Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Οι επιθεωρητές εργασίας της Θράκης αρνούνται ελέγχους για κάπνισμα!!!

Κατηγορηματικό όχι λένε με επιστολή τους στα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας

ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ;

Την άρνησή τους να συμμετάσχουν στο σαφάρι ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου κοινοποίησαν σε επίσημη επιστολή τους οι επιθεωρητές εργασίας Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου προς τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, καθώς όπως επισημαίνουν «η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και προσωπικού υπερισχύουν του ρόλου που τους έχει ανατεθεί».

Στην επιστολή τους, οι επιθεωρητές υπογραμμίζουν ότι οι ανεπαρκείς έλεγχοι οφείλονται στην ολιγωρία του κράτους να αναβαθμίσει τον παρεχόμενο εξοπλισμό των ελεγκτών, αλλά και να ενισχύσει το προσωπικό.

«Οι αντοχές των επιθεωρητών εργασίας δοκιμάζονται σκληρά σε κάθε επίπεδο και μετά βίας ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, στηριζόμενοι αποκλειστικά στο φιλότιμό τους και το υψηλό ποιοτικό και υπηρεσιακό τους φρόνημα», υπογραμμίζουν οι ίδιοι και συνεχίζουν: «επιδιώκουμε εδώ και πολλά χρόνια την ανασύσταση και αναβάθμισή του σώματός μας, η οποία συνεχώς προετοιμάζεται και ποτέ δεν πραγματοποιείται».

Παράλληλα, το σώμα επιθεωρητών βόρειας και κεντρικής Ελλάδας τονίζει ότι βασικός τους ρόλος είναι ο έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες και όχι η επιβολή προστίμου σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που δυσχεραίνει κατά πολύ την οικονομική κατάσταση των καταστηματαρχών.


Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Αναφορικά με το ενδεχόμενο οι Επιθεωρητές εργασίας να επωμιστούν την ευθύνη του ελέγχου εφαρμογής του νέου αντικαπνιστικού νόμου, δηλώνουμε κατηγορηματικά την απόλυτη αντίθεσή μας στη συμμετοχή μας σε οποιαδήποτε μορφή ελέγχου και με οποιανδήποτε διαδικασία και αν πραγματοποιείται.

Όπως επανειλημμένως και ποικιλοτρόπως έχουμε επισημάνει στην εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου, το Σ.ΕΠ.Ε εμφανίζει τρομακτικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Οι αντοχές των Επιθεωρητών Εργασίας δοκιμάζονται σκληρά σε κάθε επίπεδο και μετά βίας ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, στηριζόμενοι αποκλειστικά στο φιλότιμό τους και το υψηλό ποιοτικό και υπηρεσιακό τους φρόνημα. Η ανοχή όλων μας έχει εξαντληθεί.

Δεν παραλείπουμε δε να σημειώσουμε ότι, οι Επιθεωρητές Εργασίας και το σύνολο των υπαλλήλων που διακονούν το ΣΕΠΕ είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για να το προφυλάξουν από κάθε «νόθευση» του σκοπού και του ρόλου του, επιδιώκοντας αντιθέτως εδώ και πολλά χρόνια την ανασύσταση και αναβάθμισή του, η οποία συνεχώς προετοιμάζεται και ποτέ δεν πραγματοποιείται.

Οι Επιθεωρητές Εργασίας με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αποφάσεις αντιρρεαλιστικές, που τους απομακρύνουν από το βασικό τους ρόλο να επιθεωρούν και ελέγχουν εργοδότες για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, να εξισορροπούν τα αντιτιθέμενα συμφέροντα των κοινωνικών εταίρων και να διασφαλίζουν την εργασιακή ειρήνη, ρόλος που προβάλλει ιδιαίτερα καθοριστικός, για την εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης εν γένει στη δεδομένη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προστατέψει και να ενισχύσει με κάθε μέσο τη βασική μας αποστολή, παραλείποντας οποιαδήποτε απόφαση ή ενέργεια που θα της προσέδιδε διαφορετικό περιεχόμενο απ’ αυτό που προβλέπεται άλλωστε και από τη 81 ΔΣΕ και την ισχύουσα νομοθεσία».


Πηγή:  http://news247.gr/