Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Νέο σκάνδαλο µε 300 πλαστές συντάξεις στο ΙΚΑ Ξάνθης

Καθηµερινά οι υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα εντοπίζουν κοµπίνες µε πεθαµένους που εξακολουθούν να εισπράττουν συντάξεις, εκατοµµυριούχους που παίρνουν ΕΚΑΣ και παράνοµες συντάξεις σε αλλοδαπούς

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Νέο σκάνδαλο µε πλαστές συντάξεις ανακάλυψαν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ. Σύµφωνα µε τα στοιχεία έκθεσης (που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» µαζί µε τα σχετικά έγγραφα και ονόµατα) από τη ∆ιεύθυνση Επιθεώρησης Υπηρεσιών Ασφάλισης του ΙΚΑ, στο υποκατάστηµα του ΙΚΑ στην Ξάνθη εντοπίστηκαν εικονικές ασφαλίσεις εργαζοµένων σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις προκειµένου να συµπληρώσουν τον απαιτούµενο χρόνο ασφάλισηςγια συνταξιοδότηση. Πρόκειται για εµφανιζόµενους ως εργαζόµενοι προ του 1986 (πριν την έναρξη ασφάλισης στο Ταµείο Συνεταιριστικών Οργανώσεων - ΤΣΕΑΠΓΣΟ) προκειµένου να συµπληρώσουν τον απαιτούµενο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση.

Ηδη εντοπίστηκαν 30 περιπτώσεις που είχαν επικολληθεί ένσηµα τα οποία δεν προέρχονταν από νόµιµη αγορά ενώ η εκτίµηση των υπηρεσιών του ΙΚΑ είναι ότι οι πλαστές συντάξεις ξεπερνούν τις 300.

ΛΟΓΙΣΤΗΣ - ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ. Στην κοµπίνα πρωταγωνιστεί λογιστής ο οποίος είχε βρει ένσηµα και τα επικολλούσε σε λευκά βιβλιάρια που προµηθεύονταν αυτός ο ίδιος ή οι υποψήφιοι συνταξιούχοι από διάφορα υποκαταστήµατα του ΙΚΑ. Από τα µέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι είχαν εισπραχθεί προσωρινές συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (έως και 14.000 ευρώ σε µια µόνο περίπτωση, στην ασφαλισµένη Κ.Π.). Η έρευνα συνεχίζεται. Οι ασφαλισµένοι καλούνται να επιστρέψουν τα χρήµατα ενώ το ΙΚΑ στέλνει τον φάκελο στον εισαγγελέα.


Η περίπτωση µε τις πλαστές συντάξεις είναι µόνο ένα παρακλάδι από το δέντρο των παρανοµιών κατά του µεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.Κύκλοι τηςδιοίκησης του ΙΚΑ παρατηρούν ότι είναι τόσες οι κοµπίνες και η απώλεια τεράστιων ποσών που το Ιδρυµα µε τα χρήµατα αυτά θα είχε τη δυνατότητα να βελτιώσει τις παροχές του. Καθηµερινά οι υπηρεσίες του ΙΚΑ ανακαλύπτουν και νέες παρανοµίες (όλες οι υποθέσεις παραπέµπονται στη ∆ικαιοσύνη):

1. Χιλιάδεςπεριπτώσειςγια συντάξεις πεθαµένων που εισπράττουν συγγενείς ή επιτήδειοι. Εντοπίστηκε περίπτωση πεθαµένου που οι συγγενείς τουέπαιρναν σύνταξη 22 χρόνια µετά τον θάνατό του!

2. ∆ιπλές συντάξεις, ποσά ΕΚΑΣ που καταβάλλονται σε µη δικαιούχους καθώς και καταβολή διπλού ΕΚΑΣ. Οι έλεγχοι αποκαλύπτουν πως 15.000 συνταξιούχοι κατάφεραν να παίρνουν κάθε µήνα το ΕΚΑΣ µε εισοδήµατα άνω των 20.000 ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα εντοπίστηκαν και συνταξιούχοι µε περιουσίες πάνω από 1,5 εκατ. ευρώπου έπαιρναν το Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης!!

3. Καταβολή παράνοµων συντάξεων σε αλλοδαπούς.

4. Χιλιάδες οι αναπηρικές συντάξεις-µαϊµού. Εκτιµάται ότι 60.000 µε 70.000 άτοµα παίρνουν αναπηρικές συντάξεις που δεν δικαιούνται ενώ οι έρευνες οδηγούν σε κυκλώµατα που εκδίδουν παρόµοιες συντάξεις.

5. Εκατοντάδες γιατροί οποίοι βρέθηκαν ύστερα από ελέγχους του ΙΚΑ να υπερσυνταγογραφούν φάρµακα, ζηµιώνοντας το Ιδρυµα µε εκατοµ µύρια ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δείγµα 510 φακέλων συνταξιούχων ηλικίας άνω των 100 ετών ήδη εντοπίστηκαν – µε τη βοήθεια βέβαια των υπηρεσιών και σεσυνεργασία µε την Ελληνική Αστυνοµία – 321 άτοµα στα οποία καταβάλλεται σύνταξη ενώ έχουν πεθάνει.

ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ. Οσον αφορά τις παράνοµες συντάξεις σε αλλοδαπούς, σύµφωνα µε εγκύκλιο του ΙΚΑ, δεν θα χορηγείται το κατώτατο όριο σε παλαιούς ασφαλισµένους που λαµβάνουν από τη χώρα προέλευσής τους οικονοµικό βοήθηµα. Οπως είχε γίνει γνωστό από τους ελέγχους αρκετοί αλλοδαποί δήλωναν ότι µένουν στην Ελλάδα και έτσι παίρνουν το σύνολο της σύνταξης, ενώ κανονικά µένουν στη χώρα τους. Εν τω µεταξύ οι συντάξεις φτάνουνσε πολλές περιπτώσεις τα 720 ευρώ,παρ’ όλο που οι ίδιοι έχουν καταβάλει ελάχιστες εισφορές. Πλέον, οι προϋποθέσεις για την λήψη της συµπληρωµατικής σύνταξης αυξάνονται.Για παράδειγµα πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό 5ετούς διαµονής, ενώ απαιτείται και κατάθεση αντίγραφουτης δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος του αιτούντος.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΕΚΑΣ. Τέλος, οσον αφορά το ΕΚΑΣ, στο υπό κατάθεση νοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τοΣΕΠΕ (επιθεωρητές Εργασίας)προβλέπεται διάταξη µε την οποία αλλάζει τρόπος υπολογισµού του ΕΚΑΣ, ώστε να λαµβάνεται υπόψη τοσύνολο των εισοδη µάτων. Σήµερα λαµβάνονται υπόψη συγκεκριµένα εισοδήµατα (π.χ. µισθοί και συντάξεις) ενώ κάποια άλλα δεν υπολογίζονται (όπως είναι τα µερίσµατα από συµµετοχή σε Ανώνυµες Εταιρείες). Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να παρατηρούνται αδικίες, καθώς 20.000 συνταξιούχοι λαµβάνουν το επίδοµα παρά το ότι έχουν εισοδήµατα άνω των 15.000 ευρώ.

ΣΤΟΧΟΣ της νέας ρύθµισηςείναι να αρθούν οι αδικίεςστον τρόπο καταβολής της οικονοµικής ενίσχυσης πουλαµβάνουν350.000 συνταξιούχοι.
 
 
Πηγή:  http://www.tanea.gr/