Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

"Το Τανγκό των Χριστουγέννων" του Γιάννη Ξανθούλη πάει στο σινεμά

Το βιβλίο του Θρακιώτη συγγραφέα έρχεται στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία Νίκου Κουτελιδάκη, έχοντας ως φόντο της ταινίας ένα στρατόπεδο του Εβρου την περίοδο της χούντας
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


«Το Τανγκό των Χριστουγέννων», το βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, μεταφέρεται σύντομα στη μεγάλη οθόνη με ένα σπουδαίο καστ ηθοποιών από τον σκηνοθέτη Νίκο Κουτελιδάκη. Στην ταινία, η υπόθεση της οποίας εκτυλίσσεται σε ένα στρατόπεδο του Εβρου τα Χριστούγεννα του 1970, συμμετέχουν σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Γιάννης Μπέζος, η Βίκυ Παπαδοπούλου, ο Γιάννης Στάνκογλου (με καταγωγή από τον Εβρο), ο Αντίνοος Αλμπάνης, η Ελένη Κοκκίδου, ο Βασίλης Ρίσβας και άλλοι ηθοποιοί.

«Αυτό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον για να γυρίσω το βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη ταινία ήταν η δομή του, οι εκπλήξεις και το κλίμα της εποχής που εξελίσσεται η ιστορία. Φόντο της ταινίας είναι ένα ακριτικό στρατόπεδο την περίοδο της χούντας, ταυτόχρονα όμως υπάρχει διάχυτο το κλίμα και η ατμόσφαιρα του Εβρου. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για ολόκληρη ταινία ο νομός Εβρου ως background. Πρόκειται για μία τρυφερή, αισθηματική ιστορία, μία ιστορία ανεκπλήρωτων ερώτων», λέει ο σκηνοθέτης της ταινίας Νίκος Κουτελιδάκης.


Ανθρώπινες σχέσεις

«Το βιβλίο μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις σε ένα απομονωμένο στρατόπεδο στον Εβρο σε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη, αυτήν της δικτατορίας. Ενα τανγκό γίνεται αφορμή για να ανατραπεί ολόκληρη η ισορροπία κι ο «αμφίσημος» αισθηματικός κόσμος του στρατοπέδου. Ενας εξαιρετικά μονόχνωτος στρατιωτικός, πολύ πειθαρχημένος, αποφασίζει να μάθει τανγκό μέσα σε δύο μέρες, για να χορέψει με τη γυναίκα του διοικητή του. Ενας απελπισμένος, από την αρχή καταδικασμένος έρωτας, του λοχαγού με τη γυναίκα του διοικητή, ο οποίος όμως πρέπει να βρει διέξοδο και η διέξοδος έρχεται μέσω ενός τανγκό», λέει ο Γιάννης Ξανθούλης, συγγραφέας του βιβλίου.

«Μέσα σ’ αυτό το βιβλίο υπάρχει η υγρασία του Εβρου. Το τοποθέτησα στον Εβρο, που μου ήταν έτσι κι αλλιώς προσφιλής χώρος, αφού εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα, εκεί έκανα και τη στρατιωτική μου θητεία και μάλιστα σε μαχόμενη μονάδα, όπως είναι κι αυτή του βιβλίου μου. Ξέρω καλά τι σημαίνει αυτή η ερημιά του στρατοπέδου, ξέρω πολύ καλά την ομίχλη και την υγρασία του Εβρου. Η υγρασία του Εβρου είναι στα κύτταρά μου και παρόλο που ζω το περισσότερο μέρος της ζωής μου στην ηλιόλουστη Αττική, ακόμη δεν μπορώ να συνηθίσω αυτόν τον ήλιο με τίποτε», προσθέτει ο συγγραφέας που κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη.

«Στην ταινία υποδύομαι τον λοχαγό Στέφανο Καραμανίδη, έναν μονόχνωτο, σκληρό άνθρωπο, του οποίου ολόκληρη η ζωή είναι αφιερωμένη στο στρατόπεδο. Αυτός ο πολύ πειθαρχημένος στρατιωτικός ερωτεύεται τη γυναίκα του διοικητή και κάνει τα πάντα για να χορέψει μαζί της ένα τανγκό. Είναι ένας δύσκολος ρόλος, γιατί ο χαρακτήρας του υπολοχαγού, εκτός από τη σκληρότητά του, κρύβει κάποιες περίεργες ευαισθησίες και πρέπει να αποδοθούν με πολύ λεπτό τρόπο για να είναι πειστικός», λέει ο Γιάννης Στάνκογλου.

«Η ταινία πιστεύω ότι θα συμβάλει στην προβολή του Εβρου, αφού θα αναδείξει τις ομορφιές του», προσθέτει ο ίδιος. Τα γυρίσματα της ταινίας θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο και θα πραγματοποιηθούν στον Εβρο και την Αττική.

Η προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους, που είναι μία παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ και τη Nova-Filmnet, θα γίνει μέσα στο 2011 και στη συνέχεια η ταινία θα προβληθεί στην ΕΡΤ και στη Nova-Filmnet.


Η ΥΠΟΘΕΣΗ:  Ενα στρατόπεδο στον Εβρο το 1970, είναι το σκηνικό που στήνεται. Ενας εσωστρεφής φαντάρος (Αντίνοος Αλμπάνης), ένας σκληροτράχηλος λοχαγός (Γιάννης Στάνκογλου), ο διοικητής (Γιάννης Μπέζος) και η γοητευτική γυναίκα του (Βίκυ Παπαδοπούλου) είναι οι ήρωες.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/