Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Έγινε η πρώτη εξαγωγή θρακικών αμνοεριφίων στην Τουρκία

Μόνο έξι χώρες της ΕΕ μπορούν να εξαγάγουν προβατοειδή στην γειτονική χώρα

ΠΟΣΑ ΖΩΑ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΟΥΦΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ;



Έγινε η πρώτη εξαγωγή κοπαδιού 400 αμνοεριφίων από κτηνοτρόφους της Θράκης στην Τουρκία, τονώνοντας τη ζήτηση και δημιουργώντας ελπίδες για καλύτερες τιμές στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Στην Τουρκία, μόνο 6 χώρες μέλη της Ε.Ε. μπορούν να εξάγουν προβατοειδή η Ελλάδα (εξαιρουμένων των Νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών), η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λιθουνία και η Λετονία.

«Η αγορά της Τουρκίας ανοίγει τώρα, και τα ζώα αυτά πάνε στην Κωνσταντινούπολη για κατανάλωση και όχι για αναπαραγωγή. Επίσης, στα αμνοερίφια έγινε και ηλεκτρονική σήμανση για να αποφευχθούν οι ελληνοποιήσεις, φαινόμενο το οποίο είναι γνωστό στην Ελλάδα. Η Τουρκία, ζητά αμνοερίφια τα οποία να έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Εάν δεν υπήρχε ηλεκτρονική σήμανση μπορούσε να υπάρξει πιθανόν εκμετάλλευση. Με την ηλεκτρονική σήμανση δημιουργείται απαγορευτικό πλαίσιο για τις ελληνοποιήσεις και είναι σωστό μέτρο» τονίζει ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας κ. Κωνσταντίνος Δαδούσης.

Για το πώς πιστεύει ο ίδιος πως θα λειτουργήσει η εξαγωγή στην εσωτερική αγορά τονίζει : «Πρόκειται για την πρώτη εξαγωγή και θα δούμε στη συνεχεία πως θα εξελιχθεί. Πάντως, η ζήτηση στην Ελλάδα φαίνεται μπλοκαρισμένη αφού δινόταν εξευτελιστικές τιμές. Εάν φύγουν κάποια φορτία και δημιουργηθεί αποσυμφόρηση, σίγουρα θα ακολουθήσουν και στην Ελλάδα καλύτερες τιμές για τους κτηνοτρόφους. Πάντως αυτή τη στιγμή οι τιμές που δίνονται από την Τουρκία είναι ελαφρώς πιο ενισχυμένες από την εσωτερική αγορά» τονίζει ο κ. Δαδούσης.


Πηγή:   http://www.telegramm.gr/