Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Aρχιτεκτονική διάκριση για Αλεξανδρουπολίτη επιστήμονα

O νεαρός επιστήμονας Joris Braat απέσπασε βραβείο για το έργο του σε πολυκατοικία στην πρωτεύουσα του Έβρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Ο νεαρός αρχιτέκτονας, Joris Braat, με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη (εγγονός της Ελένης Φιλιππίδου) «απέσπασε» έπαινο σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Δομές 2011», καθώς ήρθε δεύτερος στην κατηγορία: «Το καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2008-2010». Το έργο αφορούσε πολυκατοικία στην Αλεξανδρούπολη, στην οδό «Ελένης Φιλιππίδη». «Η Γνώμη» επικοινώνησε με τον αρχιτέκτονα ο οποίος μας είπε για τη διάκριση. «Η πολυκατοικία στην Αλεξανδρούπολη, ήταν το πρώτο σχέδιό μου που πραγματοποιήθηκε. Εργάστηκα με πάθος σε όλα τα στάδια κατασκευής για περίπου ενάμιση χρόνο και κατανόησα τις πραγματικές δυσκολίες αλλά και τις χαρές του επαγγέλματος. Η αλήθεια είναι πως πάντα αναρωτιέσαι πως θα ανταποκριθεί η κοινωνία στο πρώτο έργο σου και ποια θα είναι η κριτική των αποδεκτών. Παρά την απομόνωσή μου, τα τελευταία δύο χρόνια, από τους αρχιτεκτονικούς κύκλους της Ολλανδίας και τα ερεθίσματα των νέων τάσεων του εξωτερικού, ο έπαινος αυτός αποδεικνύει ότι η αρχιτεκτονική είναι παγκόσμια και ενιαία».

Όπως προσθέτει, «η αναγνώριση και η τόσο θετική κριτική από τον Steven Holl, έναν αρχιτέκτονα που πάντα θαύμαζα, με χαροποιεί ιδιαίτερα». Υπό την ιδιότητά του ως μέλους της τριμελούς κριτικής επιτροπής, ο Steven Holl, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εποχής μας, σχολίασε ως εξής το έργο του Joris Braat: «Το πρόβλημα των κακότεχνων εξωστών κατά μήκος των τυπικών οδών των ελληνικών πόλεων αντιμετωπίζεται με απλό και φρέσκο τρόπο. Παρότι βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με τα γειτονικά κτήρια, η νέα αυτή κατασκευή δημιουργεί χώρο με πολύ καλές αναλογίες και με γεωμετρική ενέργεια που εμπνέει, μέσω της λεπτής προσαρμογής των τσιμεντένιων επιπέδων του φέροντος οργανισμού».

Το έργο παρουσιάζεται εκτενώς στο τεύχος Δεκεμβρίου 2010 των «Δομών» και θα συμπεριληφθεί στην «Επετηρίδα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2011» που θα εκδώσει προσεχώς το εν λόγω περιοδικό. Θα παρουσιαστεί επίσης στην έκθεση «Πανόραμα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2011», που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.


Λίγα λόγια για το έργο

Η οικοδομή βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου. Αποτελείται από 6 διαμερίσματα δύο δωματίων στους πρώτους τρεις ορόφους και 2 duplex διαμερίσματα τεσσάρων δωματίων στα δύο τελευταία επίπεδα. Η διάταξη των διαμερισμάτων ανά όροφο είναι συμμετρική-κατοπτρική.

Η οικοδομή συμμορφώνεται με το ύψος των διπλανών οικοδομών. Αλλά ως αντίδραση στην εικόνα που δίνει στο δρόμο η χαώδης χρήση των μπαλκονιών, εμφανίζεται ως ένας μόνο όγκος με ημιυπαίθριους χώρους. Αυτός ο όγκος προβάλλει τρία μέτρα μπροστά από το ισόγειο ώστε το κτίριο να δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται επάνω στη βάση του. Η πρόσοψη κρύβει το πάχος των δαπέδων και των τοίχων, δεδομένου ότι όλες οι πλευρές απολήγουν σε οξείες γωνίες. Αυτό γίνεται σύμφωνα με ένα σύστημα που έχει διαφορετικό προσανατολισμό ανά όροφο· έτσι η σκιά πέφτει με διαφορετικό τρόπο σε κάθε επιφάνεια της πρόσοψης και η εικόνα που παρουσιάζει το κτίριο από τον αυλόγυρο του Αγίου Ελευθερίου είναι κάθε φορά διαφορετική. Ο ημιυπαίθριος χώρος κάθε διαμερίσματος αποτελεί έναν ιδιωτικό χώρο, προστατευμένο από τα βλέμματα των ενοίκων των διπλανών οικοδομών και διαμερισμάτων. Καθώς οι τοίχοι και η οροφή κάθε ημιυπαίθριου χώρου ανοίγουν προς τα έξω και προς τα επάνω, ο χώρος δένει με τον αυλόγυρο της εκκλησίας. Το οικόπεδο είναι λοξό σε σχέση με το δρόμο· τα διαμερίσματα είναι ορθογώνια και ακολουθούν την κατεύθυνση του οικοπέδου ενώ η πρόσοψη ακολουθεί την κατεύθυνση του δρόμου.

Η πρόσοψη είναι κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα. Επειδή το πάχος των οριζόντιων επιφανειών κυμαίνεται από 5 μέχρι 80 εκατοστόμετρα, έχει χρησιμοποιηθεί προς μείωση του βάρους πολυστερίνη. Προκειμένου να διατηρηθεί η τρισδιάστατη εικόνα της πρόσοψης, έχει χρησιμοποιηθεί ως προστατευτικό στους ημιυπαίθριους χώρους ψημένο triplex γυαλί (2x10mm) με χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, το οποίο στηρίζεται μόνο στη βάση. Οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις, π.χ. οι κλιματιστικές εγκαταστάσεις, έχουν τοποθετηθεί κεντρικά ώστε να μη διαταράσσονται οι προσόψεις.


Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/