεις της σχετικά με το Κυπριακό και τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Σε άλλο τηλεγράφημα της 18ης Μαΐου του 1993, εν όψει της μετάβασης του τότε υπουργού Γεωργίας των ΗΠΑ Μάικ Εσπάι στην Ελλάδα -του πρώτου υπουργού της τότε κυβέρνησης Κλίντον που επισκεπτόταν την Ελλάδα-, γίνεται αναφορά στα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας του κ. Μητσοτάκη. Εκεί γίνεται μία σύντομη αναφορά και στην υπόθεση Λάλα. «Η υπόθεση κατασκοπείας στην οποία είναι αναμεμιγμένος ο Ελληνοαμερικανός υπάλληλος της πρεσβείας μας Στήβεν Λάλας ντρόπιασε τον Μητσοτάκη. Ο ελληνικός Τύπος έχει μεταθέσει το ενδιαφέρον του από τον χλευασμό της αμερικανικής κυβέρνησης στο να αναζητά μια επιβεβαιωμένη υπόθεση κατασκοπείας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Στήβεν Λάλας ήταν υπάλληλος του Στέιτ Ντιπάρμεντ και ενημέρωνε την ελληνική πλευρά για διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα, μερικά από τα οποία είχαν θέμα τον ζωτικό χώρο της Θράκης. Συνελήφθη και εξέτισε πολυετή κάθειρξη για κατασκοπεία στις αμερικανικές φυλακές, ενώ εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο έχει επιστρέψει στην Ελλάδα υπό περιορισμό και μένει μόνιμα με την σύζυγο και τα δύο του παιδιά στην Χρυσούπολη.

.