Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Εξομοίωση Πατριάρχη - Μουφτήδων επιχείρησε ο Ερντογάν

Στο περιθώριο της
κοινής συνέντευξης Τύπου
που έδωσε με τον
Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ

       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Εξίσωση του θέματος της ανάδειξης Πατριάρχη με την εκλογή Μουφτήδων στη Δυτική Θράκη επεδίωξε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή του με τον ‘Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας.

Η επίσκεψη Παπανδρέου στο σύνολό της χαρακτηρίστηκε από την επιθετική στάση του έλληνα Πρωθυπουργού που δεν ικανοποίησε τη γείτονα και τον τουρκικό Τύπο . Παράλληλα, όμως, στο περιθώριο της Συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός με μια δήλωσή του αναφέρθηκε στο θέμα των Μουφτήτων της Θράκης, εστιάζοντας στην ανάγκη αμοιβαίων κινήσεων καλής θέλησης. "Όσο λάθος θα είναι για εμάς να ορίσουμε Πατριάρχη εδώ, άλλο τόσο θα είναι λάθος να διορίζεται ο μουφτής στη Δυτική Θράκη. Δεν είναι σωστό. Και όσοι ζουν στη Δυτική Θράκη δεν δέχονται τον διορισμό του μουφτή. Πρέπει επομένως να δουλέψουμε και οι δύο πλευρές πάνω σε αυτά τα θέματα με αλληλεγγύη" επισήμανε.

Η δήλωση αυτή επιχειρεί με σαφήνεια να εξομοιώσει δύο θέματα που έχουν εντελώς διαφορετική βαρύτητα, βασισμένη στη γραμμή που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα γύρω από την "αμοιβαιότητα" στα θέματα θρησκευτικών ζητημάτων για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και το Πατριαρχείο.

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, το θέμα αυτό έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν με μεγαλύτερη πίεση προς το Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν κεκλεισμένων των θυρών και στην οποία κυριάρχησαν ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και τους υδρογονάνθρακες. Η κινητικότητα πάντως στο θέμα των μουφτήδων είναι γεγονός το τελευταίο διάστημα, θέμα που επιχειρείται να συντηρηθεί από την τουρκική πλευρά.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/