Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Στο Βέλγιο για κομματικές δουλειές βρέθηκε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

Συμμετείχε ως απεσταλμένος του Σαμαρά στην Πολιτική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες

ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ;


Τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά εκπροσώπησε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλες αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γραμματέα Προγράμματος και βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι κ.κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος, αναπλ. Τομεάρχης Εσωτερικών, Σταύρος Παπασταύρου, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ, Νότης Μηταράκης, αναπλ. Τομεάρχης Οικονομίας, Μανόλης Μαυρομάτης, τ. Ευρωβουλευτής, και Μιχάλης Πεγκλής αναπλ. Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων.

Παράλληλα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης συμμετείχε στην Ειδική Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση του νέου πολιτικού προγράμματος του ΕΛΚ υπό την προεδρία του προέδρου του ΕΛΚ κ. Βίλφριντ Μαρτένς.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ηγεσίας αδελφών κομμάτων από 30 ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο κ. Ε. Στυλιανίδης τόνισε τη σημασία του νέου προγράμματος και για τα νέα εθνικά πολιτικά προγράμματα, που πρέπει να είναι συμβατά και συμπληρωματικά με τις κατευθύνσεις του ΕΛΚ. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η διακήρυξη οφείλει να περιγράψει το νέο Ευρωπαϊκό Όραμα, την Ευρώπη ως Ένωση Αξιών και την Ευρώπη ως παγκόσμια ανθρωπιστική δύναμη. Έχει σημασία να υιοθετήσουμε μία σύγχρονη δυνατή ορολογία, που θα συνδυάζει όρους από το χώρο των νέων τεχνολογιών και κλασσικούς όρους της Δημοκρατίας μας. Οι αντίπαλοί μας στο παρελθόν χρησιμοποίησαν επιτυχώς τον όρο «Τρίτος δρόμος» και κυριάρχησαν πολιτικά επί μία δεκαετία. Εμείς κυριαρχήσαμε με τον όρο «κοινωνική οικονομία της αγοράς» για περισσότερα χρόνια ιδεολογικά, πολιτικά και συμβολικά. Ο όρος υιοθετήθηκε και από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες, δικαιώνοντας την κεντροδεξιά πολιτική οικογένεια της Ευρώπης». Ο κ. Στυλιανίδης έθεσε δύο ζητήματα προς εξέταση στις ηγεσίες των Ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων. Την ανάκτηση από την πολιτική της εμπιστοσύνης των πολιτών μέσα από την ενίσχυση της συμμετοχής τους στις αποφάσεις σε κομματικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μίλησε για διαδραστικά κόμματα, ενεργούς πολίτες, ημιάμεση Δημοκρατία, νομοθετική πρωτοβουλία των πολιτών κα.

Ο κ. Στυλιανίδης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «όσο περισσότερες ευθύνες μεταβιβάζουμε στους πολίτες, τόσο πιο υπεύθυνα αυτοί θα αποφασίζουν».

Στο περιθώριο των δύο συνεδριάσεων ο Γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. είχε συναντήσεις εργασίας με τον πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Βίλφριντ Μάρτενς, τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ και συνεργάτη της κας Μέρκελ, βουλευτή κ. Χίντζε, τον αναπληρωτή ΓΓ του ΕΛΚ κ. Κρίστιαν Κρέμερ, καθώς και το Γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου του ΕΛΚ κ. Τόμι ΧΟύχτανεν.

Επίσης, συναντήθηκε με την Ειδική Κομματική Οργάνωση της Ν.Δ. των ανωτάτων υπαλλήλων της Ε.Ε., ζητώντας τη συμβολή τους στην εκπόνηση του προγράμματος της ΝΔ, καθώς και με την επικεφαλής των ευρωβουλευτών μας κα Μαριέττα Γιαννάκου με την οποία συμφώνησαν την αντίστοιχη συμβολή της ευρωκοινοβουλευτικής μας ομάδας στη διαμόρφωση του νέου προγράμματος.

Επίσης, είχε συνάντηση εργασίας και με τα μέλη της ΝΟΔΕ Βελγίου, με τα οποία συζήτησε τα προβλήματα της ελληνικής ομογένειας.

.