Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Συναγερμός: Ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί από Η1Ν1

Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να συνεχιστεί η έξαρση της νέας γρίπης

ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ;
ΠΟΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΠΟΥ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ;


Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να συνεχιστεί η έξαρση της εποχικής αλλά και της νέας γρίπης, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές της χώρας. Άλλωστε, μέσα στην τελευταία μόνο εβδομάδα οι θάνατοι από τη νέα γρίπη έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ αυξάνονται και οι εισαγωγές ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας.

Το Σάββατο προστέθηκαν άλλοι τρεις άνθρωποι στον θλιβερό κατάλογο των θυμάτων από τη νέα γρίπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 51 τις τελευταίες 27 ημέρες. Ο αριθμός είναι εξαιρετικά μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι ο ίδιος με τον αντίστοιχο αριθμό που έχει παρατηρηθεί στο ίδιο διάστημα στην Γαλλία, χώρα με πολλαπλάσια έκταση και πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ σε 193 μέσα σε διάστημα ενάμισι μήνα, από τις αρχές του χρόνου δηλαδή. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη την διάρκεια της περσινής πανδημίας, είχαν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας συνολικά 291 άνθρωποι. Τώρα πλησιάζουμε αυτό το νούμερο χωρίς να έχει έρθει η έξαρση. Το γεγονός επιβεβαιώνει την ύπουλη συμπεριφορά της γρίπης Α(Η1Ν1), όπως είχαν έγκαιρα επισημάνει πολλοί επιστήμονες.

Οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι πρέπει οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα υγιεινής (όπως πλύσιμο χεριών κλπ) και τονίζουν με έμφαση την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού. Όπως έχει γίνει γνωστό, μόλις το 5,7% του κόσμου έλαβε εφέτος το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο απέφυγαν ακόμα και άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των θυμάτων της γρίπης στην χώρα μας, κανείς δεν ήταν εμβολιασμένος. Για αυτό και επισημαίνουν ότι ακόμα και τώρα, δεν θα έβλαπτε να προχωρήσουν οι πολίτες στον σχετικό εμβολιασμό...

.