Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Λύγισε στο τέλος η Ξάνθη από τον ΠΑΟΚ

Ηττήθηκε στην Τούμπα με 2-1, χάρη σε ένα γκολ του Σαλπιγγίδη στο 81. Ο Πόι είχε ισοφαρίσει το τέρμα του Αθανασιάδη

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ


Ο ΠΑΟΚ είδε τον χάρο με τα μάτια αλλά τον προσπέρασε και με γκολ του Σαλπιγγίδη στο 81', πήρε την 6η εντός έδρας νίκη με 2-1 κόντρα στην σκληρή και μαχητική Ξάνθη. Το σκορ είχε ανοίξει ο Αθανασιάδης (37'), ενώ είχε ισοφαρίσει στο 66' ο Πόι.

Οι παίκτες του Μάκη Χάβου, παρά την κούραση από την υπερπροσπάθεια στο "Καραϊσκάκη" κατάφερε να δείξουν τον καλό τους εαυτό και αποδίδοντας κατά διαστήματα ωραίο ποδόσφαιρο, πήραν το δεύτερο συνεχόμενο τρίποντο στο πρωτάθλημα.

Οι "ασπρόμαυροι" χρειάστηκαν ένα 15λεπτο και στην συνέχεια επέβαλλαν τον ρυθμό τους και ήταν το απόλυτο αφεντικό της αναμέτρησης. Η ανωτερότητά τους, εξαργυρώθηκε στο 37΄με γκολ του Αθανασιάδη, όμως στο δεύτερο μέρος, έριξαν άνευ λόγου και αιτία στροφές.

Κάπως έτσι ήρθε η ισοφάριση από τον Πόι, όμως οι Θεσσαλονικείς αντέδρασαν άμεσα, δημιούργησαν ευκαιρίες και τελικά πέτυχαν το πολυπόθητο γκολ με τον Σαλπιγγίδη, που έδωσε το τρίποντο και ξεσήκωσε την Τούμπα. Μ' αυτή τη νίκη, οι παίκτες του Μάκη Χάβου παρέμειναν στην τρίτη θέση της βαθμολογίας και μείωσαν την διαφορά τους από την κορυφή στους 12 βαθμούς.

Από την άλλη πλευρά, οι Ακρίτες το πάλεψαν, δεν... μάσησαν παρά το γεγονός πως έπαιζαν στην καυτή Τούμπα, αλλά δεν κατάφεραν καθώς λύγισαν στο τέλος. Η ομάδα του Νίκου Παπαδόπουλου πάντως φαίνεται σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις αρχές της χρονιάς και φυσικά δεν μοιάζει να κινδυνεύει.

Το μοναδικό αρνητικό για τον ΠΑΟΚ από το σημερινό ματς, ήταν ο τραυματισμός του Γιώργου Φωτακη. ο 29χρονος άσος υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα απουσιάσει περίπου έναν μήνα από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του Δικεφάλου. Αυτό σημαίνει πως θα χάσει τα ματς με Άρη, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.


Γήπεδο: Τούμπα

Διαιτητής: Μ. Βοσκάκης

Βοηθοί: Δ. Γκάγκας, Α. Καρατζίκας

Κίτρινες: 85' Σνάουτσνερ / 3' Κιντάνα, 70' Αντεφέμι

Γκολ: 37' Αθανασιάδης, 81' Σαλπιγγίδης / 66' Πόι


Οι συνθέσεις των ομάδων
ΠΑΟΚ (Μάκης Χάβος): Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Λίνο, Τσιρίλο, Κοντρέρας, Ίβιτς (77' Μπαλάφας), Τσουκαλάς, Βιεϊρίνια, Φωτάκης (25' Κουτσιανικούλης, (77' Μουσλίμοβιτς)), Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης.

Skoda Ξάνθη (Νικος Παπαδόπουλος): Γκσπούρνινγκ, Μπέρτος, Κατόγκο (85' Μπούγκα), Σουάνης, Κιντάνα (62' Πόι), Μαρσελίνιο, Αντεφέμι, Τζάγκι, Φλίσκας (38' Βασιλακάκης), Βάλλας, Κωστούλας.


Ο αγώνας

Το παιχνίδι ξεκίνησε σε... χαμηλούς ρυθμούς, με την Ξάνθη να σταματά την πίεση των γηπεδούχων και να ισορροπεί το ματς. Οι Ακρίτες στάθηκαν καλά τα πρώτα λεπτά στην Τούμπα, πατούσαν γερά στο γήπεδο και δεν επέτρεπαν στον Δικέφαλο να δημιουργήσει κινδύνους στην εστία του Γκσπούρνινγκ.

Παρόλα αυτά, οι παίκτες του Μάκη Χάβου δεν άργησαν να πάρουν τα ηνία της αναμέτρησης και όσο κυλούσε ο χρόνος πατούσαν γκάζι. Στο 15' είδαμε την πρώτη καλή φάση με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Λίνο, που έδιωξε ο Λίνο. Τρία λεπτά αργότερα, οι γηπεδούχοι δεν απείλησαν από στημένη φάση αλλά από έναν συνδυασμό ανάμεσα στον Βιεϊρίνια και τον Ίβιτς, όμως ο πορτιέρο της Ξάνθης πρόλαβε τον Σέρβο άσο.

Ο ΠΑΟΚ εξακολουθούσε να είναι... καταιγιστικός και στο 19' ήταν σειρά για τον Σαλπιγγίδη να δημιουργήσει με μια κάθετη πάσα, όμως το σουτ του Αθανασιάδη έδιωξε και πάλι ο Αυστριακός γκολκίπερ. Ένα σουτ του Σουάνη στο 20' ήταν απλά μια παρένθεση στην κυριαρχία του Δικεφάλου, που έχασε στο 23' τον Φωτάκη, ο οποίος χτύπησε στον ώμο. Ο Χάβος έκανε την πρώτη αναγκαστική αλλαγή, βάζοντας στην θέση του τον Κουτσιανικούλη.

Η αλλαγή και οι καθυστερήσεις που έφερε ο τραυματισμός του Φωτάκη, έκοψε τον ρυθμό του ΠΑΟΚ και συνάμα έδωσε το δικαίωμα στην Ξάνθη να βγει στην επίθεση. Στο 27' ο Σουάνης απείλησε και πάλι με σουτ τον Χαλκιά που μπλόκαρε, ενώ η προσπάθεια του Κατόνγκο ένα λεπτό αργότερα, πέρασε ένα μέτρο έξω από το αριστερό δοκάρι των γηπεδούχων. Με την συμπλήρωση του πρώτου 30λεπτου, οι Ακρίτες έκαναν και την τελευταία τους ευκαιρία, με τον Σουάνη να παίρνει την κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Κιντάνα, όμως ο Χαλκιάς μπλόκαρε την μπάλα.

Από 'κει και πέρα, οι γηπεδούχοι βγήκαν και πάλι στην επίθεση και ήταν το αφεντικό της αναμέτρησης. Κι αν στο 35' η κεφαλιά του Αθανασιάδη μετά από σέντρα του Βιεϊρίνια κατέληξε άουτ, δεν συνέβη το ίδιο και δύο λεπτά αργότερα (37'). Όλα ξεκίνησαν από έξυπνη κάθετη του Ίβιτς για τον Βιεϊρίνια, που από τα δεξιά εντός περιοχής έβγαλε παράλληλη πάσα και ο Αθανασιάδης μπροστά σε άδεια εστία δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να ανοίξει το σκορ.

Στο 38' ήταν σειρά της Ξάνθης να κάνει αναγκαστική αλλαγή, με τον Βασιλακάκη να αντικαθιστά τον Φλίσκα. Αυτό ήταν και το τελευταίο αξιοσημείωτο που συνέβη μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, που βρήκε τον ΠΑΟΚ να έχει το προβάδισμα.

Στην επανάληψη, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε απελπιστικά, με τους γηπεδούχους να έχουν μια ελαφρά υπεροχή, αλλά να μην καταφέρνουν να δημιουργούν φάσεις όπως στο πρώτο ημίχρονο. Η πρώτη καλή στιγμή έγινε στο 54΄όπου ο Βιεϊρίνια τροφοδότησε κατά λάθος τον Κουτσιανικούλη, όμως το σουτ του τελευταίου πέρασε άουτ. Ίδια κατάληξη είχε και μια προσπάθεια του Σαλπιγγίδη ένα λεπτό αργότερα (55'), ενώ στην συνέχεια η Ξάνθη βγήκε δειλά δειλά στην επίθεση.

Οι Ακρίτες εκμεταλλεύτηκαν την νωθρότητα των παικτών του Μάκη Χάβου και όποτε έβρισκαν ευκαιρία πατούσαν στην αντίπαλη περιοχή. Κάπως έτσι φτάσαμε στο 66ο λεπτό, όπου οι παίκτες του Νίκου Παπαδόπουλου, κατάφεραν να ισοφαρίσουν και να "παγώσουν" την Τούμπα. Ο Μαρσελίνιο έκανε συρτή σέντρα από τα αριστερά, η έξοδος του Χαλκιάς ήταν λανθασμένη και έτσι πετάχτηκε ο Πόι και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΟΚ.

Η αντίδραση των γηπεδούχων ήταν άμεση και μάλιστα στο επόμενο λεπτό (67') είχαν καλή ευκαιρία να ισοφαρίσουν. Ο Βιεϊρίνια έκανε ένα δυνατό σουτ, όμως ο Γκσπούρνινγκ έδιωξε εντυπωσιακά τον κίνδυνο. Τέσσερα λεπτά αργότερα (71') ο Σαλπιγγίδης έχασε μια ευκαιρία απ' αυτές που δεν χάνονται. Ο "Σάλπι" έκανε το σουτ μπροστά από τον Γκσπούρνινγκ, όμως κατάφερε να στείλει την μπάλα άουτ. Στο 77' ο Κουτσιανικούλης λίγο πριν βγει αλλαγή, σούταρε μπροστά στην εστία όπου είχε βγει ο Γκσπούρνινγκ, όμως η μπάλα κόντραρε σε σώματα και τελικά ούτε ο Σαλπιγγίδης κατάφερε να την στείλει στα δίχτυα.

Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ δεν άργησε όμως να πάρει την εκδίκησή του και από μοιραίος να γίνει... ωραίος! Στο 81' και ενώ η αγωνία είχε πιάσει κόκκινο, ο Σαλπιγγίδης με αριστερό πλασέ μπροστά σε άδεια εστία, έπειτα από γύρισμα του Μπαλάφα, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ξεσηκώνοντας την Τούμπα.

Οι Ακρίτες δεν κατάφεραν να αντιδράσουν και δεν πίστεψαν πως μπορούσαν να φύγουν με τον βαθμό από την Τούμπα. Έτσι, τα υπόλοιπα λεπτά πέρασαν δίχως άγχος για τον ΠΑΟΚ, που είχε μάλιστα ευκαιρία να πετύχει τρίτο γκολ, όμως η σέντρα σουτ του Σαλπιγγίδη έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ ο Γκσπούρνινγκ και έτσι το 2-1 ήταν το τελικό σκορ.

 
Πηγή:  http://www.sport24.gr/