Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Γ. Μανιάτης: Πιο ώριμο και ρεαλιστικό έργο ο αγωγός ITGI

Προσηλωμένη η ελληνική κυβέρνηση στον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου που διέρχεται από την Θράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στη θέση ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) είναι το πιο ώριμο, ρεαλιστικό και οικονομικά προσιτό σχέδιο επανέλαβε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης (φωτογραφία αρχείου).

Την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στη θέση ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) είναι το πιο ώριμο, ρεαλιστικό και οικονομικά προσιτό σχέδιο επανέλαβε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ (Ι.Ε.F.), που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Το αίτημα που προβάλει η χώρα μας ως προς τον αγωγό ITGI, σε σχέση με άλλα εναλλακτικά σχέδια που συζητώνται, είναι να μην κριθούν με πολιτικά κριτήρια, αλλά μόνο με κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας.

Μιλώντας στο φόρουμ ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στη σημασία της διαφάνειας στην αγορά πετρελαίου και προβλεψιμότητας στις τιμές πώληση του προς όφελος των καταναλωτών και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην παγκόσμια διακίνηση πετρελαίου η υπερπόντια Ελληνική Ναυτιλία δεξαμενοπλοίων.

Ο υφυπουργός είχε συναντήσεις με το Ρώσο ομόλογο του, Yury Sentyurin, τους αρμόδιους για την Ενέργεια Υπουργούς της Βουλγαρίας, Τουρκίας, Κατάρ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τους υφυπουργούς Ιαπωνίας και Νορβηγίας και τον Βούλγαρο Υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράικο Τράικοφ.

Παράλληλα, μαζί με άλλους ομολόγους του, συμμετείχε ως επίσημος προσκεκλημένος της Σαουδαραβικής εταιρίας πετρελαίου ARAMCO σε επίσκεψη στο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου του κόσμου (KHURAIS), το οποίο παράγει 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

.