Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Θρακιώτικη γυναικοκρατία αύριο Κυριακή στη Νέα Υόρκη

Για δύο ολόκληρες ώρες, γυναίκες που κατάγονται από τη Θράκη, θα παίζουν τάβλι και άλλα παιχνίδια, θα τρώνε μεζεδάκια μαζί με ποτά, θα λένε ανέκδοτα και θα αναβιώνουν τη φημισμένη «Μπάμπω»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Για δύο ολόκληρες ώρες, γυναίκες που κατάγονται από τη Θράκη, θα παίζουν τάβλι και άλλα παιχνίδια, θα ετοιμάζουν και θα τρώνε μεζεδάκια, μαζί με ποτά, θα λένε ανέκδοτα, θα τραγουδούν και θα χορεύουν και θα περιποιούνται τη φημισμένη «Μπάμπω», την σεβαστή μαμή της ελληνικής παράδοσης. Αλίμονο σε όποιον άνδρα ανοίξει την πόρτα και μπει στο χώρο της διασκέδασής τους.

Το έθιμο της «Γυναικοκρατίας», ή της «Μπάμπως» θα ζωντανέψει την προσεχή Κυριακή, το απόγευμα η Πανθρακική Ενωση Αμερικής «Ορφεύς» το Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στην Αστόρια.

«Έχουμε χρέος στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στον τόπο της καταγωγής μας, να κρατάμε τις παραδόσεις μας», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βασίλης Τσιφτσής. «Εγώ, προσωπικά, θέλω να γνωρίζουν τα παιδιά μου, ότι οι γονείς μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας είχαν αυτές τις παραδόσεις. Μη ξεχνάμε ότι παλαιότερα, οι γυναίκες δεν ήταν απελευθερωμένες, όπως είναι σήμερα».

Για τα όσα θα συμβούν στο χώρο που θα συγκεντρωθούν μόνες τους οι γυναίκες από τις 4-6 μ.μ., μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» η αντιπρόεδρος του «Ορφέα» και οργανωτική υπεύθυνη αυτού του τμήματος της όλης εκδήλωσης που ετοιμάζεται, Ελένη Αρβανιτίδου.

«Συνήθως, μαζεύονται οι γυναίκες και κάνουν μια σύντομη αναπαράσταση της λεγόμενης Μπάμπως», είπε. «Για να την ευχαριστήσουμε της δίνουμε διάφορα δώρα και της κρεμάμε από το λαιμό, λουκάνικα, διάφορα λαχανικά κ.ά. Ακόμα δεν ξέρουμε ποια θα παριστάνει φέτος την ‘Μπάμπω’. Θα το αποφασίσουμε την ίδια ημέρα. Στη συνέχεια, καθόμαστε, αστειευόμαστε, με ανέκδοτα, παίζουμε χαρτιά, τάβλι κ.ά., χορεύουμε, τρώμε τα παραδοσιακά μεζεδάκια που κάνουμε στη Θράκη. Πρώτη σέρνει το χορό η ‘Μπάμπω’, αφού δώσει διάφορες ευχές. Στη Θράκη, οι άνδρες παραμένουν στα σπίτια τους και προσέχουν τα μωρά, μαγειρεύουν και κάνουν τις γυναικείες δουλειές. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσής μας την Κυριακή, έρχονται οι άνδρες. Σύμφωνα με το έθιμο, βγάζουμε το σακάκι από έναν άνδρα για να μας αφήσει χρήματα και να περάσει πρώτος μέσα στην αίθουσα. Βάζουμε, επίσης, τις ποδιές της κουζίνας στους άνδρες οι οποίοι πρέπει να ετοιμάσουν και να σερβίρουν τα φαγητά σε όλο τον κόσμο για το δεύτερο μέρος της όλης εκδήλωσης της ‘Γυναικοκρατίας’».

Μετά τα μεζεδάκια, θα προσφερθεί το κυρίως φαγητό, με το παραδοσιακό λάχανο με κρέας. Όλα θα προετοιμαστούν στην κουζίνα από τους άνδρες.

«Οι ελληνικές παραδόσεις είναι τόσο όμορφες και έχουν τα μηνύματά τους», τόνισε η κ. Αρβανιτίδου. «Έχει σημασία ότι πρέπει να τις μεταλαμπαδεύσουμε και στα παιδιά μας, διαφορετικά θα χαθούν για πάντα. Πρέπει με κάθε θυσία να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα του Ελληνισμού, με τη γλώσσα, την ιστορία, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, επιτρέπεται να πάρουν μέρος μόνο κυρίες και δεσποινίδες άνω των 18 χρονών, ενώ στο δεύτερο μέρος που θα αρχίσει στις 6 μ.μ. μπορεί να πάει οποιοσδήποτε. Η είσοδος θα είναι 35 δολάρια, ενώ για τους φοιτητές και τα παιδιά 12-18 χρονών, 15 δολάρια. Τα μικρότερα παιδιά δεν πληρώνουν.

Από την εκδήλωση δεν θα λείψει και ο παραδοσιακός Άγιος Βασίλης ο οποίος θα μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά. Θα κοπεί επίσης η πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα. Ο τυχερός θα κερδίσει 150 δολάρια σε μετρητά.


Πηγή:  http://www.ekirikas.com/